1. Home
  2. Inspiratie
  3. Report: Mercedes-Benz Fashion Week Amsterdam (deel 2)

Report: Mercedes-Benz Fashion Week Amsterdam (deel 2)

Door Britte Kramer - Donderdag 23 Juli 2015 | 18:18

Spijkers en SpijkersDe zusjes Spijkers | beeld: Team Peter Stigter

Kort door de bocht waren er twee zaken die opvielen de afgelopen Amsterdam Fashion Week: weinig hakken en véél roze. Dat roze zagen we in alle denkbare schakeringen voorbij komen. Soms als detail, maar vaak ook head-to-toe. O, en rugzakken, die stalen ook de show(s). In dit tweede (en laatste) deel van ons verslag lees je over de laatste drie shows die we zagen: SIS by Spijkers & Spijkers, Alexandra Frida en María Clè Leal. Het eerste deel kun je hier terugkijken. 

SIS by Spijkers en SpijkersSIS by Spijkers en Spijkers | beeld: Team Peter Stigter

De show van Spijkers & Spijkers was op allerlei manieren een hoogtepunt en een lichtpuntje. Letterlijk ook, in de vorm van sterren en het heelal. De inspiratiebron? Weer zo’n powervrouw, zoals we van het duo gewend zijn: Margaret Hamilton deze keer. Kleine geschiedenisles: zij die met de Apollo 11 richting maan vertrok. Op meisjes met bruine krulkapsels (puike pruikjes) zagen we zoete spaceprints en opwaartse Cupidopijlen op soepelvallende, typische Spijkers & Spijkers-jurkjes. (Herinner je nog ons gesprek met de gezusters Spijkers, waarin ze vertelden hoezeer ze de liefde voor de jurk met ons delen? Het was weer terug te zien!) We zagen grijs mêlee, spijkergoed (we houden de woordgrapjes voor ons) en oranje en blauwe accenten, in de vorm van casual-chique pakken, fijne broeken en nonchalante bloesjes. We zagen ook wit. We zagen pastel. We zagen legergroen. We zagen af en toe een bold zwart accent. En we zagen duidelijk wat onze favoriet was: geweldige transparante jurkjes met metallic/glitter. Eigenlijk is de hele collectie gebouwd op enkele patronen, enkele prints en enkele kleurstellingen, die cross-over een heel kloppend geheel vormen. Zo creëerden Truus en Riet Spijkers eenheid, ondanks dat twee jurkjes volgens hetzelfde patroon, door hun prints of kleurstelling, vaak een compleet andere uitstraling hadden.

Alexandra FridaAlexandra Frida | beeld: Team Peter Stigter

Een heuse verrassing was Alexandra Frida. Deze jonge ontwerpster (echte naam: Alexandra Vollebregt) liep stage bij Bas Kosters, en woonde onder meer in Zaïre en Nigerië. Die invloeden zie je op een bepaalde manier wel terug in deze collectie (ANNA), maar alles is heel erg draagbaar en ‘van nu’. Want: speels, sportief, rijk (qua kleuren en materialen) en comfortabel. De collectie is – grofweg – ingedeeld in ‘print’ en ‘effen’. Dat printgebeuren werd tot in detail (sokjes!) doorgevoerd. Hier en daar kwam wat velours voorbij, wat satijn, wat leer en wat jacquard. Mooi, mooi, mooi en mooi. Maar wij waren vooral enorm fan van het roze setje: poederroze croptop en colbert, met een metallic roze plooirokje waar Barbie jaloers op zou zijn. Goeie styling trouwens ook, zo met die witte gympies en donkerpaarse transparante sokken. Spannend en terecht: Alexandra Frida showt deze collectie in september ook tijdens Fashion Week New York!

María Clè LealMaría Clè Leal | beeld: Team Peter Stigter

De Spaanse María Clè Leal sloot voor ons de Fashion Week af. Ze was op ‘uitwisseling’ hier, en voor de gelegenheid was niemand minder dan Doutzen Kroes aanwezig. Front row, uiteraard, met Sunnery, en met heel veel heisa. Haar bezoek was groots aangekondigd, en er was speciaal een rodelopermoment ingelast. Toen we – al een tijdje – zaten ontstond er ineens een geroezemoes, en kwam er een kudde flitsende fotografen binnen, met ergens in het midden koningin Kroes en haar gevolg. En toen kon eindelijk de show beginnen. Het was enigszins lastig de focus op de collectie te houden, zo met de oogverblindende Doutzen pal voor onze neus, een hypnotiserend mooi muziekje en een emotionele dans door een ballerina op spitzen. Maar het is enigszins gelukt. Wat met name opviel was dat María blijkbaar op dezelfde roze wolk zat als Truus, Riet en Alexandra – alleen gaf zij er met haar Spaanse temperament een wat andere invulling aan: knal- en knalroze. Maar dan wel weer gecombineerd met de neutrale kleuren zand en zwart. Verder: véél stevige materialen en draperie. Misschien was het de Zuidelijke inslag, maar er bleef één naam in ons hoofd rondspoken: Máxima!

Psstt: wees de trend voor en shop hier alvast de allermooiste roze jurk!

Lees ook