1. Home
  2. Inspiratie
  3. Report: Mercedes-Benz Fashion Week Amsterdam (deel 1)

Report: Mercedes-Benz Fashion Week Amsterdam (deel 1)

Door Britte Kramer - Donderdag 16 Juli 2015 | 17:45

Aziz BekkaouiAziz Bekkaoui | beeld: Team Peter Stigter

Kort door de bocht waren er twee zaken die opvielen deze Amsterdam Fashion Week: weinig hakken en véél roze. Dat roze zagen we in alle denkbare schakeringen voorbij komen. Soms als detail, maar vaak ook head-to-toe. O, en rugzakken, die stalen ook de show(s). In dit eerste deel van ons verslag lees je over de eerste drie shows die we zagen: Aziz Bekkaoui, Noir Near Future en de show van Caribbean Fashion Spot.

First up was Aziz Bekkaoui. Zijn ss16-collectie heet United Origins en het was vrij duidelijk waarom: de Union Jack, veel rood, wit, blauw en oranje, draperie en allerlei eclectische invloeden. Opvallend waren ook de gouden details: handschoenen en rugzakjes. (Mocht je nou low budget ook zo’n rugzak willen scoren: Mi-Pac heeft iets soortgelijks.) Goed om te zien wat een duidelijke lijn er zat in zowel de mannen- als de vrouwenkleding. En dat Aziz over enige humor beschikt was ook duidelijk: rapper Yes-R sloot met een stalen gezicht (en zo’n gouden rugzak) de show af, marcherend op zijn eigen hit.

Noir Near FutureNoir Near Future | beeld: Team Peter Stigter

Noir Near Future was er een waar we hoge verwachtingen van hadden. We kennen ze namelijk van de vrolijke, kleurrijke jurkjes met Scandinavisch-aandoende prints. Toen de show begon met zwarte, wat grimey outfits, met in het wit de text ‘anxiety’ was het dan ook even omschakelen. Niet dat we het niks vonden, integendeel. En zoals verwacht was daar op een gegeven moment de twist, en kwamen er toch weer kleurrijke, beprinte jurkjes de catwalk op – hoewel het palet ditmaal voornamelijk beperkt was tot groen- en blauwtinten. Opvallend hier waren de details, die op gekleurde repen spiegel leken en in een visgraatpatroon pakjes en tassen sierden.

Caribbean Fashion SpotCaribbean Fashion Spot | beeld: Team Peter Stigter

Daarna was het tijd voor de show van Caribbean Fashion Spot. Een verzamelshow van vijf talenten uit de Caribbean: Atelier Doré (Suriname), Beatriz Rodriguez (Puerto Rico), Charu Lochan Dass (Trinidad & Tobago), Gigliola Designs (Aruba) en Heather Jones International (Trinidad & Tobago). We hadden ons er uitermate op verheugd, en ondanks dat het kwik tegen de 40 liep, het verboden was om stiekeme slokjes water te nemen, én we al-met-al bijna 1,5 uur in de Gashouder zaten, stelde het niet teleur. Zoals we ook anderen hoorden fluisteren: om stijl-wise geïnspireerd te raken was het misschien niet dé show, maar een feestje was het wel. Uitbundige jurken, met glitter en gezellige kleuren (ook in het publiek trouwens, lekker veel groen en rood vooral), eindelijk eens wat variatie in modellen, en de vijf ontwerpers waren duidelijk geëmotioneerd om in de grote Amsterdamse Gashouder te showen. Ehm, en de flamencodansers niet te vergeten, die de show zo lekker in tweeën braken.

Stay tuned voor deel 2! Met: SIS by Spijkers & Spijkers, Alexandra Frida en María Clè Leal.

Lees ook