1. Home
  2. Inspiratie
  3. Ode aan de jurk

Ode aan de jurk

Door Britte Kramer - Maandag 20 Oktober 2014 | 14:17

ode-zwart

Wat moesten we zonder jurken? Het leven zou een stuk grauwer, ingewikkelder en saaier zijn. Hoog tijd dus voor een ode aan de jurk.

De liefde zat er al vroeg in. Want zeg nou zelf; zou met de Barbies of poppen spelen net zo leuk geweest zijn zonder jou? Of het nou roze, glitter of gala was, al-tijd hesen we onze poppenkinderen in jurkjes. En wat waren we jaloers dat we, hoe klein we zelf ook waren, niet in die miniatuurtjes pasten. Gelukkig hadden we de verkleedkist. Door jou konden we in een uurtje tijd zuster, prinses, fee én heks zijn. En wie waren onze heldinnen? Juist: Assepoester, Belle en Sneeuwwitje. Hadden zij die status bereikt als ze een spijkerbroek gedragen hadden? Na-ah!

Van jongs af aan opende je werelden en liet je fantasieën wel heel reëel worden. En de ultieme droom mag voor velen misschien nog steeds een prins op een wit paard zijn, maar eerlijk: wie speelt er telkens weer de hoofdrol in de stap ernaartoe? (Jij!) Uren shoppen we, om de perfecte variant van jou te vinden die ons kan vergezellen naar wéér een Eerste Date.

streamer14
En niet alleen tijdens dates ben je er voor ons. Eigenlijk ben je er altijd, en dan speciaal op de meest belangrijke, memorabele momenten. Van doop tot begrafenis, via diplomauitreiking, sollicitatiegesprek en trouwdag. Vooral die trouwdag. Op de mooiste dag van een meisjesleven ben jij de kers op de taart. Wat zeggen we? Je bent de kers én de taart. Het stralende middelpunt; een favoriet, onmisbaar onderdeel. Het onderdeel waar we als bruid misschien nog wel het meest naar uitzien, net als de nieuwsgierige gasten. Voor een dag zijn we die sprookjesprinses waarvan we altijd droomden. Dankzij jou.

Je maakte al zoveel vrouwen tot iconen. Twiggy en haar A-lijn, Marilyn en haar plissé, Geri en haar Union Jack, Björk en haar zwaan, Gaga en haar vlees, Sarah Jessica en haar cocktail en Coco en haar kleine zwarte; ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je gaf ze een gezicht, een naam en zo, uiteindelijk, een glansrijke carrière. Ieder op haar eigen manier. Want veelzijdig ben je. Wat de mode ook doet; jij gaat met haar mee. Tegelijkertijd ben je tijdloos, en behoud je altijd je eigenheid. Je was er voor onze bet-overgrootoma’s, voor onze moeders en voor ons, en ook voor onze achterkleinkinderen zul je er zijn. Soms ga je zelfs over van generatie op generatie, of geven we je – terecht – een nieuw leven, nadat we je ontdekken in oma’s kast.

streamer23
Hebben wij een off-day, dan ben jij daar om alles beter te maken. Hebben we een bad-hair-day, dan leid jij de aandacht af. Hebben we iets teveel gesnoept, dan verhul jij de extra pondjes op de heupen. En zitten we juist goed in ons vel, dan benadruk jij dat met liefde.

Geen man kan een vrouw zo laten stralen als jij dat kan. Geen moeder kan een meisje zoveel zelfvertrouwen meegeven als jij dat kan. Geen vriendin is zo’n goede uitgaanspartner als jij kan zijn. Geen huisdier is zo trouw als jij dat bent. En het mooie is: geen man, geen moeder, geen vriendin en geen huisdier zal je ooit benijden omdat je die rol van ze overneemt. Sterker nog; wanneer jij een vrouw zo gelukkig maakt, genieten zij alleen maar mee.

Niet voor niets worden er websites aan je gewijd, boeken over je geschreven en liedjes over je gemaakt. En toch blijf je bescheiden. Hoewel, niet altijd. Soms ben je protserig en uitbundig, maar waar dat bij mensen een nare eigenschap kan zijn, maakt het jou alleen maar mooier en interessanter. Jij, ja jij lieve jurk, jij maakt de wereld mooier. En daarom zullen we je tot het einde der dagen (op handen) dragen!

Lees ook