1. Home
  2. Inspiratie
  3. Editor’s tips: verstopte stekkies in Scandinavië

Editor’s tips: verstopte stekkies in Scandinavië

Door Britte Kramer - Dinsdag 12 Augustus 2014 | 17:51

editors tips britte

De afgelopen twaalf dagen bracht ik door in een oldtimer Renault 4 (1). Met een vriendin, al cruisend naar en door Scandinavië. Aangezien we half het Scandi-shoppen tegenwoordig gewoon in Nederland kunnen, valt er helaas weinig te verklappen qua unieke ontdekkingen. Ik bedoel: H&M, Monki, Weekday, HAY, Cheap Monday en binnenkort zelfs & Other Stories – wat me een feest wordt, want ik kocht er in het Kopenhaagse filiaal al mijn nieuwe lievelingsjurk (3). Wel was het opvallend hoe graag de Denen pastelkleuren dragen – en hoe hun stijl in tien jaar tijd eigenlijk amper is veranderd. Én hoe de Zweden hun witte lage All Stars, wit en zwart in het algemeen, en de sigarettenpijp omarmen.

Hamburg(ers), hipsters en soortgelijke heerlijkheden
Doordat deze reis een soort roadtrip langs vrienden was, ontdekten we veel plekken waar we als toerist niet zo snel gekomen waren. Zo leerden we hoe leuk vrij en creatief Hamburg eigenlijk is (de wijk Karoviertel!) en eindigden we in Kopenhagen na goddelijke burgers bij Hot Buns (2) en hipstercafé Dyrehaven in de rauwe uitgaanswijk Meatpacking District, alwaar het heerlijk mooie mensen/kleren spotten was. In Göteborg bleken Pustervik en Kino fijne tenten, en vonden we een echte hidden gem waar zelfs veel locals het bestaan niet vanaf wisten: een berg – of nou ja, een grote heuvel – met de naam Snikens Kulle (Let op: ‘kulle’, niet ‘KNULLE’, wat dan weer te maken heeft met heel andere hoogtepunten, waardoor Google je vrij NSFW resultaten geeft – aldus de ervaringsdeskundige…). Anyway, vanaf deze berg heb je een waanzinnig uitzicht over de hele stad (4). Er staan meerdere bankjes, maar vaak is er geen ziel te bekennen. En alsof het nog niet leuk genoeg was: naar beneden kun je met de glijbaan (5)! Stockholm mag je nooit, maar dan ook nooit verlaten voordat je Trädgården (of ‘s winters: Under Bron) hebt bezocht: een gigantische plek vol unieke hoekjes, mooie lichtjes, topmuziek en de knapste, hipste mensen, allemaal tezamen onder een brug. Is het er te druk, dan doe je eerst een drankje bij buitenbar Nyfiken Gul. Om de hoek, in het park, aan een jachthaventje.

Voor de thuisblijvers
Maar ook wie geen tripje Scandinavië op de planning heeft staan kan zich naar hartenlust uitleven. Thuis, met het nieuwe magazine Puss Puss. In dit superstijlvolle mode-/cultblad gaat de hoofdrol naar je favoriete harige huisdier – de poes. Of uit, in fotografiemuseum FOAM in Amsterdam, waar de tentoonstelling ‘Don’t Stop Now: Fashion Photography Next’ jonge, talentvolle modefotografen centraal zet.

Ps: ga je ook op reis? Misschien is dit iets om uit te proberen met je metgezel!

 

Lees ook