1. Home
  2. Inspiratie
  3. Modebewust 2.0 – stylish zonder schuldgevoel

Modebewust 2.0 – stylish zonder schuldgevoel

Door Britte Kramer - Donderdag 23 Januari 2014 | 15:56

Mijn kleren worden volledig automatisch gefabriceerd. Daar komt geen dier of arbeidend kind aan te pas. Sterker nog, het enige levende wezen dat eraan te pas komt is de baas van de fabriek, die ’s morgens op de ‘aan’-knop drukt om het hele proces in werking te stellen.

Modebewust: duurzame mode

Om heel eerlijk te zijn – en dat gaat niet zonder schaamte – was ik nooit zo bezig met de vraag hoe, waar, door wie en ten koste van wie/wat mijn kleren gemaakt waren. Maar in mijn kop, die onder een flinke berg zand verstopt lag, zag het er een beetje zo uit. En, eerlijk is eerlijk, van termen als ‘eco’, ‘bio’, ‘duurzaam’, ‘sustainable’, ‘fairtrade’, enzovoort, kreeg ik spontaan visioenen van stijlloze zeiksnorren die iets nieuws hadden gevonden om een potje interessant over te doen.

Wake-up call
Maar – trrrriiiing – plots was daar de wake-up call. Hij kwam in de vorm van een video vol gillende, trillende, uit elkaar gerukte angorakonijntjes. (Ik wilde schrijven: ‘sorry’, maar bedacht me dat dat nogal respectloos zou zijn tegenover die beestjes.) Dit hartverscheurende filmpje leidde me naar de site van PETA en hop, de beerput was open – en er leek geen weg terug.

Kleine aanpassingen
Maar voor ik het wist kreeg ik bijna spijt. Want ineens wilde ik alles goed doen voor én de dieren, én de mensen, én het milieu. Op het gebied van kleding, eten, beauty én vervoer. Maar het was nooit de bedoeling geweest om m’n hele leven om te gooien. En mocht dat voor jou ook een argument zijn (de tijd, het geld en het plezier dat je inlevert – hoe hard dat ook klinkt), realiseer je dan dat dat niet echt hoeft. Ook met kleine aanpassingen en een beetje gezond verstand kun je heel veel mensen en dieren een hoop leed besparen –  en het milieu trouwens ook. En, laten we eerlijk wezen, ook niet onbelangrijk: je portemonnee én je stijl hoeven daar niet per se onder te lijden.

Stylish zonder schuldgevoel
Langzaam maar zeker viel het kwartje dat ‘duurzame mode’ niet een aparte categorie hoeft te zijn. Veel merken zijn onwijs groen/bio/eco/fair/duurzaam/dierzaam, zonder dat ze daarmee te koop lopen. Die maken gewoon mooie kleren, en produceren die ’toevallig’ op een manier die zo min mogelijk ‘fashion victims’ veroorzaakt. Zoals het zou móeten zijn. Want echt: je hoeft qua stijl helemaal geen concessies te doen. Stella McCartney en Vivienne Westwood zetten de toon in designerland (in tegenstelling tot Fendi, die laatst nog de hele catwalk met bont bekleedde…), maar ook H&M bijvoorbeeld is hartstikke modebewust (lees: bewust) bezig.

Modebewust jurkjes shoppen
Goed nieuws: ook via Jurkjes.nl kun je ‘duurzaam’ shoppen! De site RankABrand.nl houdt nauwkeurig bij in hoeverre merken rekening houden met het milieu en de mensen die onze kleren maken. Dit zijn onze topscorers:

Alchemist
Armedangels
Cheap Monday
G-Star
Jackpot
Komodo
Kuyichi
J.Lindeberg
Monki
People Tree
Puma
Skunkfunk
Studio Jux

En dat betekent dat je in deze jurkjes dus net zo goed bezig bent als dat je eruit ziet:

G-Star

G-Star € 129,90

Cheap Monday

Cheap Monday € 19,66

People Tree

People Tree € 73,74

Monki

Monki €35,12

Studio Jux

Studio Jux € 69,95

Monki

Monki € 42,14

Leer, bont, wol en zijde
Let wel: RankABrand.nl focust zich puur op arbeidsomstandigheden en milieuvriendelijkheid. Dierenleed kun je zelf heel makkelijk reduceren. Dat is gewoon een kwestie van geen leer en geen bont aanschaffen. En dan hebben we het over echt leer en echt bont, want er is tegenwoordig zoveel mooie namaak op de markt. En heus: nep is net zo warm, tegenwoordig meestal bijna net zo mooi, en bovendien een stuk makkelijker te onderhouden. Ik had laatst de eer om een paar staaltjes nepbont uit Italië te mogen bewonderen en bevoelen en echt, het leek écht. Deze staaltjes waren van het merk Real Fake, dat deze zomer gelanceerd wordt. Houd die site dus goed in de gaten!

Heb je de modebewuste smaak te pakken en wil je het wat verder doorvoeren? Kijk dan ook eens kritisch naar zijde (ja, zijde komt van de zijderups), en achter wol  – niet alleen angorawol! – schuilen vaak ook nare verhalen. Nieuwsgierig? IkBenMals.nl legt het uit.

Lees ook