1. Home
  2. Inspiratie
  3. Dit is waarom de little black dress (LBD) niet in je kast mag ontbreken

Dit is waarom de little black dress (LBD) niet in je kast mag ontbreken

Door Quirine Brouwer - Donderdag 04 November 2021 | 16:13

De geschiedenis van de little black dress

De little black dress, ook wel de LBD genoemd, werd geïntroduceerd in de jaren ’20 door en betekende een ware revolutie wat betreft vrouwenmode. Voor 1920 droegen vrouwen de kleur zwart enkel wanneer ze in de rouw waren. Dit veranderde echter compleet toen Coco Chanel in 1926 een simpel, kort zwart jurkje op de cover van Vogue Magazine liet printen. Het model was eenvoudig, elegant en praktisch. Vogue noemde het ‘Chanel’s Ford’, waarmee verwezen werd naar het automodel T van Ford. Hiermee wilden ze zeggen dat het jurkje toegankelijk was voor vrouwen van alle sociale klassen, en toch stijlvol was. Het modeblad voorspelde dat de LBD ‘een uniform voor alle vrouwen met klasse’ zou worden.

Ze hadden geen ongelijk. Het zwarte jurkje werd mateloos populair in de jaren ’30, tijdens de Grote Depressie. Zwart paste niet alleen bij de tijdgeest, maar het model en materiaal van de little black dress was zeer betaalbaar. En dat was nodig, tijdens de economische crisis. De LBD werd pas een échte klassieker in de mode door Audrey Hepburn. De wereldberoemde zwarte jurk die ze in 1961 droeg in de film Breakfast at Tiffany’s is nog steeds een inspiratie voor vele modeontwerpers en -liefhebbers.

Veelzijdig en tijdloos jurkje

Sindsdien is het zwarte jurkje niet uit onze garderobe weg te denken, en inmiddels is hij er in vele vormen en stijlen. Maar nog steeds geldt voor de little black dress dat hij simpel en elegant moet zijn. Rechte lijnen en niet te veel poespas zorgen ervoor dat dit jurkje zo tijdloos is én overal bij past. De lengte varieert van tot de knieën tot aan mini. Het voordeel van het simpele silhouet van de LBD is dat je hem op vele manieren kunt dragen. Hier zijn een paar voorbeelden:

Klassiek: wil jij de LBD dragen à la Audrey Hepburn? Combineer het zwarte jurkje dan met witte accessoires, opgestoken haar en natuurlijk de bekende parelketting.

Casual: overdag kan de LBD ook heel goed. Je kunt het jurkje combineren met stoere enkellaarzen en een bikerjas of spijkerjas.

Chic: deze trend uit de jaren ’90 is helemaal terug en geeft je zwarte jurkje net wat extra’s. Draag een witte blouse onder je zwarte jurkje. Zorg er hierbij voor dat het zwarte jurkje geen mouwen heeft maar dunne schouderbandjes.

Feestelijk: op een feestje zit je met de LBD ook altijd goed! Combineer hem met een paar mooie hakken of hoge laarzen en bijvoorbeeld een paar statement oorbellen. De feestelijke LBD heeft glitters, pailletten of franjes. Maar je kunt je simpele exemplaar natuurlijk ook combineren met een hesje of jasje met die elementen.

Heb jij de LBD nog niet in je kast hangen? We hebben hieronder de mooiste exemplaren voor je op een rij gezet.

Lees ook