1. Home
  2. Inspiratie
  3. Oranje outfits op Koningsdag: hardcore vs softcore

Oranje outfits op Koningsdag: hardcore vs softcore

Door Britte Kramer - Vrijdag 10 April 2015 | 16:20

Kijk. Je hebt oranje en je hebt oranje. En je hebt Koningsdag. Voor je ‘t weet staan we weer en masse te hossen op de – ehm, waar eigenlijk niet? Prangende vraag blijft: ‘wat trek ik aan?’ Wat je ook doet, knoop één ding in je oren: op Koningsdag ga je in het oranje. En dan dus niet in het zalm, peach, abrikoos, koper of anderszins vaag neporanje. Nee; we hebben het hier over Nederlands Elftal/clownshaar/wortelsoep oranje. Want: een béétje kleur bekennen is laf. Als je het doet, doe het dan goed!

Oranje en oranjeKijk, we snappen het heus wel. Dat je er zélfs op 26 april nog een beetje florissant bij wilt lopen, en het oranje slim inmengt in een überhippe 70’s inspired outfit. Of de kans aangrijpt om weer eens de show te stelen in dat lieve peachkleurige jurkje. Maar dat is dus niet de bedoeling! Hier 8 redenen waarom feloranje kleding de énige optie is, op Koningsdag.

1. Als we gaan, dan gaan we met z’n allen! Hoe vier je de dag van nationalisme en verbroedering beter dan door middel van nationale vernedering? Ja, het is behelpen. En nee, wij zijn normaal gesproken ook niet van die kuddedieren. Maar geef toe: stiekem heeft het iets magisch, iets nostalgisch, om o-ve-ral waar je kijkt oranje te zien.

2. Ja, rood/wit/blauw kan op zich ook, maar mogen we je er even aan herinneren dat de koning die we vieren ‘Van Oranje’ vanachter heet, en niet ‘van Roodwitblauw’ – en dat dat dus ook een beetje cheaten is? Is feloranje geen optie voor je, en voel je ook weinig voor een halfbakken probeersel? Ga dan in je normale kloffie – zónder iets dat op oranje lijkt. Het veiligste is zwart. Gitzwart.

3. Oranje maakt de meeste mensen optisch bruiner. En de meeste mensen zijn, als ze optisch bruiner zijn, ook meteen optisch wat knapper. Bingo!

4. Heb je van jezelf al een donkere huid? Dan geeft bright orange je juist een mooie, frisse look.

5. Je hoeft niet na te denken. Stiekem is een uniform best heel fijn, soms. Na een dagje zonder ingewikkelde outfitkeuzes en beoordelende blikken zou je kostschool bijna een kans geven… Give it a try.

6. Je wilt je afzetten tegen het koningshuis? Ehm, wij kunnen de laatste keer niet heugen dat Wimpie en Max zich in oranje hulden tijdens dit volksfeest.

7. Omdat je die kleur normaal nóóit draagt kun je lekker experimenteren met make-up en accessoires. Mag de vlag uit?

8. Het heeft een beetje iets flauwigs om niet mee te doen met de meute, in dit geval. Hoe oncool feloranje ook mag zijn; misschien is het nog wel oncooler om jezelf er te cool voor te vinden

Dus húp, grijp stiekem dat XL WK-fanshirt van paps mee, duikel je souvenirs op van die keer dat je in het publiek zat bij Ik Hou Van Holland of grijp deze – zoals elke – kans aan om een gloedjenieuwe oranje outfit te scoren!

Lees ook