1. Home
  2. Inspiratie
  3. Koffer slim inpakken doe je zo!

Koffer slim inpakken doe je zo!

Door Lieke.van.drooge - Maandag 10 Juni 2024 | 12:20

Iedereen die vaak reist, kent het probleem: je hebt alles klaargelegd om mee te nemen, maar het past niet in je koffer. Of je hebt eindelijk alles ingepakt, maar je hebt iets nodig dat onderop ligt. 

Als dit herkenbaar is, dan pak je niet efficiënt in. 

Hier zijn enkele slimme tips om je koffer optimaal in te pakken. Zo kan je al die leuke jurkjes gewoon meenemen.

Kleding oprollen voor meer ruimte in je koffer

Het oprollen van kleding is een bewezen methode om ruimte in je koffer te besparen en je spullen georganiseerd te houden. Door je kleding op te rollen, maak je efficiënter gebruik van de ruimte in je koffer of rugzak. Daarnaast helpt het om kreuken te voorkomen en maakt het in- en uitpakken een stuk eenvoudiger.

Technieken voor kleding oprollen

Er zijn verschillende manieren om je kleding op te rollen, maar de basisprincipes blijven hetzelfde. Zorg ervoor dat je eerst alle plooien glad strijkt voordat je begint met oprollen om kreuken te voorkomen. Voor kwetsbare stoffen of stijve materialen is het beter om ze plat neer te leggen om beschadiging te voorkomen.

  • Shirts

Voor shirts, vouw eerst de mouwen naar het midden en rol vanaf de onderkant naar boven toe. Dit helpt om de kleding strak en kreukvrij te houden.

  • Broeken

Broeken vouw je eerst in de lengte doormidden, zodat de pijpen op elkaar liggen. Rol vervolgens de broek van de taille naar beneden toe.

  • Jurkjes

Voor jurkjes, leg het jurkje plat neer en strijk alle plooien glad. Vouw de mouwen (als die er zijn) naar binnen en begin met rollen vanaf de onderkant. Zorg ervoor dat de rok van het jurkje goed strak wordt opgerold om kreuken te minimaliseren. Dit is van extra belang bij blousejurken. Thank us later!

  • Pakken en overhemden

Voor pakken en overhemden kun je het beste gebruik maken van speciale reistassen die ervoor zorgen dat ze netjes blijven tijdens het vervoer.

Inpakken met packing cubes

Een andere handige methode om je koffer georganiseerd en efficiënt in te pakken is door gebruik te maken van packing cubes. Packing cubes zijn kleine, rechthoekige tasjes van verschillende maten die helpen om je spullen logisch in te delen.

Voordelen van packing cubes

Packing cubes houden je kledingstukken netjes en bij elkaar, waardoor je makkelijk bij je spullen kunt zonder dat alles door elkaar ligt. Dit helpt vooral als je onderweg bent en vaak uit- en inpakt.

Hoe gebruik je packing cubes?

Wanneer je je kleding hebt opgerold, leg je de rolletjes netjes naast elkaar in een packing cube. Als de cube vol is, plaats je deze in je koffer of rugzak. Gebruik verschillende cubes voor verschillende categorieën kleding, zoals shirts, broeken, en ondergoed.

Packing cubes komen in verschillende maten, zodat je ze kunt afstemmen op het formaat van je bagage. Het gebruik van meerdere kleine cubes kan helpen om verschillende categorieën te creëren en beter bij je spullen te kunnen.

Waar te beginnen?

Beginnen met inpakken kan soms lastig zijn, vooral als je voor een lange reis inpakt. Hier zijn enkele stappen om je te helpen georganiseerd te blijven.

Maak een inpaklijst

Een goede voorbereiding begint met een inpaklijst. Begin hier vroegtijdig mee, zodat je zeker weet dat je niets vergeet. Je kunt zelf een lijst maken of gebruikmaken van kant-en-klare lijsten die online beschikbaar zijn. Houd rekening met het klimaat van je bestemming en de activiteiten die je gaat ondernemen.

Pak stap voor stap in

Nadat je inpaklijst klaar is, is het slim om eerst alle spullen uit te stallen op een overzichtelijke plek. Dit helpt om een goed overzicht te houden en te zien of je te veel of te weinig meeneemt. Pak vervolgens in per categorie en begin met de items die je als laatst nodig hebt, zodat de spullen die je eerst nodig hebt bovenaan liggen.

Houd je kleren netjes

Een van de voordelen van het oprollen van je kleding en het gebruik van packing cubes is dat je kleding minder kreukt. De opgerolde kledingstukken drukken tegen elkaar aan, waardoor ze netjes blijven. Dit is handig omdat niet elke accommodatie een strijkijzer heeft.

Speciale reistassen voor overhemden en blouses helpen om deze netjes te houden tijdens de reis.

Tip voor extra ruimte

Als je na het slim inpakken nog ruimte over hebt in je tas, vul deze dan niet op met extra spullen. Bewaar wat ruimte voor souvenirs of cadeautjes die je wilt meenemen van je vakantiebestemming.

En dan nu de hamvraag: hoeveel leuke zomerjurkjes passen er in jouw koffer?

Lees ook