1. Home
  2. Inspiratie
  3. Lang – en luchtig – zullen we leven

Lang – en luchtig – zullen we leven

Door Britte Kramer - Vrijdag 05 Juni 2015 | 09:19

Luchtige kleding
Er zijn zo van die situaties dat je niet te bloot gekleed moet gaan. We noemen: een sollicitatiegesprek, een bezoek aan je keurige schoonouders of een begrafenis. Maar ja, zie de verleiding maar eens te weerstaan, als het kwik de 32 haalt. Gelukkig zijn er heel wat alternatieven om, keurig bedekt in luchtige kleding, tóch het hoofd koel te houden.

Juist daar waar mensen in woestijnen leven, is de kleding vaak lang en bedekkend. Zolang de stof ademend is, en licht van kleur en gewicht, zul je het in een maxi-jurk dan ook echt niet veel warmer hebben dan in je korte, blote zomerjurk. In dit geval vormt de kleding als het ware juist een beschermend laagje tussen je huid en de zon.

De kleur
Zwart voelt écht anders aan dan wit, tijdens een tropische dag. Nu mag je met dat wit wel een beetje smokkelen, richting zand, zilver en pastel bijvoorbeeld, maar zorg dat je zo dicht mogelijk bij wit in de buurt blijft. Want eh, nog even een opfrisser natuurkunde: wit weerkaatst de zonnestralen, terwijl zwart ze absorbeert.

Het materiaal
Zaken als fluweel, leer en nepleer laat je natuurlijk sowieso achterwege tijdens een hittegolf, maar ook andere materialen kun je beter in de kast laten liggen. Kies voor natuurlijke materialen, zoals katoen, linnen en viscose. Acryl en polyester wil je echt niet om je lijf hebben tijdens een sollicitatiegesprek op de heetste dag van het jaar. Het moge overigens voor zich spreken dat gevoerde items ook geen aanrader zijn – zelfs borduursel en applicaties zorgen al voor een extra laagje. Wees je daar bewust van!

De pasvorm
Bescherm je tegen de hitte met jurken die lang, ruim en zwierig zijn. Dat wil zeggen: wijde armsgaten en géén elastiek in de taille. Let ook op de halslijn en de mouwlengte. Je nek, polsen en enkels zijn dé plekken waar je lichaam warmte het makkelijkst kan kwijtraken. Dat merk je bijvoorbeeld als je even je polsen nat maakt, of tot je enkels in de zee staat. Zorg er dan ook voor dat de wind hier z’n werk kan doen, en je deze delen niet verpakt in kleding. Vooral nauwe kraagjes en strakke boorden zijn een absolute no-go, en combineer je jurk ook niet met laarsjes tot over de enkel. Strapless mag misschien het allerluchtigst lijken, maar betekent wel dat de jurk bovenaan goed strak moet zitten, om maar op z’n plek te blijven. Kies daarom liever voor A-lijnjurken en spaghettibandjes

Lees ook