1. Home
  2. Inspiratie
  3. Londen low budget

Londen low budget

Door Britte Kramer - Woensdag 06 November 2013 | 15:54

Londen low budget

Londen is dichtbij, inspirerend, gezellig, vriendelijk en… duur. Dat is althans het heersende beeld van deze stad. Maar loeiduur hoeft het helemaal niet te zijn. Net een dag terug en met de ‘London’-beanie nog op het hoofd, vertellen we je uit eigen ervaring: zo doe je Londen low budget!

DE REIS
Met Eurolines zit je na tien uur bussen – inclusief óf een stukje varen, óf 40 minuten kanaaltunnel – in hartje Londen (Victoria Station). Met een beetje geluk heb je een halflege bus, en dus twee stoelen tot je beschikking. Kussen mee, dekentje mee en klaar. Veel bussen zijn al uitgerust met WiFi en een USB-aansluiting, zodat je de hele reis zonder schuldgevoel series kunt kijken. Bovendien zie je ook nog wat van België en Frankrijk. En het beste van alles: deze hele Eurotrip kostte ons slechts 44 euro. Voor een retour, met alles erop en eraan. Boek je vroeg of reis je op minder gewilde dagen? Dan kan het zelfs voor 18 euro.

HET OV: DE ENIGE AANSLAG OP JE PORTEMONNEE
Aan de underground en de overground ontkom je niet. Omdat de stad zo immens is, en slechts de echte daredevils er op de fiets stappen. (Zie je een witte fiets aan een hek? Dan betekent dit dat op die plek een fietser verongelukt is. Brrr…) De Britse OV-chipkaart, ofwel de Oyster Card, is – hoewel niet echt low budget – dus een goede investering. Voor de kaart zelf betaal je 5 pond. Die 5 pond is borg, maar daar moet bij gezegd: het is nogal wat gedoe om het geld terug te krijgen. Koop je een weekkaart dan betaal je daar 35 pond voor – in totaal dus 40. Ben je er voor minstens vier dagen, dan is dat zeker een aanrader. Je voelt je zo een stuk vrijer: je hoeft niet na te denken over het opladen van de kaart en je gaat misschien wat makkelijker tóch nog even naar die andere wijk, omdat het je geen extra geld kost.

LOW BUDGET BEAUTY
Regenbooghaar:
Get that London look! Snelle staarten en nonchalant-losse lokken? Touperen, blowdries en gekke kleurtjes zul je bedoelen! Overal in de stad vind je goedkope drogisterijen met enkel haarproducten. Tip: de haarverf van La Riche Directions. Alle kleuren van de regenboog, verpakt in potjes die je gewoon ‘voor de heb’ al moet, eh, hebben (foto 3). En omdat zo’n potje niet eens 3 pond kost, is de drempel tot de wereld van rainbows & unicorns ineens nét wat minder hoog.
Cheeky Parlour: Net geopend is-ie: Cheeky Parlour, de schoonheidssalon met de fan-tas-ti-sche roze entree (foto 2). Koop er de haar- en huidproducten van Cheeky, of vlij jezelf neer in de stoel voor een kappersbeurt: vanaf 15 pond kun je hier je haar laten föhnen of opsteken.

 

Londen low budget

GEEF JE OGEN DE (GRATIS) KOST
Musea:
Alle musea in Londen zijn gratis! Bezoek vooral Tate Modern en de White Chapel Gallery (foto 11).
Roof with a view:
Net achter St. Paul’s Cathedral, dat an sich al een bezoek waard is, vind je One New Change: een glazen complex met winkels, maar niet alleen dat… Heb je al je energie opgeshopt bij Topshop en consorten? Neem dan de glazen lift (met zicht op de kathedraal) en stap uit op de bovenste verdieping. Daar vind je een dakterras zoals je ze zelden ziet, en een uitzicht dat je pats-boem een instant adrenalineshot geeft (foto 7). Dorstig en geld over? Bij Madison Tapas & Cocktail Bar drink je van de uitgebreide wijnkaart, onder het genot van datzelfde adembenemende uitzicht.

ETEN/DRINKEN/DANSEN
Café 1001 (foto 8): Heerlijk vrij, creatief en groot café, dat Café 1001. Maar let op: je blijft hier zo de hele dag zitten genieten van de inrichting, de vibe, de muziek, het kleurrijke publiek en de originele, heerlijke en – jawel – uiterst betaalbare hapjes en drankjes.
The Showmen’s Guild (foto 12): The Showmen’s Guild is eigenlijk een heel klassieke pub, die interessant wordt door gekleurd licht en curiosa overal. Op de veranda kun je heerlijk genieten van een enorme fles bananenbier of een Coronaatje. En van de leuke eigenaar, die je nog wel eens wil matsen (3 Corona’s voor 10 pond? Thank you very much!).
The Good Mixer (foto 5): Al was ’t alleen al om een check te doen in de spiegel waarin Amy Winehouse haar eyeliner regelmatig in bijgewerkt moet hebben. Ook bands als Oasis hingen ooit boven de pooltafels van The Good Mixer.
Mulled wine: Rond deze tijd van het jaar vind je overal kraampjes waar ze heerlijke mulled wine verkopen, de Engelse variant op glühwein.
Turks tafelen: Low budget en o zo lekker; de Turkse eethuizen in Londen zijn niet te vergelijken met onze kebab- en shoarmazaken. Grote spiesen ambachtelijk gekruid en op barbecues gegrild vlees, dat wordt geserveerd met brood en dips als humus. En om het budgetfeest compleet te maken: drank mag je bij de meeste van deze tentjes zelf meenemen!

MARKTJES (VINTAGE!)
Camden Lock Village Market (foto 1): Een gedeeltelijk overdekte markt vol muziek en gekleurde lichtjes, waar je onder meer vintage, piercingshops en barretjes vindt. De sfeer van Camden Lock Village Market hangt tussen ‘Berlijns industrieterrein’ en ‘Marokkaanse souk’.
OId Spitalfields Market: Eigenlijk is Old Spitalfields Market alleen een goede budgettip als je een kei bent in ‘kijken, kijken, niet kopen’. Ben je dat niet, ren dan met de handen voor je ogen langs de kramen vol met de schattigste jurkjes en kleding van jonge ontwerpers.
Portobello Road (foto 6): Hoewel de tweedehands treasures hier fantastisch zijn, struinen we Portobello Road voornamelijk af om ons even in de film Notting Hill te wanen. De wijk biedt een sprookjesachtig toneel, met haar suikerzoet gekleurde huisjes (foto 4). Funfact: ga je vroeg, dan loop je kans ontwerper Paul Smith tegen te komen, tijdens zijn dagelijkse rondje. Sowieso loopt er heel wat interessants rond: fotografen en modellenscouts slaan hier graag hun slag. Je bent gewaarschuwd!

VERDWALEN
Maar eigenlijk is de allerbelangrijkste tip voor een ontspannen trip: geef je over aan de stad, in plaats van dat je ‘m krampachtig probeert te leren kennen. Londen is gigantisch dus verdwalen is makkelijk, maar de vraag is of dat erg is. Juist door zonder plan rond te lopen ontdek je de beste, en bovendien: je unieke, persoonlijke pareltjes. Tip: trek je Dr. Martens aan, een kort, bloemig jurkje en een oversized leren motorjack, en get lost in de straten van Bricklane en Shoreditch, waar het barst van de kunst en cultuur én de inspirerende figuren. Heb je genoeg van je ronddwaalavontuur? De doorsnee Brit wijst je met liefde de weg!

Wat is volgens jou een must do/see in Londen? Sharing is caring! 

Lees ook