1. Home
  2. Inspiratie
  3. Wat voor jurkjes kun je aan naar een communie?

Wat voor jurkjes kun je aan naar een communie?

Door Quirine Brouwer - Woensdag 22 December 2021 | 14:48

Als je bent uitgenodigd voor een communie, heb je misschien geen idee wat je aan moet trekken. Het is een zowel plechtige, katholieke gebeurtenis als een feestelijke. Wat voor jurkjes passen bij een communie?

We zetten onze tips en favorieten op een rij.

Wat is een communie?

Een communie houdt in dat een kind voor het eerst ‘ter communie’ gaat en hiermee officieel toetreedt tot de rooms-katholieke kerk. Het kind doet voor het eerst mee aan de eucharistieviering, een viering waarin rooms-katholieke christenen God danken dat hij Jezus leven gaf. Vaak zijn de kinderen rond de zes of zeven jaar wanneer ze deze viering voor het eerst meedoen. Het kind heet in dat geval een ‘communicant’ en staat die dag echt even in de schijnwerpers. De viering in de kerk wordt thuis vaak opgevolgd met een communiefeest met veel eten en gezellige activiteiten. Kortom: daar hoort een feestelijke outfit bij.

De dresscode voor een communie

Voor een communie gelden de normale kledingrichtlijnen zoals die altijd in een kerk gelden. Dat betekent: gepaste kleding die de schouders bedekt en tot of over de knieën valt. Ga altijd voor netjes en niet voor sexy. Een diep decolleté is bijvoorbeeld niet geschikt, en te korte rokken en jurkjes ook niet. En voorkom (provocerende) teksten op de kleding en te casual elementen, zoals een broek met scheuren. Een goede regel om aan te houden is: als je het niet naar kantoor aan zou doen, dan is het ook niet geschikt voor de kerk.

Feestelijke outfit

Maar: een communie is natuurlijk geen alledaags kerkbezoek. Het is een feestelijke dag en daar mag je je ook op kleden. Daarom kun je ook gaan voor meer expressieve kleuren en prints. Omdat de eerste Heilige Communie in de lente plaatsvindt, passen te donkere kleuren niet bij het seizoen, je kunt beter voor pastels of vrolijke kleuren gaan. Een ideale communieoutfit is een a-lijn jurk of kokerjurk of -rok, die tot of over de knieën valt. Een nette, lange broek met mooie blouse mag ook, net als een feestelijke, nette jumpsuit.

Accessoires

Bij een nette outfit horen nette schoenen als pumps, ballerina’s of enkellaarsjes. Sneakers zijn niet geschikt, net als te casual sandalen of slippers. Zorg er daarnaast voor dat je haar en make-up netjes verzorgd zijn.

Communiejurkjes voor meisjes

De communicant zelf moet er natuurlijk ook feestelijk uitzien! Voor meisjes wordt tijdens hun communicatie veelal gekozen voor een witte of lichtgekleurde a-lijn jurk. De jurk mag er extra feestelijk uitzien door bijvoorbeeld versiering met kant. De jurk kan gepaard gaan met mooie accessoires, zoals een bloemenband in het haar en leuke ballerina’s of schoenen met een klein hakje.

Heb je geen communie in de kerk, maar een bruiloft? Dan kunnen deze dresscode-tips je helpen.

Lees ook