1. Home
  2. Inspiratie
  3. Fashion Week Report: Lichting 2014

Fashion Week Report: Lichting 2014

Door Britte Kramer - Dinsdag 15 Juli 2014 | 15:17

Ieder jaar worden van de zeven Nederlandse modeopleidingen de twee beste afstudeerders gekozen. Samen vormen zij Lichting, dit jaar dus ‘Lichting 2014’. Alle veertien mogen ze vijf looks uit hun eindcollectie de catwalk op sturen, in een gezamenlijke show tijdens Fashion Week. In de grote Gashouder op het Westergasterrein in Amsterdam, waar 1200 mensen samenkwamen om hét nieuwe, Nederlandse modetalent te ontdekken. Bastian Visch ging er dit jaar – compleet terecht – met de prijs vandoor: een collectie in de winkels van hoofdsponsor V&D.

Winnaar Lichting 2014 Bastian Visch

Je moet een paar keer goed kijken voor je het trompe l’oeil-effect ontdekt in zijn kledingstukken. Hij werkte namelijk met fotografische prints, geïnspireerd op de lichtinval van de kledingstukken. En dat deed hij op magnifique wijze. Daarnaast waren we direct verliefd op de silhouetten én het kleurgebruik. En zelfs de styling, met hoofddeksels en schoenen van velour, was helemaal on spot. Wat ons betreft mogen de mannen volgende lente massaal richting V&D.

Maar! Laten we de andere dertien niet zomaar vergeten.
Dat er maar één winnaar kan zijn, betekent niet automatisch dat de anderen verliezers zijn. Het niveau lag dit jaar hoger dan ooit. En dat is echt zo. Bovendien hebben de veertien van Lichting 2014 alle vier een compleet andere, unieke stijl.

Het was een zit van twee uur,
en dat is lang, maar de Lichting-kandidaten wisten ons van begin tot eind op het puntje van ons tribunezitje te houden. Opvallend was dat er veel mannenmode gemaakt was, dit jaar. Dat zagen we eerder al bij de Rietveldshow, maar blijkbaar is het dus een landelijke ontwikkeling. Af en toe bekroop ons zelfs een totaal onbekend gevoel van ‘man willen zijn’. Niet alleen bij de collectie van Bastian, maar ook door deze, deze en deze look van Gino Anthonisse. En door deze, van Dennis Bareiro.

Gelukkig kwam er ook genoeg moois voor meisjes voorbij.
Joëlle Baten liet een lekker nonchalante, pompeuze, frisse collectie zien, geïnspireerd op de verschillende fases van de liefde. Klapstuk was toch echt wel de jurk die uit losse bolletjes wol in verschillende tinten roze bleek te bestaan, met een transparante strook over de voorzijde. Supermooi, al is deze outfit misschien iets meer geschikt voor dagelijks gebruik. En doe ons er ook zo’n transparant petje bij!

Ook vonden we dit pakje van Afra Engel een noodzakelijkheid voor onze garderobe, willen we wonen in deze jas van Marije Seijn (die we laatst al interviewden, zie hier!) en zijn we op zoek naar een gelegenheid om dit geheel van Lotte van Dijk te dragen.

Tot slot nog een opvallende ontdekking:
Waar bij de laatste kandidaat juist twee jongens over hun gympies struikelden, hadden de meisjesmodellen het dit jaar makkelijk. De platte schoenen-trend is duidelijk aan het doorzetten!

Beeld: Peter Stigter

Lees ook