1. Home
  2. Inspiratie
  3. Zien: deze jurk kristalliseerde in de Dode Zee

Zien: deze jurk kristalliseerde in de Dode Zee

Door Britte Kramer - Maandag 29 Augustus 2016 | 14:09

Zo af en toe duikt er weer een kunstproject op waarin een jurk centraal staat. Jurken van chocola, jurken van vlees, jurken gemaakt van vliegtickets; we showen ze hier lang niet allemaal, maar deze is wel even je aandacht waard. Salt Bride is een project van de Israëlische kunstenares Sigalit Landau, die zich hiermee voorgoed op de kaart zet.

Salt Bride
Kijk, je weet: de Dode Zee is een hoop zout met een beetje water. En zout kristalliseert. Drop je een jurk in die zee, dan gaan die zoutkristallen zich dus hechten aan de stof. Het resultaat is spookachtig en sprookjesachtig mooi tegelijkertijd. Grimmig en romantisch, vooral omdat de kunstenares hiervoor een Victoriaanse, gotische jurk gebruikte.

Kwade geesten en exorcisme
De jurk is een replica van het traditionele chassidische kledingstuk dat gedragen werd door Leah, een karakter in het Jiddische toneelstuk De Dybbuk, van begin vorige eeuw. Dat stuk gaat over een jonge bruid die bezeten is door een kwade geest, en haar daaropvolgende exorcisme. En dat voel je wel een beetje, als je naar de foto’s kijkt…

Even laten bezinken
‘Na een tijdje transformeert de zee het kledingstuk van een symbool voor dood en gekte tot de trouwjurk die het altijd had moeten zijn’, licht de kunstenares toe in een persbericht. ‘Diep in de zee wacht de magie op ons: nieuwe experimenten, ideeën en inzichten. Het is als een ontmoeting met een ander tijdsysteem, een andere logica, een andere planeet. Het lijkt op sneeuw, op suiker, op de omhelzing van de dood, solide tranen, op een witte overgave aan water en vuur tegelijkertijd.’ Zo, laat die maar even, ehm, bezinken.

Expositie
Sigalit liet de jurk een paar maanden onder water, en maakte tussendoor foto’s om het proces vast te leggen. Deze acht levensgrote foto’s vormen nu de basis voor de expositie Salt Bride, die nog tot zaterdag 3 september te bewonderen is in het Marlborough Contemporary in Londen – mocht je daar heel toevallig in de buurt zijn.


Beeld: Studio Sigalit Landau in samenwerking met Yotam From

Ps: het is niet de eerste keer dat de Sigalit Landau deze techniek gebruikt. Meer voorbeelden vind je op haar website.

Lees ook