1. Home
  2. Inspiratie
  3. Oktoberfest: wat is een dirndl jurkje? (en casual alternatieven)

Oktoberfest: wat is een dirndl jurkje? (en casual alternatieven)

Door Quirine Brouwer - Vrijdag 16 September 2022 | 13:27

dirndl

Ja, het Oktoberfest is begonnen! Het favoriete moment van iedere liefhebber van bier, zingen en gezellige feestjes. De trouwe Oktoberfestganger weet dat de traditionele klederdracht bestaat uit een dirndl voor vrouwen en lederhose voor mannen. Maar wat is zo’n dirndl jurkje eigenlijk?

We vertellen je alles over dit traditionele jurkje én geven je wat alledaagse alternatieven.

Oktoberfest

Het Oktoberfest is een van oorsprong Duits feest dat traditioneel plaatsvindt van 17 september tot en met 3 oktober in München. Het is het grootste bierfestival en volksfeest ter wereld en door de grote populariteit vinden er door heel Duitsland en inmiddels ook omliggende landen, zoals Nederland, eigen edities plaats. Omdat het zo’n traditioneel feest is, dat al gevierd wordt sinds 1810, hoort daar ook klederdracht bij. Daarom dragen vrouwen tijdens het feest een dirndl en mannen lederhose: beide traditionele Beierse/Oostenrijkse klederdracht. Ook wanneer het feest in Nederland gevierd wordt, dost een groot deel van de bezoekers zich uit in deze kleding.

De dirndl

Het woord dirndl is in Oostenrijk een ander woord voor jonge vrouw, en is gebaseerd op de jurkjes die dienstmeiden in de 19e eeuw droegen. Dit werd toen een dirndlgewaad genoemd, wat later werd afgekort tot dirndl. De kleding bestaat uit een witte, diep uitgesneden bloes met pofmouwen, een jurk met ingebouwd korset en een schort. Het jurkje wordt traditioneel gezien gebruikt om de burgerlijke status en sociale klasse van de vrouw aan te geven. Zo betekent een knoop aan de rechterkant van het schort dat de vrouw verloofd of getrouwd is, een knoop aan de voorkant dat de vrouw nog maagd is, een knoop links dat de vrouw vrijgezel is, en een knoop aan de achterkant dat de vrouw weduwe is.

Tegenwoordig wordt het niet meer zo nauw genomen met deze regels en wordt er een gemoderniseerde versie van de traditionele jurk gedragen.

Alledaagse varianten

Maar dat de invloed van de dirndl groot is, ook in de mode-industrie, staat vast. Regelmatig zijn er jurkjes in de mode waarbij duidelijk inspiratie is gehaald uit de traditionele dirndl. Als je dus een Oktoberfest op de planning hebt staan en geen zin hebt om een kostuum te kopen dat je maar één keer draagt, kun je ook voor een meer casual exemplaar gaan. Wij hebben alvast een aantal voorbeelden voor je op een rij gezet.

Lees ook