1. Home
  2. Inspiratie
  3. Herfsttrends 2022: wat is indie sleaze?

Herfsttrends 2022: wat is indie sleaze?

Door Quirine Brouwer - Donderdag 08 September 2022 | 12:59

indie sleaze

Als jij begin 2000 een tiener was en veel tijd op Tumblr doorbracht, dan is het tijd voor een flinke dosis nostalgie, want de ‘indie sleaze’ trend komt deze herfst weer helemaal terug.

Doet het geen belletje rinkelen? We vertellen je graag wat indie sleaze is.

Waar komt indie sleaze vandaan?

De mode uit begin 2000 is al langer terug, maar dan ging het vooral om lage heupbroeken, glittertops en baby tee’s. Nu de herfst eraan komt, is het tijd voor het grungy zusje van deze Y2K trend: indie sleaze. Het is een logische reactie op de minimalistische millenialstijl die de afgelopen jaren populair was, en speelt in op het nostalgische verlangen dat veel momenteel jongeren voelen. De 2000s waren immers de laatste jaren dat het leven nog ‘simpel’ was en we niet constant door onze telefoon beïnvloed werden. Vintage was toen nog écht goedkoop en je kon je favoriete band in een garage bekijken voor 5 euro. Oftewel: ‘de goede oude tijd’.

Indie sleaze ontstond als stijl op social media platforms als Tumblr en Myspace en was populair in de indie- en altcultuur. Men zette zich vooral af tegen alles wat mainstream was: geen popmuziek en blockbusters maar obscure bands en artfilms. De stijl is ook wel een voorganger van wat later gekscherend ‘hipster’ werd genoemd.

Kenmerken van indie sleaze

De trend is moeilijk te vatten in één simpele omschrijving, maar toch is ‘ie makkelijk te herkennen. Dit komt doordat indie sleaze een soort rommelige mix is van allerlei trends en er vooral niet te gestyled en bedacht uit mag zien. De items lijken willekeurig bij elkaar geraapt, maar dat zijn ze zeker niet. Er gaat veel moeite in het creëren van de outfits, als ze er uiteindelijk maar uitzien alsof iemand in een kledingrek in de plaatselijke vintagewinkel is gevallen. Een aantal kenmerken van deze stijl zijn dan ook:

Veel lagen

Dat geld voor kleding, maar ook accessoires. Een indie sleaze outfit wordt met veel zorg bij elkaar gezorgd en bestaat zelden uit slechts één onderdeel. Er is vaak veel te zien.

Accessoires

Accessoires zijn dan ook een must. Hoedjes, sjaals, been- en polswarmers, mutsen, zonnebrillen, riemen en opvallende sieraden zijn allemaal onderdeel van de indie sleaze stijl. Er worden verschillende accessoires gecombineerd, want more is more wanneer het om indie sleaze gaat.

https://nl.pinterest.com/pin/95349717103385816/

Materialen

Materialen worden gecombineerd, en daar mag best iets opvallends als bijvoorbeeld kant of fluweel tussen zitten. Daarnaast mag het gebruikte materiaal er best oud en gedragen uitzien. Verwassen t-shirts en panty’s met gaten dragen bij aan de grungy look van indie sleaze.

Kleuren

Kleuren zijn vaak aan de donkere kant en vooral niet te fel. Denk aan grijs, beige, zwart, bruin, maar ook paars, donkergroen, wijnrood of andere donkere tinten.

Comfort en balans

De stijl is comfortabel en maakt veel gebruik van oversized shirts, truien en vesten. Hier is vaak wel een balans tussen een oversized item, en een strak of korter item. Bijvoorbeeld een grote trui over een kort rokje, wijde jeans met een strakke top of een kort jurkje met een groot gebreid vest.

Gothic elementen

Er worden elementen uit de gothic stijl geleend: denk aan kettingen met kruizen en donkere, rommelige (oog)make-up.

Stijliconen

Zoek je inspiratie? Kijk dan naar stijliconen als Kate Moss, Mary-Kate en Ashley Olsen, Taylor Momsen (ook haar personage Jenny in Gossip Girl), Alexa Chung en Agyness Deyn.

Zelf indie sleaze dragen?

Wij hebben alvast de leukste jurkjes in deze stijl op een rij gezet. Een paar grungy accessoires en grove laarzen erbij, en jouw indie sleaze look is helemaal af.

Lees ook