1. Home
  2. Inspiratie
  3. FashionWeek Report: SIS by Spijkers en Spijkers

FashionWeek Report: SIS by Spijkers en Spijkers

Door Britte Kramer - Woensdag 28 Januari 2015 | 15:01

Zaterdag mochten onze favoriete modezusjes Truus en Riet Spijkers laten zien wat ze de afgelopen tijd uitspookten. Tijdens Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam showden ze hun collectie MetamorphoSIS. Net als Schueller de Waal gooide ook de tweeling binnen hun collectie meerdere lijntjes uit. We zagen de voor het duo zo kenmerkende grafische vlakken met primaire kleuren, maar ook zwart/witte combinaties met gridprint en zoet-zachtroze stoffen met motief (kevers, net als bij Dennis Diem, alleen dan compleet anders).

Scroll naar beneden voor het complete verslag.
Foto’s: 
Peter Stigter

AMSTERDAM FASHIONWEEK FALL/WINTER 2015AMSTERDAM FASHIONWEEK FALL/WINTER 2015AMSTERDAM FASHIONWEEK FALL/WINTER 2015

Ook waren er sweaters en sweaterjurkjes van lichtglanzende elastische katoen. Comfortabel, speciaal én mooi, en daarmee misschien wel onze favoriet. Hoewel we van de lichtroze stukken ook erg enthousiast werden. En we nog steeds drmen van die gele jurk. En van de – hoewel niet heel vernieuwende – gridprintjurken trouwens ook… Het leuke aan SIS by Spijkers en Spijkers is dat de handtekening altijd zo herkenbaar is. Zelfs zonder de grafische vormen en primaire kleuren doet toch meteen het silhouet een lampje branden. Het is duidelijk dat Truus en Riet zichzelf als uitgangspunt nemen, want in elk item zie je de twee zó weglopen.

AMSTERDAM FASHIONWEEK FALL/WINTER 2015AMSTERDAM FASHIONWEEK FALL/WINTER 2015AMSTERDAM FASHIONWEEK FALL/WINTER 2015

Meestal gebruiken zij voor hun collecties echter (ook) andere vrouwen als inspiratiebron. Sterke vrouwen uit vervlogen tijden, vooral. Deze keer bleef het wat dat betreft iets meer in het ‘nu’. Behalve de mooie jaren ’20-schoentjes misschien, die iedere look afmaakten. Én de brillen – trend alert: met de pootjes óver het haar heen! – die we hopelijk binnenkort terugzien bij Specsavers. We gaan er namelijk vanuit dat dit deel twee is van de in oktober gelanceerde collectie, waar Riet Spijkers t.z.t. al iets over verklapte toen we haar interviewden.

AMSTERDAM FASHIONWEEK FALL/WINTER 2015AMSTERDAM FASHIONWEEK FALL/WINTER 2015AMSTERDAM FASHIONWEEK FALL/WINTER 2015

De monturen hadden iets insect-achtigs. En laat dat nou net helemaal in lijn zijn met de collectie zelf. Want in plaats van een menselijke muze kozen de ontwerpsters dit jaar voor insecten. Geïnspireerd door ‘Erik of het klein insectenboek’ – ken je het nog? – en dat andere boek over insecten: ‘The Metamorphosis’ van Franz Kafka. De ruitpatronen – tevens te zien in de hypnotiserende visuals op de achtergrond – verwijzen naar de ‘denkbeeldige kaders van ons bestaan’. De insecten zijn op een robotachtige manier neergezet. Soms heel mini als all-overpatroon, soms groot genoeg om een gehele jurk te beslaan.

AMSTERDAM FASHIONWEEK FALL/WINTER 2015 AMSTERDAM FASHIONWEEK FALL/WINTER 2015 AMSTERDAM FASHIONWEEK FALL/WINTER 2015 AMSTERDAM FASHIONWEEK FALL/WINTER 2015

Lees ook