1. Home
  2. Inspiratie
  3. Fashion Week Report: Duran Lantink x Jan Hoek

Fashion Week Report: Duran Lantink x Jan Hoek

Door Darcy Oerlemans - Donderdag 21 Januari 2016 | 11:01

Na een indrukwekkende show op vrijdagavond, was het ook zaterdag weer tijd voor een avondje FashionWeek. Dit keer stonden er maar liefst drie shows in de planning. Het verslag van de eerste show vind je hier, en om 19:00 was het tijd voor Duran Lantink x Jan Hoek: absoluut de meest bijzondere show van deze Fashion Week.

Fashion Week Duran Lantink Jan Hoek

Sistaaz of the Castle
Voor het project ‘Sistaaz of the Castle’ sloegen ontwerper Duran Lantink en fotograaf Jan Hoek de handen ineen. Zij raakten geïnspireerd door een groep transgender sekswerkers (Sistaazhood) uit Kaapstad. De meesten zijn dakloos en wonen onder een brug naast het kasteel van Kaapstad. Duran, als groot voorstander van recyclen, was geïntrigeerd door hun vermogen om van alles wat zij vinden (stoffen, plastic, afval, ga zo maar door) iets moois te creëren. Dus maakte Jan Hoek foto’s van zes meiden, hun leefwijze en hun creaties, en was het aan Duran om zijn collectie te baseren op deze lookbooks. Je kunt je dus voorstellen dat we héél benieuwd waren naar het eindresultaat.

De show bestond uit drie onderdelen. Eerst werden een aantal gerecyclede looks geshowd, gemaakt op dezelfde manier als de meiden in Kaapstad dit doen: door te gebruiken wat er beschikbaar is en letterlijk de eindjes aan elkaar te knopen. Een paar Levi’s jeans vormden een jumpsuit, een jas kon prima dienst doen als rok en met verschillende lapjes stof werden mouwen en pijpen gemaakt. Ook erg gaaf waren de sneakers, bestaande uit meerdere op elkaar gestapelde zolen die samen een flinke plateauzool vormden. Nog meer dingen die ons bijbleven: een model op een skateboard, veel rode latex en een model dat het moeilijk had op énorm hoge hakken, maar zich herpakte onder luid applaus van het publiek (rechtsonder). Op grote schermen zijn  foto’s te zien die Jan Hoek van de meiden heeft gemaakt.

Fashion Week Duran Lantink Jan HoekBonte verschijningen op de catwalk

Daarna werd het nog bijzonderder. Jan en Duran vroegen de Sistaaz wat zij zouden willen dragen als zij alles van de wereld mochten kiezen. De een wilde Miss Africa zijn, de ander wilde juist een trouwjurk dragen, en weer een ander wilde Cleopatra zijn. Voor ieder meisje ontwierp Duran zo’n ideale outfit, die een voor een op een grote stellage de catwalk op gereden werd. Ondertussen hoorde je haar vertellen waarom ze voor deze outfit heeft gekozen. Het derde onderdeel bevond zich achterop de stellage: meisjes, jongens, vrouwen, mannen, transgenders en noem maar op in fan t-shirts met de gezichten van de Sistaaz erop. Ze zijn namelijk niet zomaar een inspiratiebron geweest: ze zijn uitgegroeid tot echte idolen, waarmee transgenders over de hele wereld zich kunnen identificeren – en een idool verdient een fanshirt.

Fashion Week Duran Lantink Jan HoekDroomoutfits

Zeker een heel bijzondere show, dus. De enorme trots en blijdschap van de fanshirts-dragers, waarvan sommigen voor het eerst op een catwalk liepen, was aanstekelijk, en onder luid applaus en gejoel liepen zij nog even een extra rondje. De collectie was er misschien niet eentje die je in de winkels zult gaan vinden, maar wel eentje met een prachtig verhaal dat iedereen bij zal blijven. De foto’s benadrukken dit, en we raden je dan ook aan om ze hier even allemaal te bekijken. Wil je een fanshirt scoren? Jan en Duran verkopen ze vanaf vandaag (21 januari) tot 4 februari, met een expositie in kledingwinkel Concrete op de Spuistraat in Amsterdam.

Fashion Week Duran Lantink Jan HoekAlle droomoutfits op de stellage, aan de zijkant de fanshirts

Beelden: Peter Stigter 

Lees ook