1. Home
  2. Inspiratie
  3. Zien! De songfestivaljurk van Ilse DeLange

Zien! De songfestivaljurk van Ilse DeLange

Door Britte Kramer - Maandag 30 Juni 2014 | 14:27

jurk ilse delange

Het was een plaatje natuurlijk, die witte bloemenjurk van Ilse DeLange, tijdens het Eurovisie Songfestival 2014 in Kopenhagen. De kantachtige bloemen waren romantisch; de ronde hals, driekwart mouwen en lengte maakten ‘m speels, schattig en enigszins casual. Goed nieuws: je kunt dit kunstwerk nu met eigen ogen bekoekeloeren in Museum IJsselstein (MIJ), in de provincie Utrecht.

The Common Linnets, het gelegenheidsduo bestaande uit Ilse en Waylon, scoorden een dikke hit met hun ‘Calm After The Storm’. Ze eindigden als tweede om vervolgens de internationale hitlijsten te bestormen. Nou was het wel écht een lekker lied, maar we vermoeden dat ook de ijzersterke act eromheen een steen heeft bijgedragen aan het succes. De projecties, de verder zo ingetogen setting en niet te vergeten de knappe verschijningen van Ilse DeLange en Waylon zelf.

De wolk van een jurk die Ilse droeg werd ontworpen door topontwerper Claes Iversen. Dat is natuurlijk best een leuke opdracht voor een ontwerper, maar voor de van oorsprong Deense Claes was ‘t nog nét even specialer. Zoals hij het zelf destijds formuleerde: ‘Ik vind het een grote eer om Ilse DeLange te mogen kleden voor dit grote evenement. Het feit dat het festival plaatsvindt in mijn vaderland Denemarken maakt het helemaal speciaal.’

Miljoenen mensen van over de hele wereld zagen De Jurk schitteren op tv, maar jij kunt ‘m nu in het echie aanschouwen. En dat is zeer de moeite waard. In dit staaltje haute couture zit zo’n 150 tot 175 uur werk. Hij is gemaakt van organza en bezaaid met bloemen en bloemblaadjes die er, losjes en in verschillende lagen, met de hand op zijn aangebracht.

De expositie van de songfestivaljurk van Ilse is onderdeel van de tentoonstelling ‘Ongekend kant bij MIJ – thema-expositie van hekwerk tot trouwjurk’. Naast de songfestivaljurk vind je er een zestiende-eeuwse kasteeltoren, waar kunstenaars ter plekke – op kant geïnspireerde – indrukwekkende installaties hebben gemaakt ‘om met je hele lichaam te ervaren’. Go, go, gooo!

Waar: Museum IJsselstein (MIJ), Walkade 2, 3401DS IJsselstein
Wanneer: nog tot en met 21 september
Openingstijden: woensdag tot en met zondag van 13:00 tot 17:00 uur

Beeld: ©Reinier RVDA

songfestivaljurk ilse delange

 

Lees ook