1. Home
  2. Inspiratie
  3. Must visit: Chanel tentoonstelling in Den Haag

Must visit: Chanel tentoonstelling in Den Haag

Door Elise Takkenberg - Woensdag 12 Juni 2013 | 08:30

Op wiens verlanglijstje staat nou geen Chanel 2.55 tas of No.5 parfum? Gabrielle Coco Chanel (1883-1971) heeft in de vorige eeuw een behoorlijk statement neergezet. Nog steeds is Coco een belangrijk fenomeen in de fashionindustrie: elegantie, stijl en bewegingsvrijheid zijn haar sleutelwoorden.

De ontwerpen van Chanel werden gebruikt als inspiratiebron maar ook letterlijk gekopieerd. De 2.55 handtas is nog steeds een van de meest geïmiteerde tassen ter wereld en de ‘Little Black Dress’ vinden we ieder seizoen terug bij verschillende designers. Coco zelf beschouwde het namaken als een groot compliment: “Hoe meer zij mij kopiëren, hoe meer het bewijst dat zij stijl hebben”.

Chanel: de legende

Het Haagse gemeentemuseum laat vanaf oktober de tentoonstelling ‘Chanel: de legende’ zien. De expositie vertelt het fascinerende verhaal over haar bewegende leven. Tijdens de tentoonstelling wordt de bezoeker meegenomen op een adembenemende reis door het leven en het werk van Coco Chanel.

Er worden originele kledingontwerpen uit de jaren ’20 en ’30 getoond en ook de mantelpakken uit de jaren ’60 zijn aanwezig. Behalve de kleding zijn er ook accessoires en een selectie costume jewellery te bezichtigen. Er zijn originele No.5 parfum flacons, het parfum dat sinds 1921 het meest verkochte vrouwenparfum ter wereld is.

Buiten haar eigen creaties om laat de expositie ook ontwikkelingen van het modehuis zelf zien. Zo heeft Karl Lagerfeld in 1983 een wending gemaakt door zijn erfenis te combineren met de toenmalige tijdsgeest. Naast de originele ontwerpen zullen alle copycats als Yves Saint Laurent en Issey Miyake ook in de spotlight staan: Coco zag dit immers als compliment.

Tentoonstelling

De tentoonstelling is van 12 oktober 2013 t/m 2 februari 2014 te bezichtigen in het Gemeentemuseum Den Haag. Bij de tentoonstelling wordt een rijk geillustreerde catalogus aangeboden in het Engels, Duits en Nederlands en kost € 50. Deze catalogus bestaat uit ruim 376 pagina’s Coco Chanel en bevat fotografie van bekend Duits modefotografe Christin Losta. Voor de kinderen is er een speciaal Nederlandstalig kinderboek met leuke illustraties (€ 13,95).

Wij zijn erg benieuwd en gaan zeker een kijkje nemen! En jij?

Coco Chanel expositie Den Haag | Jurkjes.nl

Lees ook