1. Home
  2. Inspiratie
  3. Online miskopen, en hoe je ze voorkomt

Online miskopen, en hoe je ze voorkomt

Door Britte Kramer - Dinsdag 14 Juni 2016 | 17:41

Online miskopen doen we allemaal wel eens: verkeerde maat, of het staat simpelweg niet mooi bij je lichaam of de kleur van je huid/haar. Risico van het vak, zullen we maar zeggen. Maar als je een pakket opent om er vervolgens een compleet vormeloos vodje uit te halen, dan sta je toch even gek te kijken. Bij deze online shoppers ging het faliekant mis.

MiskopenDe Belgische website Trending.be plaatste deze miskopen onder de titel ‘12 redenen om nooit online te shoppen’. Dát vinden wij dan weer een beetje overdreven. Je moet alleen weten waar je moet shoppen, en hoe. Op Jurkjes.nl bijvoorbeeld vind je alleen jurkjes uit gecontroleerde webshops, die doen wat ze beloven. Voor de zekerheid hebben we hier een aantal tips voor je om online miskopen te voorkomen:

Tip 1 | Bekijk ‘real life’-foto’s
Er zijn tegenwoordig heel wat shops waar gebruikers zelf foto’s kunnen uploaden waarop ze hun aankoop dragen. Zo zie je het item in verschillende soorten licht (vaak ook daglicht – belangrijk!) en op verschillende soorten lichamen. Monki doet dit bijvoorbeeld. Of kijk op Lookbook.nu of op Pinterest, en gebruik de naam van het artikel als zoekterm.

Tip 2 | Lees reviews
Als je geen foto’s kunt vinden, zijn er via Google misschien wel reviews te vinden. Ook hier zoek je op de combinatie van merk en productnaam. Vooral als er iets niet klopt aan het artikel zullen er zeker mensen zijn geweest die de tijd hebben genomen om hun ongenoegen te uiten op het wereldwijde web.

Tip 3 | Check de maattabel
Niet alle webshops of merken hanteren ons Europese maatsysteem, maar vaak is er een maattabel te vinden, waarin je ziet welke Engelse of Amerikaanse maat jij nodig hebt met je Hollandse maatje 40. Je omvang opmeten werkt vaak nog beter; vaak staat het er in centimeters bij. Houd in je achterhoofd dat bij Italiaanse, Aziatische en vaak ook Spaanse merken een maat M niet exact hetzelfde is als bij ons in Nederland. Een ‘medium’ mens is daar immers een stuk kleiner dan een gemiddeld Nederlands persoon.

Tip 4 | Bestel twee maten
Tegenwoordig zijn de meeste webshops voorzien van een heel netjes retourneringssysteem. Maak daar gebruik van, als je écht twijfelt over je maat. Dit geldt ook voor schoenen. Natuurlijk kun je op één maat gokken en – als het toch de verkeerde blijkt – alsnog het andere paar bestellen. Het risico is alleen dat in de tussentijd die andere maat misschien is uitverkocht. Bovendien moet je zo langer wachten voor je je jurkje of schoenen ein-de-lijk kunt dragen!


 En jij? Heb jij wel eens zo’n gigantische online miskoop gedaan?

Lees ook