1. Home
  2. Inspiratie
  3. Tentoonstelling Fabulous Fifties in Den Haag

Tentoonstelling Fabulous Fifties in Den Haag

Door Admin - Dinsdag 04 September 2012 | 11:54

De jaren vijftig hebben hun voetsporen achtergelaten in het huidige straatbeeld. Van hoeden tot de rock-‘n’-rollmode en de bekende vrouwelijke look: wijde rokken en wespentailles. Ja, we hebben veel van de huidige trends aan de jaren vijftig te danken. Ter ere van de fifties komt het Gemeentemuseum Den Haag met een modetentoonstelling: Fabulous Fifties – Fabulous Fashion.

Fabulous Fifties | Gemeentemuseum Den Haag

De jaren vijftig
Na de oorlog had men behoefte aan wat extra’s. De mensen hadden nog steeds de nuchtere levensstijl, maar ze wilden ook het leven vieren. Vrijheid en optimisme stonden hierbij centraal en dit was ook terug te zien in de mode. De dames moesten zich vlak na de oorlog weer ontpoppen tot huisvrouwen. Dit leidde tot synthetische jurken en rokken met plooien. Ondanks de zeer vrouwelijke stijl, was een decolleté not-done dus het hooggesloten kraagje zag je overal.

De jeugd begon hun eigen stijl te ontwikkelen en zetten zich hiermee af tegen hun ouders. Zo ontstond de rock-‘n’-rollmode met lerenjasjes en bedrukte jurken. Het was ook de tijd waarin spijkerbroeken, bikini’s, t-shirts en shorts hun entree maakten in de modewereld.

De tentoonstelling(en)
De tentoonstelling gaat plaatsvinden in het Gemeentemuseum in Den Haag van 6 oktober 2012 t/m 3 februari 2013. Het is de expositie voor iedereen die geboeid is door de mode van de fifties.

Omdat we niet genoeg kunnen krijgen van deze plezierige jaren, is er nog een andere tentoonstelling over de fifties in het Gemeentemuseum: Happy Days, Kunst in Den Haag tussen 1947-1967. Den Haag was de place-to-be in de jaren vijftig. Het was de kunststad waar alles mogelijk was en waar nieuw talent de kans kreeg om groot te worden. Ook de jeugdcultuur en het alledaagse leven komen aan bod in de tentoonstelling die op dit moment te bewonderen is en nog te zien zal zijn t/m 20 januari 2013.

Wij hebben de data al genoteerd in onze agenda! Ga jij ook een kijkje nemen?

Lees ook