1. Home
  2. Inspiratie
  3. Eurovisie Songfestival 2016: de jurken (deel I)

Eurovisie Songfestival 2016: de jurken (deel I)

Door Britte Kramer - Woensdag 11 Mei 2016 | 17:17

Zo, de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2016 zit erop. En Douwe Bob, wat hebben we van je genoten. Dat knipoogje, je stem, je lied, die ‘I love you too, baby’, en niet te vergeten het paard en de zwoele looks. Ahum. Goed. Back to business: de jurken! 

 

Er waren aardig wat jumpsuits, badpakjes met capes en soortgelijke creaties te zien dit jaar. Maar de zes jurken díe we zagen waren niet voor de poes. Wij ranken ze volgens de Eurovisie-telling.  And douze points go tooo… (Klik op de foto’s om de optredens nog een keer te bekijken en de jurken in beweging te zien.)

5 punten: Malta | Ira Losco
We snappen het idee: een beetje diva, een tikje Beyoncé, van dattem. Maar helaas, dikke strafpunten voor de uitvoering. Wát een fantasieloos geheel zeg. De zangeres mag dan zwanger zijn, maar dat buikje had toch zeker wel wat leuker verpakt mogen worden dan in deze aftandse galajurk uit de Maltese dorpswinkel?

6 punten: Moldavië | Lidia Isac
Of ze in Moldavië ook zo’n gezegde hebben over vals zingen en barstend glas? We gokken van niet. Óf ze hebben een uitmuntende vorm van zelfspot, dat kan natuurlijk ook.

 

7 punten: Bosnië-Herzegovina | Dalal & Deen feat. Ana Rucner and Jala
Oh hi, Xena the Warrior Princess! Nooit geweten dat deze heldin uit Bosnië-Herzegovina kwam. Om nou te zeggen dat we echt fan zijn van het robuuste rode gevaarte mét zeemeerminrok? Nee. Maar hee, het is wel het songfestival en tja, dit knalt nu eenmaal lekker van het scherm. Bovendien is ’t weer es wat anders.

 

8 punten: Oostenrijk | ZOË
Als je uit het land van Sissi komt, dan mag je in een mierzoete prinsessenjurk het podium betreden – maar ook echt alleen dan. En als je de looks hebt van good old Brigitte Bardot, dan mag überhaupt alles.

 

10 punten: Tsjechië | Gabriela Gunčíková
De kritiek op de Tsjechische jurk was niet van de lucht, maar bij dezen ons protest. Oké, iets meer spektakel had niet misstaan op de bühne, maar zagen jullie hoe mooi hij de projecties ving? De witte jurk veranderde zo – heel feeëriek – steeds subtiel van kleur. En ook van dichtbij bekeken is deze jurk een fijn ding, vooral in combinatie met die ketting én de vrouw erin.

 

12 punten: Kroatië | Nina Kraljić
Zeurders en zeikerds hou je altijd, da’s logisch. Sterker nog: het is voor velen de voornaamste reden om het songfestival te kijken. Maar stiekem zijn dit soort toestanden toch juist waar het allemaal om draait? Genieten mensen! En voelden jullie ook die flashback naar onze eigen Linda Wagenmakers, lang, lang geleden? Funfact: deze jurk weegt tachtig (!) kilo, en moest speciaal ingevlogen worden.

 

Lees ook