1. Home
  2. Inspiratie
  3. Herfsttrends 2022: boekenwurm chic met dark academia

Herfsttrends 2022: boekenwurm chic met dark academia

Door Quirine Brouwer - Donderdag 22 September 2022 | 14:55

dark academia

De micro-trends blijven maar komen. Mede door TikTok gaat het razendsnel. Kun je alle termen niet meer bijhouden? Wij zetten ze voor je op een rij in deze serie herfsttrends. Deze keer: dark academia.

Eerder vertelden we al over indie sleaze en whimsigoth.

Wat is dark academia?

De dark academia trend is een van de bekendere trends en gaat ook al een aantal jaar rond. Het s zelfs zo bekend, dat het een eigen Wikipedia-pagina heeft. Daar wordt het omschreven als ‘literaire en social media aesthetic (=stijl)’ die beïnvloed wordt door universitaire opleidingen, literatuur en poëzie, de kunsten en musea, de klassieke oudheid, de herfst en gotische architectuur. De grootste invloed binnen deze stijl is het boek ‘The Secret History’ van Donna Tartt uit 1992, maar pas rond 2015 werd de stijl ook echt een modetrend op onder andere social mediaplatform Tumblr. Het draait binnen deze trend vooral om sfeer en omgeving: denk aan grote, stoffige bibliotheken, oude koffietentjes, kaarslicht, klassieke musea en volgebouwde studeerkamers. Alle plekken waar een toegewijde intellectueel zich zou bevinden, dus.

Dark academia als modetrend

Wanneer we puur naar de mode kijken, dan wordt er veel inspiratie gehaald uit de kleding uit 1930-1940, en dan met name die werd gedragen door de studenten van colleges als Oxford, Cambridge en Ivy League scholen als Yale en Harvard. De uitstraling is preppy (kakker) en nerdy (studieus). Ben je gek op deze trend en wil je je ook graag zo kleden? We zetten alle kenmerken voor je op een rij!

Onmisbare items

Er zijn een aantal kledingstukken die onmisbaar zijn wanneer je je in de dark academia stijl wil hullen. Denk aan blazers, vesten met knopen, school-uniformen, geplooide rokken, Oxford schoenen (geveterde leren schoenen), pantalons en archieftassen.

https://nl.pinterest.com/pin/994310423954754536/?nic_v3=1a48tG0az

Prints en kleuren

Het kleurgebruik binnen deze trend is sober: beige, bruin, zwart, creme, donkergroen en soms marineblauw. Prints die je vooral ziet zijn pied-de-poes en tweed. Je ziet binnen dark academia vooral geen grote contrasten, opvallende prints of felle kleuren. Dat betekent echter niet dat de kleding saai is: er wordt veel gebruikgemaakt van accessoires en er wordt in lagen gewerkt, waardoor er veel te zien is.

Accessoires

We noemden net al de archieftas, maar er zijn nog meer accessoires die de dark academia-look helemaal af kunnen maken. Een stropdas of vlinderstrik geven het een extra verstrooide professor-uitstraling, net als een bril en (zak)horloge. Sieraden zijn minimalistisch en elegant, of kunnen een knipoog geven naar de klassieke oudheid. En natuurlijk het meest belangrijke accessoire binnen deze trend: een boek onder de arm!

Inspiratie in de media

The Secret History van Donna Tartt is hét schoolvoorbeeld van dark academia literatuur, maar er zijn nog meer boeken en films die binnen de trend vallen. Wil je inspiratie opdoen in literatuur, dan kun je If We Were Villains van M.L. Rio lezen, de klassieker The Picture of Dorian Gray van Oscar Wilde, of The Ninth House van Leigh Bardugo. Kijk je liever films, dan vind je inspiratie in The Dead Poets Society, Kill Your Darlings en de series The Umbrella Academy en The Magicians.

Dark academia jurkjes

Geïnspireerd en wil jij je deze herfst ook in de wereld van academia onderdompelen? Dan zetten wij alvast wat jurkjes op een rij die niet in je kast mogen ontbreken.

Lees ook