1. Home
  2. Inspiratie
  3. Herfsttrends 2022: magische 90’s nostalgie met whimsigoth

Herfsttrends 2022: magische 90’s nostalgie met whimsigoth

Door Quirine Brouwer - Woensdag 14 September 2022 | 10:09

Deze herfst combineren we duistere mode met dromigere, delicate elementen: whimsigoth. Deze nostalgische kledingtrend uit de 90s met magisch sausje komt rechtstreeks uit onze favoriete herfstfilms uit die tijd.

Denk Practical Magic, Sabrina the Teenage Witch, Charmed, Buffy the Vampire Slayer en The Craft.

Whimsigoth als nieuwe herfsttrend

Deze herfst maken gothic elementen een ware comeback met niet alleen de indie sleaze trend uit het Tumblr-tijdperk, maar ook met whimsigoth: een meisjesachtige, zachtere versie van de gothic stijl. De trend is op en top jaren negentig, met spaghettibandjes, lage tailles en donkere lipliner met een magische twist. Stijliconen zijn Stevie Nicks, Helena Bonham Carter, Drew Barrymore, Courtney Love, Phoebe van Friends en alle personages uit de hierboven genoemde films. Denk: je gaat verkleed als heks, duistere fee of vampier voor Halloween, maar dan op een draagbare en alledaagse manier.

Dat deze trend terugkomt is niet gek, aangezien we het afgelopen jaar vrijwel alle kledingtrends uit de jaren ’90 en 2000 de revue zagen passeren. Het is duidelijk: de jeugd is nostalgisch voor verdwenen tijden, en ze uiten dit gevoel met hun kledingkast.

https://nl.pinterest.com/pin/1034139133157465085/

Kenmerken van whimsigoth

Is het je nog niet helemaal duidelijk hoe jij je in een whimsigoth outfit kunt hullen? Geen zorgen, wij zetten alle kenmerken van deze stijl voor je op een rij.

Onmisbare items

In iedere kast van een whimsigoth stijlicoon vind je in ieder geval een (satijnen) slipdress of rok, een paar platform laarzen, een geknoopt vestje, en een strak coltruitje. Belangrijk in deze stijl is dat je kledingstukken combineert en lagen maakt, wat de outfit meer diepte geeft en interessant maakt om naar te kijken. Zo draag je de coltrui onder een slipdress of knoop je het vestje over de jurk heen.

Materialen

Materialen lopen uiteen, maar voor het gothic gevoel mogen items van (donker) kant en fluweel niet ontbreken. Voor het whimsical gevoel zie je in deze trend ook veel kralen en opgenaaide pailletten, net als geborduurde details. Schoenen zijn van (faux) leer.

Kleuren

Voor het kleurenpalet: denk fun, herfst en witchy. Dieppaars is een onmisbare kleur, net zoals andere kristalkleuren als robijnrood, saffierblauw en smaragdgroen. Maar ook oranje, bruin, zwart en andere donkere kleuren worden veel gedragen.

Accessoires

Zelfs als de outfit redelijk simpel is, kun je met de juiste accessoires het whimsigoth-gevoel creëren. Laat elementen van de maan, zon en sterren langskomen voor dat magische gevoel, net als gotische elementen als kruizen voor het duistere randje. Lange, bungelende schoudertassen en kanten panty’s maken de look helemaal af.

Pasvorm

Met whimsigoth wordt over het algemeen een lang, recht en aansluitend silhouet gecreëerd. Dat betekent weinig uitlopende of oversized kleding, maar juist soepel vallende jurken en rokken, net als aansluitende mini-jurken. Het enige wat wél wijd uitloopt, zijn broekspijpen en mouwen voor dat extra whimsical effect.

De leukste whimsigoth jurkjes

Wil jij je deze herfst ook kleden alsof je zo van de set van Practical Magic bent gestapt? Dan hebben wij alvast de perfecte jurkjes voor je op een rij gezet.

Lees ook