1. Home
 2. Inspiratie
 3. Duurzame jurkjes kopen tijdens Black Friday: zo doe je dat

Duurzame jurkjes kopen tijdens Black Friday: zo doe je dat

Door Quirine Brouwer - Dinsdag 22 November 2022 | 10:07

duurzaam black friday

Het is deze week Black Friday: de dag die in het teken staat van kopen, kopen, kopen. Leuk, maar niet heel duurzaam. Maar je kunt de kortingen ook gebruiken om juist wél duurzaam te kopen.

Hoe? Dat leggen we je uit.

Fast fashion vs. slow fashion

Ooit van de term ‘fast fashion’ gehoord? Het staat voor de kledingmerken die op massaniveau de trends van de catwalk namaken en produceren en zo achter elkaar collecties uitbrengen. Consumenten willen deze trends bijhouden en blijven zo nieuwe items kopen en oude items weggooien. Omdat fast fashion goedkoop is en van lage kwaliteit, gaan de items niet lang mee, waardoor er nóg vaker gekocht moet worden. Daarbij komt dat de werkomstandigheden van de fast fashion productie vaak onmenselijk zijn, en ook wordt er vaak met giftige materialen gewerkt.

Slow fashion daarentegen richt zich op duurzaam en ethisch geproduceerde kleding die bewust omgaan met de planeet. Deze merken richten zich niet op snel veranderende trends, maar hebben allen een eigen stijl waar ze zich aan vasthouden.

Duurzaam kopen tijdens Black Friday

Het is dus duidelijk dat slow fashion de betere keuze is. De items gaan vanwege de hoge kwaliteit langer mee: je kunt er vaak jaren mee doen. En door de eigen stijl of klassieke basisitems hoef je ook niet mee met iedere trend, maar kun je echte wardrobe staples aanschaffen. Maar natuurlijk hangt daar ook een groter prijskaartje aan dan bij fast fashion, en niet iedereen kan dat betalen. Maar geen zorgen: daarom is Black Friday zo fijn! Op deze dag zijn er hoge kortingen, ook voor veel duurzame merken. Dat betekent dus dat dat item dat normaal buiten je bereik ligt, ineens een stuk betaalbaarder is.

En weet ook dat je uiteindelijk goedkoper uit bent als je duurzaam koopt. Je kunt beter een keer honderd euro in een mooie trui investeren, in plaats van dat je vijf keer opnieuw een trui van twintig euro moet kopen omdat hij na een keer wassen al lelijk is.

Waar kun je op letten?

Hoe herken je een duurzaam kledingmerk? Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten.

 1. Het materiaal: vermijdt synthetische materialen zoals polyester, nylon en viscose. Deze zijn niet biologisch afbreekbaar en er is veel energie nodig bij de productie. Ga in plaats daarvan voor duurzame materialen zoals biologisch katoen en linnen, en ga waar mogelijk voor gerecyclede materialen.
 2. Openheid: als een merk totaal niet open is over hun productieproces en werkomstandigheden, bijvoorbeeld op hun website, dan kun je er vanuit gaan dat daar iets niet goed zit. Maar pas ook op voor ‘greenwashing’: merken die de termen ‘eco’ en ‘green’ rondstrooien om duurzaam te lijken, terwijl ze dat eigenlijk niet zijn. Doe goed je eigen onderzoek! Op de site Good On You kun je per merk checken hoe duurzaam het is.
 3. Check de prijs: een te goedkoop item is een rode vlag. Een broek van twintig euro kan nooit duurzaam geproduceerd zijn.

Duurzame merken op Jurkjes.nl

Op Jurkjes.nl hebben we een aantal merken die veel gebruik maken van ecologische, duurzame materialen en die speciale aandacht besteden aan een eerlijke productie en hun Co2-uitstoot.

 1. Vanilia (zeer duurzaam)
 2. Calvin Klein (duurzaam)
 3. G-Star (duurzaam)
 4. Sissy-Boy (deels duurzaam)
 5. Selected Femme (deels duurzaam)
 6. Levi’s (deels duurzaam)
 7. Vans (deels duurzaam)
 8. UGG (deels duurzaam)
 9. Esprit (deels duurzaam)
 10. Zimmermann (deels duurzaam)
 11. Dante 6 (deels duurzaam)
 12. Ganni (deels duurzaam)
 13. Superdry (deels duurzaam)
 14. Tommy Hilfiger (deels duurzaam)

Lees ook