1. Home
  2. Inspiratie
  3. De evolutie van de iconische little black dress: sinds 1926

De evolutie van de iconische little black dress: sinds 1926

Door Wendy - Maandag 19 December 2022 | 10:01

Evolutie-little-black-dress

Houd je van feestjes en mode? Dan mag een little black dress in je garderobekast niet ontbreken. Niet voor niets pronken sterren al bijna een eeuw hun LBD op de rode loper. 

Chanel’s Ford

In 1926 bracht Coco Chanel in het Amerikaanse tijdschrift Vogue een eenvoudig zwart jurkje onder de aandacht. Vogue noemde de jurk “Chanel’s Ford”: het was een simpel en betaalbaar model, net als de T-Ford, en bovendien zwart. Net als de T-Ford. De LBD was daarom geschikt voor alle sociale klassen. Voor de jaren twintig droegen vrouwen de kleur zwart eigenlijk alleen als rouwkleding. Coco Chanel maakte een fashion statement van de kleur. 

De little black dress en het sterrendom

De LBD werd al snel opgepikt door de sterren. Edith Piaf droeg haar hele carrière de LBD tijdens haar optredens. 

Audrey Hepburn droeg in Breakfast at Tiffany’s een LBD van de Franse modeontwerper Hubert de Givenchy. Hierdoor werd ook in de jaren zestig de LBD weer enorm populair. De LBD die Audrey Hepburn droeg in de opening van de film werd een van de meest iconische jurken aller tijden. 

In 1994 gaf Elizabeth Hurley een sexy twist aan de LBD door bij de première van Four Weddings and a Funeral een zwarte Versace-jurk met veiligheidsspeld te dragen. Het zette de zowel de actrice als – opnieuw – de LBD in de schijnwerpers. 

Lady Di in een gewaagde uitvoering

In 1994 trok ook de Princess of Wales, Diana, alle aandacht met de glamoureuze en gedurfde Christina Stambolian LBD die ze droeg op het zomerfeest van de Serpentine Gallery. De jurk staat bekend als ‘the revenge dress’. Ze droeg de jurk op dezelfde avond dat King Charles – toen nog Prince Charles – zijn overspel met Camilla bekende. De jurk was drie jaar eerder voor Diana gemaakt. Volgens Anna Harvey, de voormalige styliste van Dina, durfde Diana de jurk eerder niet aan te trekken. Ze vond ‘m nogal gewaagd. Er hing al een andere jurk klaar voor het event die avond, maar Diana zou op het laatste moment gekozen hebben voor de uitdagende jurk. Ze wilde er die avond – als wraak – oogverblindend uit zien. 

In 1995 deed ze het dunnetjes over op de preview van Apollo 13, waar ze een Versace tank jurk droeg. 

Hedendaagse popsterren ook fan

Ook Rihanna is een liefhebber van de LBD. In 2018 trok ze in London aandacht met een ingetogen strakke zwarte jurk, gedragen met eenvoudige Giuseppe Zanotti-hakken. Met rode lippen, een klassieke haarcoupe, parel armbanden om haar getatoeëerde enkels en een unieke miniatuur krokodil Birkin aan haar hand liet ze de LBD er unieker uitzien dan ooit. 

Afgelopen maart stal ze bij de Dior herfst/winter modeshow in Parijs de show door te verschijnen met een wel heel bijzondere zwangerschapslook. Ze droeg een transparante visnet – babydoll LBD, met spaghettibandjes. Haar buik was duidelijk zichtbaar, net als haar kanten zwarte bh en bijpassende string. Over de babydoll droeg ze een zwarte oversized leren jack. Eronder droeg ze hoge lakleren laarzen. De lange zilveren kettingen waren de finishing touch. 

Ook Kylie Jenner heeft haar eigen interpretatie van de little black dress. Zij houdt het op een super strakke, mini latex jurk. Haar halfzus Kim Kardashian weet ook hoe ze haar rondingen het beste tot haar recht kan laten komen: in een LBD! Zij maakt de look af met opvallende en kinky accessoires. 

Little black dress: tijdloos, sexy en elegant

Wil je ook stralen in een sexy en elegante jurk? Ga je voor elegant, exorbitant, brutaal? Wij maakten een selectie van de mooiste zwarte jurkjes. Maak een onuitwisbare indruk, maar geniet vooral zelf van de voorpret en je avond in een onvergetelijke LBD. 

Lees ook