1. Home
  2. Inspiratie
  3. Materiaalverzorging: 5 tips om je jurken mooi schoon te houden

Materiaalverzorging: 5 tips om je jurken mooi schoon te houden

Door Ilse.bloemendal - Woensdag 15 Maart 2023 | 07:00

Jurken zijn vaak geliefde kledingstukken die we koesteren. Of het nu gaat om een casual zomerjurkje of een elegante avondjurk, we willen dat ze er zo lang mogelijk mooi uitzien. Het schoonhouden van je jurken is een uitdaging, vooral als je niet weet hoe je dit het beste aanpakt. In deze blog delen we 5 handige tips om je jurken mooi schoon te houden, zodat je er langer plezier van hebt.

Elk materiaal vraagt andere verzorging in de wasmachine en droger

Voordat je onze 5 tips leest, is het van groot belang dat je weet van wat voor materiaal jouw zomerjurk gemaakt is? Elk materiaal vraagt een andere verzorging én behandeling. Niets is vervelender dan het verpesten van jouw jurk in de was. Bekijk hieronder een overzicht:

  1. Katoen: Dit is een duurzaam en ademend materiaal dat goed bestand is tegen warmte. Katoenen kleding kan in de wasmachine worden gewassen op een normale cyclus en op hoge temperaturen. Droog een katoenen jurk in de droger op een gemiddelde tot hoge temperatuur.
  2. Wol: Wol is een delicate stof die zorgvuldige behandeling vereist. Het wordt aanbevolen om wollen kleding met de hand te wassen in koud water of om het te laten reinigen bij een stomerij. Wol moet plat worden gedroogd om te voorkomen dat het krimpt.
  3. Zijde: Zijde is een zeer delicate stof die voorzichtig moet worden behandeld. Het wordt aanbevolen om zijden kleding met de hand te wassen in koud water met een mild reinigingsmiddel. Laat de kleding niet weken en wring het niet uit. Hang zijde op om te drogen, maar niet in direct zonlicht.
  4. Polyester: Polyester is een sterk en duurzaam materiaal dat goed bestand is tegen kreukels. Was het in de wasmachine op een normale cyclus en droog het jurkje op lage temperaturen.
  5. Denim: Denim is een duurzaam materiaal dat goed bestand is tegen slijtage. Was het in de wasmachine op een normale cyclus. Droog het op hoge temperaturen.
  6. Leer: Leer is een zeer duurzaam materiaal, maar het moet voorzichtig worden behandeld. Leer kan niet in de wasmachine worden gewassen en mag niet worden gedroogd in de droger. Het wordt aanbevolen om leer te reinigen met een vochtige doek en een mild reinigingsmiddel en om het te laten drogen aan de lucht.
  7. Nylon: Nylon is een sterk materiaal dat bestand is tegen slijtage en scheuren. Was het in de wasmachine op een normale cyclus. Droog het op lage temperaturen.
  8. Acryl: Acryl is een synthetisch materiaal dat bestand is tegen kreuken en slijtage. Was het in de wasmachine op een normale cyclus. Droog het op lage temperaturen.

5 tips om goed met je jurk om te gaan

1. Lees het waslabel

Het is belangrijk om altijd het waslabel van je jurk te lezen voordat je hem wast. Hierop staat vaak aangegeven welke temperatuur en wasmethode geschikt is voor de stof van je jurk. Volg deze instructies nauwkeurig op om te voorkomen dat je jurk beschadigd raakt.

2. Behandel vlekken direct

Probeer vlekken zo snel mogelijk te behandelen om te voorkomen dat ze permanent worden. Dep de vlek voorzichtig met een vochtige doek en gebruik indien nodig een mild reinigingsmiddel.

3. Gebruik het juiste wasmiddel

Kies een wasmiddel dat geschikt is voor de stof van je jurk en vermijd agressieve reinigingsmiddelen die de vezels kunnen beschadigen.

4. Was je jurk binnenstebuiten

Dit kan helpen voorkomen dat de kleur van je jurk vervaagt of dat er pluisjes of pillen ontstaan.

5. Hang je jurk op om te drogen

Vermijd het gebruik van een droger om je jurk te drogen. Hitte kan de stof beschadigen. Hang je jurk in plaats daarvan op een hanger om te drogen. Zorg ervoor dat je de jurk niet in direct zonlicht hangt om verkleuring te voorkomen.

Met deze tips kun je ervoor zorgen dat je jurken langer meegaan en er altijd op hun best uitzien! Heb jij nog een goede tip voor het behoud van jurkjes? We horen het graag in de reacties.

Lees ook