1. Home
  2. Inspiratie
  3. Op vakantie? Dit draag je onderweg!

Op vakantie? Dit draag je onderweg!

Door Britte Kramer - Maandag 20 Juni 2016 | 17:25

Voor wie binnenkort lekker vakantie gaat vieren: 14 toptips qua wat je wel én niet moet dragen, onderweg naar je bestemming. Want of je nou per auto, trein of vliegtuig gaat: comfortabel moet het zijn. Het is tenslotte het startpunt van Het Grote Ontspannen!

Jurkje vliegtuig1. Zwaargewichten
Van alles dat je in je koffer hebt gestouwd (zó pak je die slim in) kies je in principe het logste en zwaarste uit. Vooral qua schoenen. Dat scheelt vliegtuigkilo’s en draaggewicht én het maakt plaats voor nog één extra zomerjurkje.

2. Doe de matroesjka
Laagjes zijn je vriend, wanneer je onderweg bent. Beperk het wel op het gebied van ‘veel’ en ‘zwaar’, want mocht je je uitgepelde laagjes niet als kussen of dekentje gebruiken, dan moet je ze toch ergens laten. Daarmee komen we ook op het volgende punt, maar klik eerst nog even hier voor 8 slimme tips voor het dragen van laagjes!

3. Anti-kreuk
Je wilt er, als het even kan, natuurlijk niet enorm verreisd uitzien na een lange rit, vlucht of vaart. En daarom is het wel zo fijn als je gestripte laagjes zonder veel (kreuk)problemen in je tas kunt proppen.

Gigi Hadid in haar (niet-alledaagse…) vliegoutfit, afgelopen weekend.

4. Let it breathe
Nylon, leer, nepleer, rubber en waterproofitems zijn een no-go. Deze houden zweet vast en verhinderen de luchtcirculatie, met als gevolg dat je het bloedjeheet krijgt. Bewaar dat gevoel maar voor als de zee binnen handbereik is, en kies tijdens het reizen voor ademende materialen als katoen, zijde en linnen. Maar aangezien linnen bekend staat om het kreuken en zijde geel kan uitslaan bij zweetaanvallen, is katoen eigenlijk gewoon je beste reismaat.

5. Vieze pot-proof
Tuinbroeken, wijde broeken en lange rokken: niet doen, in verband met wc-bezoek in vliegtuig/trein/tankstation. Dat veegt en hangt allemaal maar over de vieze vloer en in de ranzige pot. Bah. Niks viezer dan aan je toiletbezoek herinnerd te worden door de onderkant van je rok of de slierten van je overalls.

6. Tentjurk
Kies voor een broek of rok die minstens tot op je knieën komt, in verband met de horror van aan je huid klevend leer. Bovendien snijdt het niet in je huid (zoals iets korts in bepaalde posities wel kan doen), hoef je je geen zorgen te maken er oncharmant bij te liggen tijdens je dutje, en is het het heel lekker om je benen op te trekken en je midi of maxi eroverheen te gooien.

7. Leerkleven
Voor dat ‘leerkleven’ – je weet ook maar nooit wie daarvoor allemaal al aan dezelfde stoel gekleefd hebben – raden we je trouwens ook aan om altijd een shirtje met hooggesloten rug en op z’n minst kapmouwtjes te dragen.

8. Croptop
Een wijdere croptop is ook perfect, want: superluchtig. Vooral een die aan de achterkant wat langer is, in verband met, ja, alweer: dat plakgevaar.

9. Pak met zak
Zakken in je reistenue, vooral diepe en afsluitbare, zijn ideaal. Hierin prop je je telefoon en bankpasjes, zodat je naast backpack, slaapzak, tent en picknickmand niet óók nog een handtas hoeft mee te slepen.

10. Make-up proof
Draag je make-up? Kies dan voor kleding in aardetinten, of donkergrijs. Op deze kleuren valt het het minste op wanneer je in slaap valt in reispositie. Lees: met je gemaquilleerde wang op je schouder.

11. Bevrijd je benen
Draag liever geen panty’s. Als je lang in een rare positie zit of ligt kunnen die je benen afknellen, wat geen goed idee is als het je plan is om spatadervrij te blijven. Erger nog; voor trombose is het ook niet bevorderlijk.

12. Knusse sokken
Dikke, warme sokken zijn o zo lekker in het vliegtuig, in plaats van schoenen. Je voelt je een stuk vrijer, kan je benen gewoon op je stoel vouwen – afhankelijk van de maatschappij waarmee je vliegt, misschien – en mocht je even een stukje lopen, dan hoef je niet op blote voeten.

Taylor Swift

13. Stevig schoeisel
Aangezien je met koffers of backpacks gaat zeulen, zijn hakken niet het slimste idee. Kies voor platte schoenen die stevig om je voeten zitten, dus geen uitfloepende flipflops. Het liefst trouwens met ritsjes, om geërgerde blikken te voorkomen bij de douane, als jij je gespen en veters staat te ontwarren. Ook in de auto is het heerlijk om makkelijk je schoenen uit te kunnen schoppen.

14. Lekker leuk
Natuurlijk mag het allemaal nog wel een béétje fraai zijn. Want 1) dit wordt wel de look waarmee je op je vakantiestekkie je eerste impressie achterlaat (en we weten allemaal hoe zwaar die telt); 2) het draagt bij aan je vrolijke vakantiestemming en 3) je maakt ook nog eens meer kans op een upgrade in het vliegtuig dan wanneer je een joggingpak draagt (echt waar).

Lees ook