1. Home
  2. Inspiratie
  3. De 9 meest iconische zwarte jurkjes aller tijden

De 9 meest iconische zwarte jurkjes aller tijden

Door Quirine Brouwer - Donderdag 24 November 2022 | 16:03

iconische zwarte jurkjes

Niets is tijdlozer dat de zwarte jurk. In de twintigste eeuw was de jurk niet langer een symbool van rouw, maar een teken van vrouwelijke kracht en schoonheid. We hebben de negen meest iconische zwarte jurkjes voor je op een rij gezet.

En natuurlijk hebben we ook voldoende inspiratie voor jouw éigen iconische zwarte jurk-moment.

1. De ‘revenge dress’ van prinses Diana

Als we het over iconisch hebben, dan hebben we het natuurlijk over de jurk die de Britse prinses Diana in 1994 droeg voor een evenement in de Serpetine Gallery in Londen. Hoewel de jurk van ontwerpster Christina Stambiolian in design en uitstraling al noemenswaardig is, maakte de timing waarop Diana hem droeg écht iconisch. Op dezelfde avond als het evenement gaf haar man prins Charles namelijk op nationale televisie toe dat hij ontrouw was geweest, waardoor Diana’s jurk al snel de ‘revenge dress’ werd gedubd.

2. De Breakfast at Tiffany’s jurk van Audrey Hepburn

Als een jurk op een veilig voor meer dan 800.000 dollar verkocht wordt, dan weet je dat ‘ie de titel iconisch verdient. We hebben het hier over de jurk die actrice Audrey Hepburn in 1961 droeg in de film Breakfast at Tiffany’s. De door de Givenchy ontworpen jurk is herkenbaar aan de hoge, rechte neklijn en het strakke silhouette, gecombineerd met ellebooglange handschoenen en een parelketting.

3. Elizabeth Hurley in veiligheidsspelden

Het verhaal rondom deze jurk is met recht iconisch te noemen. Beginnend actrice Elizabeth Hurley had een jurk nodig voor de première voor de film ‘Four Weddings and a Funeral’, maar ze was nog redelijk onbekend en had geen geld voor een designerjurk. Versace wilde haar wel een gunst verlenen en gaf haar de laatste jurk die ze nog hadden liggen op hun persafdeling: een zwarte jurk waarvan de zijkanten volledig aan elkaar hingen met gouden veiligheidsspelden. Hurley ging er na dit iconische rode lopermoment meteen vandoor met de status van ‘it-girl’ (en dat begrijpen wij wel).

4. Jennifer Aniston in spaghettibandjes

Jennifer Aniston is de koningin van 90s fashion en haar iconische rode lopermomenten zijn eigenlijk niet op een hand te tellen. Maar een van haar meest memorabele rode loper looks is wel het minimalistische zwarte jurkje dat ze in 1997 droeg naar het evenement dat werd gegeven om haar Cosmopolitan cover te vieren. Nog steeds is het simpele, rechte silhouet met de dunne spaghettibandjes een razend populair design, maar miss Aniston droeg hem toch echt als geen ander.

5. Supermodel Cindy Crawford

Laat het aan een supermodel over om een iconische figure hugging little black dress te dragen. Het strakke zwarte jurkje dat Cindy Crawford in 1998 op de rode loper droeg liet weinig aan de verbeelding over, maar door de combinatie met de zwarte handschoenen met veren werd deze look een echte klassieker. Het door Léger gemaakte jurkje bestond uit aan elkaar genaaide elastische banden, een stijl die we nu inmiddels vaak hebben gezien, maar die toen nog brandnieuw en dus iconisch was.

6. Cher en ‘de schreeuw om aandacht’

Cher doet de dingen altijd net even anders, zo ook met de zwarte jurk. De outfit die ze in 1986 naar de Oscars droeg is dan ook met recht iconisch te noemen: een zwarte, glanzende jurk die haar middenrif bloot liet en die gecombineerd werd met een hoofddeksel met veren. De designer, Bob Mackie, zei later in een interview dat veel mensen boos waren over de outfit en het geen mode vonden. “Natuurlijk is het geen mode,” zei hij daarop. “Het is hysterische schreeuw om aandacht.”

7. Kate Moss in veren

Oh, to be Kate Moss aan de arm van Johnny Depp op de tachtigste verjaardag van Frank Sinatra in 1995! En dat alles in een van de meest iconische zwarte jurkjes ooit: een off-the-shoulder geheel met zwarte veren langs de halslijn. En, zoals alleen Kate Moss dat kon, gecombineerd met een casual, rommelig knotje.

8. Angelina Jolie in fluwelen rode loper-historie

De fotografen wisten niet waar ze het moesten zoeken toen Angelina Jolie in een fluwelen zwarte jurk met bijbeen-hoge split op de rode lopers van de Oscars van 2012 verscheen. Haar rechterbeen, dat uit de jurk stak, werd een gesprek op zichzelf en daarmee werd een nieuwe iconische pose geboren die we in de jaren daarna nog veel vaker zouden zien.

9. De open rug van Mireille Darc

We gaan weer even verder terug in de tijd, naar 1972, toen de Franse film ‘Le Grand Blond avec une chaussure noire’ in première ging. Hét moment van de film ging naar de actrice Mireille Darc, en de fluwelen, rugloze zwarte jurk die ze droeg. De open rug reikte tot aan de bovenkant van haar billen, waardoor hij ‘de moeder van alle rugloze jurken’ wordt genoemd. Een extra detail was de gouden ketting die om haar middel liep, een detail dat we daarna nog veel vaker in de mode terug zouden zien.

Wil jij ook een iconisch moment in een zwart jurkje beleven? Met kerst, oud en nieuw, je verjaardag, of gewoon wanneer het kan? We got you! Met deze jurkjes weet jij gegarandeerd alle blikken op je te krijgen:

Lees ook