1. Home
  2. Inspiratie
  3. FashionWeek Report: Jef Montes

FashionWeek Report: Jef Montes

Door Darcy Oerlemans - Dinsdag 19 Januari 2016 | 17:03

Afgelopen vrijdagavond begon voor ons het FashionWeek-avontuur met de show van Jef Montes. De verwachtingen waren hoog, want niet voor niets mocht Jef Montes de jurk ontwerpen die prijkt op het campagnebeeld van deze editie van FashionWeek. Zijn show ‘RESOLVER’ was alles behalve een alledaagse show: met speciale stoffen, veel water, veel geglibber en veel naakt.

Fashion week Jef Montes

De Gashouder vult zich vanaf 21:00 uur langzaam met nieuwsgierige bezoekers. Het is de laatste show van de avond, dus erg druk is het niet meer op de banken. Maar dat vinden wij helemaal niet erg, want we mogen lekker een paar bankjes naar voren schuiven.

Ter plekke
Het licht gaat uit en de muziek wordt luider. Uit de duisternis doemt het eerste model op in een zilver gewaad. In haar handen draagt ze een grote waterballon, die halverwege de catwalk uit elkaar ploft en haar zilveren jurk donkergrijs kleurt. De oplettende kijker ziet nu dat ze zwanger is. Als je dat al indrukwekkend vond, brace yourself! Overal waar het water de jurk heeft geraakt, begint-ie namelijk op te lossen, met als gevolg dat er right here right now een bijzondere creatie tevoorschijn komt. De speciale ‘wegsmeltende stof’ is ontwikkeld door het TextielMuseum Tilburg, leren we later.

Fashion week Jef Montes

De volle laag
Als de modellen de hele catwalk gehad hebben, nemen ze plaats op kleine podiumpjes aan het begin, naast twee andere vrouwen die met aluminium schalen vol water aan de zijkant staan. De al redelijk naakte dames krijgen de volle laag, zodat er bij sommigen slechts een paar slierten overblijven. Vervolgens schuifelen de modellen nog een keer de catwalk op, die door al het water en losse slierten stof inmiddels meer weg heeft van een ijsbaan. Ondanks dat er op blote voeten wordt gelopen, blijft het een behoorlijk glibberige bedoeling en het publiek houdt z’n hart vast.

Fashion week jef montes

Vergankelijkheid
Wat zit er achter deze bijzondere catwalk performance? Ontwerper Jef Montes zegt dat het een statement is tegen de vergankelijkheid van de mode. “In tijden waarin quotes als ‘mode is dood’ (Li Edelkoort) en ‘why fashion is crashing’ (Suzy Menkes) aan de orde van de dag zijn, denk ik veel na over de toekomst als ontwerper. Resolver is Spaans voor oplossen, wat voor mij staat voor een nieuwe frisse start. Wat blijft er over? Een schone lei, de naakte waarheid, puurheid, liefde – RESOLVER is een abstracte en zeer persoonlijke reactie op de huidige snelheid van de mode-industrie”.

Fashion week Jef Montes

De naakte waarheid
Nou, die naakte waarheid hebben we zeker gezien! In het publiek bevonden zich behalve volwassenen ook enkele jongere meisjes en zelfs kinderen, die redelijk geschrokken reageerden op de grote hoeveelheid naakt. Hoewel het in eerste instantie vrij heftig was, blijft het een bijzonder concept, met een belangrijke boodschap. Of mode nu daadwerkelijk dood gaat of niet, er is een grote verandering gaande – en een nieuw begin is dan vanzelfsprekend.

Benieuwd welke shows wij zaterdag bezochten? Klik hier voor Happy Andrada & Esther Haamke!

Beelden: Peter Stigter

Lees ook