1. Home
  2. Inspiratie
  3. Koffer inpakken? Tips om op vakantie flink uit te pakken

Koffer inpakken? Tips om op vakantie flink uit te pakken

Door Britte Kramer - Woensdag 10 Juli 2013 | 10:54

De koffer inpakken: het is dat we weten waarvoor we het doen, maar we kennen weinig mensen die echt genieten van dit onvermijdbare stukje ‘vakantievoorpret’. Gelukkig zijn er manieren om het leed iets draaglijker te maken. Ja, echt: met deze tips wordt het koffer inpakken een stuk relaxter.

Koffer inpakken tips | Jurkjes.nl

Alles is te koop

De beste tip komt, hoe kant het ook anders, van moeders. Namelijk: alles is te koop. Zolang je paspoort, portemonnee en telefoon mee hebt komt het uiteindelijk allemaal wel goed. Met deze gedachte begin je hopelijk alvast wat meer ontspannen: alles wat je verder vergeet is vrijwel overal te koop. In Egypte poetsen ze tenslotte eveneens hun tanden, en in Italië gaat men ook niet naakt het strand op. Het enige is dat, met alleen deze drie op zak, je vakantie wel iets prijziger uitpakt.

Begin op tijd

Om niet meteen drie dagen strandrust nodig te hebben na je inpakpartij raden we je aan om goed op tijd te starten en een lijst te maken. Veel drogisterijen hebben een handig afstreeplijstje, waarmee je meteen de winkel rond kunt. Koop daar ook meteen van die handige navulflesjes. Zo kun je je favoriete bad- en beautyproducten meenemen in plaats van dat je gebonden bent aan de producten die toevallig in – dure! – miniverpakking verkrijgbaar zijn.

Online inpaklijstjes

Ook online vind je hulp. Op Inpaklijst.nl doorloop je een paar vragenrondes, waarna je een compleet op maat gemaakte inpaklijst voorgeschoteld krijgt, inclusief dingen om rekening mee te houden voor vertrek, zoals ‘koelkast en broodla leeg maken’. Een snellere versie vind je op Ikneemmee.nl. Hier kun je kiezen uit een aantal vakantietypes, of een eigen lijst samenstellen uit de op categorie geordende items. Vergeet je lijst niet uit te printen en mee te nemen op vakantie, zodat je zeker weet dat je niets laat liggen als je weer richting huis gaat. En bewaar ‘m, zodat je volgend jaar alleen maar hoeft aan te vullen of aan te passen aan je volgende bestemming.

Multi-inzetbare jurkjes

Het nadeel is dat deze websites niet helemaal begrijpen hoeveel keuze je wilt hebben tijdens dat weekje zon. Een jurk mee? Een?! Geloof ons: je kunt best meerdere zomerjurkjes mee. Sterker nog, het zijn de ideale vakantie-items. Ze nemen over het algemeen weinig ruimte in, zijn een stuk lichter dan de gemiddelde broek en ze zijn multi-inzetbaar. Vooral een strapless of spaghetti-jurkje is handig om mee te nemen. Op weg naar het strand gaat-ie over de bikini, gecombineerd met slippertjes; ’s avonds kan er eventueel een vest of jasje overheen en draag je er mooie sandaaltjes of hakken bij.

Zomerjurkjes op Jurkjes.nl

Eyecatcher vs. neutraal

Juist op vakantie is het leuk om uit te pakken qua outfits. Bovendien is het, met het vakantieplakboek in het achterhoofd, handig als je achteraf nog aan je kleding kunt aflezen wat nu welke dag was. Maar omdat je waarschijnlijk gebonden bent aan een maximum van twintig kilo bagage is er slechts een oplossing: houd het aantal opvallende items beperkt. Neem liever wat accessoires en neutralere kledingstukken mee om je eyecatchers mee te combineren. Zo kun je ze meerdere keren aan, zonder dat elk kiekje op dezelfde dag lijkt te zijn genomen.

Niet proppen, maar rollen

Heb je eenmaal alles klaargelegd, dan is het tijd om te puzzelen. Want hoe prop je zoveel mogelijk in die reistas? Nou, niet proppen dus, maar oprollen. Buiten dat het ruimtebesparend werkt, overleeft vrijwel alles de reis zo in kreukvrije staat. Zorg er om die reden ook voor dat je, vooral in geval van een backpack, de zwaardere spullen onderop doet en de lichtere erbovenop.

Bundelen vs. verspreiden

Plastic tasjes zijn ook altijd handig: voor om je schoenen, voor je nog natte handdoek, voor de vuile was, voor sieraden, en ga zo maar door. Sokken en ondergoed kun je juist beter verspreiden: die zijn o zo handig om kieren en gaten mee op te vullen. Zo kun je er veel meer meenemen dan wanneer je ze bundelt in een zakje.

Ruimte op de terugweg

Tot slot nog een slimme tip van moeders: neem oude handdoeken en badlakens mee, die je op vakantie achter kunt laten. Zelfde geldt voor beddengoed, als dat niet verzorgd wordt op locatie. Dan kun je die plek op de terugweg opvullen met locaal geshopte vakantiejurkjes – geen beter souvenir dan dat, toch?!

Jouw koffer inpakken tips?

Wat is jouw ultieme inpaktip? Deel ‘m hieronder, of nog leuker: post een link naar een foto van je kien ingepakte koffer.

Lees ook