1. Home
  2. Inspiratie
  3. Paasweekendtip: jurk van schimmel

Paasweekendtip: jurk van schimmel

Door Britte Kramer - Donderdag 24 Maart 2016 | 17:10

Een jurk van schimmel? Vergezocht, zul je misschien denken. Maar stiekem is het juist een onwijs slimme, duurzame oplossing. Sterker nog: wie weet lopen we in de toekomst allemaal wel in een jurk van schimmel. Het Universiteitsmuseum Utrecht geeft ons alvast een voorproefje van de mogelijkheden van het materiaal.

jurk van schimmel

Even een kleine bijles biologie: schimmels zijn, zo zegt het Universiteitsmuseum Utrecht, de recyclers van de natuur. Ze leven door de resten van planten en hout te verteren. Met dit in gedachte ontwikkelden ze, samen met ontwerpstudio Officina Corpuscoli, een serie schimmelmaterialen. Vervolgens lieten ze een stel internationale kunstenaars en ontwerpers hiermee experimenteren.

Scheelt behoorlijk wat naaiwerk
De Utrechtse ontwerpster Aniela Hoitink maakte er dus een jurk van. Een die voor honderd procent uit – met suiker gevoed – schimmel bestaat, en waar geen naaiwerk aan te pas is gekomen. Schimmels hebben namelijk de eigenschap aan elkaar te kleven. Scheelt de ontwerper dus behoorlijk wat naaiwerk! Dat niemand eerder op dit idee gekomen is… Je kunt voorlopig trouwens rustig ademhalen: het materiaal is nog niet zover ontwikkeld dat het sterk genoeg is om te dragen.

Praktische info
De tentoonstelling Fungal Futures is net geopend, en nog tot 16 mei 2016 te bewonderen in het Universiteitsmuseum Utrecht. Zie hun website voor meer informatie. Naast de jurk zie je tijdens je expobezoek onder andere schoenen, stoelen en bakstenen van schimmel. Toptip voor dit paasweekend, dachten wij!

Lees ook