1. Home
  2. Inspiratie
  3. Fashion Files: Cocktailjurkjes

Fashion Files: Cocktailjurkjes

Door Shelley Beekman - Maandag 10 Februari 2014 | 13:55

fashion files cocktailjurkjes

Tegenwoordig zijn er tal van feestjes en gelegenheden waarbij een cocktailjurkje gedragen kan worden. Ik heb er zelf ook een aantal in mijn kast hangen van mijn zogenoemde ‘eindgala’ of voor de bruiloft van mijn tante. Eigenlijk kan je een cocktailjurkje bijna altijd wel aan, zelfs met uitgaan naar een chique club is het helemaal niet meer vreemd.

Een cocktailjurk is tijdloos en kan gedragen worden door zowel jong als oud. Waar komen deze cocktailjurkjes vandaan? En wat is de officiële etiquette wat betreft een cocktailjurk? Je leest het hier in de fashion files van de cocktailjurk.

Geschiedenis

Na de tweede wereldoorlog kwam de cocktailjurk in opkomst. Christian Dior ontwierp een collectie voor vrouwen die hij ‘New Look’ noemde. Het was een luxueuze collectie met jurken tot op de knie of net daarboven. Omdat veel mensen na de oorlog graag in luxe en welvaart wilde leven waren er veel deftige feestjes waar ook deftige drankjes (cocktails) werden geschonken. Hier komt dan ook de naam cocktailjurk vandaan.

Ondanks dat veel vrouwen niet de dure kleding van Dior konden betalen werd de cocktailjurk toch razend populair. Arbeidsvrouwen maakten zelf hun eigen cocktailjurken om er toch bij te horen. Sindsdien is de cocktailjurk niet meer weg te denken uit het modebeeld. En zeg nou zelf de hele avond dansen in een cocktailjurk gaat toch veel beter dan in een lange galajurk.

Waarom kunnen we niet zonder?

Zoals al eerder gezegd, bewegen in een cocktailjurk is veel makkelijker. Je kunt je cocktailjurk ook vaker gebruiken. Bijvoorbeeld voor een etentje, de verjaardag van je beste vriendin, avondje stappen in een hippe club of naar een bruiloft. Bovendien zijn cocktailjurkjes het toppunt van vrouwelijkheid en ze komen in alle soorten en maten. Onmisbaar dus!

Funny Facts:

* Binnenkort een feestje? Op YouTube staan meer dan 17.000 cocktail dress workout videos.
* Volgens de etiquette mag je een cocktailjurk alleen dragen naar social events die voor 19:00 plaatsvinden.
* De eerste cocktailjurkjes van Dior zijn veel langer dan de cocktailjurken die we vandaag de dag kennen.
* Als je cocktailjurk googelt krijg je 1,25 miljoen hits

Heb jij nog een cocktailjurkje nodig? Shop er dan eentje hier!

Lees ook