1. Home
  2. Inspiratie
  3. Party pictures: de do’s en don’ts

Party pictures: de do’s en don’ts

Door Britte Kramer - Woensdag 26 November 2014 | 15:35

Party pictures

Laten we voorop stellen: naar een feestje ga je om te feesten. Je komt er – als het goed is – niet om op de foto gezet te worden. Gebeurt het toch, dan zit je zomaar weer drie dagen lang je timeline te refreshen om te checken of je al getagd bent, en hoe ernstig het is. Maar als er dan een redelijk voordelige foto opduikt, dan kan dat stiekem best voor een klein yay-moment zorgen. Want: leuk als je naarstig op zoek bent naar een nieuwe profielfoto. Of voor later, als herinnering (en om t.z.t. aan je kinderen te laten zien dat je ooit echt best cool was).

Hier dus een rij tips om een zo leuk mogelijk tagged picture-portfolio op te bouwen. Mét een beetje hulp van twee fotograferende nachtvlinders die al menig profielfoto op hun naam hebben staan: Walter Vroegop en Julie Lynne Weber.

1. Hou het spontaan
Je kunt wel leuk allerlei inspiratie op gaan doen bij poses van anderen, maar je bent niet op een fotoshoot. In de setting van een feestje gelden andere regels. En regel 1 is: heb lol en straal dat uit.

2. Ken je fotografen
Als in: weet wie er goed zijn en welke feestjes hun thuishonk zijn. Maar het scheelt ook als ze jóu leren kennen. (Moet wel een beetje vanzelf gaan natuurlijk, we willen geen groupie van je maken.) In dat geval zien ze je nooit over het hoofd en zullen ze net dat beetje extra hun best doen om een mooi plaatje van je te schieten.

3. En irriteer ze niet
Dikke vette kans dat jouw foto dan sowieso de selectie niet haalt. Dus: niet twintig keer op z’n schouder tikken (‘tenzij je een drankje wilt aanbieden’), niet vragen of je op z’n schermpje mag kijken en niet vragen of-ie overnieuw wil schieten (vertrouw op zijn/haar oordeel: vindt de fotograaf het nodig, dan maakt-ie er heus wel meer).

4. Creëer een signature pose
Miley heeft de tong, Lindsay Lohan bijt haar nagels, Kim K. draait haar beroemdste lichaamsdeel richting camera en Eva Mendes blaast graag een kushandje – of doet een Indiaan na, wie zal het zeggen. Een signature pose zorgt ervoor dat je nooit met je handen in het haar zit als de fotograaf op je af komt. Tenzij dat je signature pose is, natuurlijk.

5. Drink een beetje
It’s all about having a good time, die goeie foto is slechts bijzaak. En het voordeel is dat een drupje alcohol er over het algemeen wel voor zorgt dat je je iets comfortabeler en vrijer voelt voor de camera.

6. Maar niet teveel
Van hangende oogjes en ongecontroleerde lichamen is een foto nog nooit mooier geworden.

7. Houd je handen vrij
Dat werkt fijner voor spontane dansfoto’s en bovendien zorgen drank- en peukloze handen ervoor dat je foto voor veel meer doeleinden kan dienen. Voor het minder zekere type biedt een biertje of sigaretje wel een lekkere houvast. Hou het wel bij één glas tegelijk a.u.b.!

8. If you got it, flaunt it!
Heb je een tattoeage of een ander handelsmerk waar je trots op bent? Draai die kant naar de camera, dans met je armen boven je hoofd – legio aan mogelijkheden hier. Let op: word je vaak gefotografeerd, zorg dan wel voor een beetje afwisseling. Op een gegeven moment kent men die zwaluwen van je wel.

9. Laat jezelf van je goede kant zien
Figuurlijk, maar ook letterlijk. Bijna iedereen heeft wel een voorkeurszijde en komt dus óf op links óf op rechts beter uit de verf. Kwestie van met kritische blik foto’s terugkijken en uitvogelen wat werkt. Heb je ‘m eenmaal door, zorg er dan voor dat jij tegenwoordig links staat, en je vriend(in) rechts (of andersom). Altijd. Voor de zekerheid.

10. Show je nieuwe kleren/schoenen
Nonchalance is hier geboden, maar er zijn zeker moves die subtiel de aandacht vestigen op je nieuwe lievelingsitem(s). Wat dacht je van nét de trap aflopen als de fotograaf onderaan staat? In dit geval mag een beetje poseren trouwens ook: op je hurken gaan en flirten met de camera, of over het randje van het podium bungelen – met je benen dan, om je heels te showen.

11. Doe de spiegelcheck
Als je toch naar de wc moet. En fix glimneuzen, lippenstifttanden, door de war geknuffelde haren en andere ongemakken. Check ook even de oksels. Niet dat je donkere vlekken zomaar oplost, maar laat dat ‘put your hands up in the air’ dan maar even zitten…

12. Je middelvinger opsteken is niet cool
En ook duckfaces, peace signs en groepsfoto’s zijn dat niet. Krijg je de fotograaf toch zo ver om te klikken, dan is de kans klein dat je de foto ook daadwerkelijk online terug gaat vinden.

13. Denk om je armen
Zelfs als je armen niet bepaald moddervet zijn kunnen ze bijzonder onvoordelig op de foto verschijnen. Van de zijkant, als je ze tegen je lichaam gedrukt houdt, bijvoorbeeld. En uit ervaring kan ik zeggen: stevig ogende, blote bovenarmen zorgen voor een stevig ogende jij in het algemeen. Draag je een T-shirt met opgerolde mouwtjes of – helemaal ideaal – een donkere (doorschijnende) top met smalle lange mouwen, lijk je daarentegen superslank!

14. En om je gezelschap
Zorg dat je wegholt van die creep zodra meneer of mevrouw fotograaf in de buurt komt. Voor je het weet ben je opgezadeld met lastige vragen van het thuisfront en als jullie in dezelfde foto getagd worden weet-ie je veel te makkelijk te vinden op Facebook. Ook is het jammer als jij helemaal profielfotowaardig staat te stralen met die vage kennis als een soort siamese twin – totaal niet ‘cropbaar’ – tegen je aan.

15. Lach!
Kijk recht in de camera (trucje: probeer door de camera heen naar de fotograaf te kijken, dan kijk je veel ‘levendiger’ dan wanneer je naar een plastic apparaat lacht). Wordt er niet direct geflitst, draai je dan maar weer om. Een grijns die je langer dan een seconde in de plooi probeert te houden is al z’n spontaniteit al verloren. En de boer met kiespijn-look is er een waar je ver vandaan wilt blijven. Heb je ‘t sowieso niet al te best naar je zin? Forceer dan niks, maar dik die chagrijnige blik nog even lekker aan voor de foto. Voor een beetje variatie in je party pictures portfolio, zeg maar.

Lees ook