1. Home
  2. Inspiratie
  3. Eurovisie Songfestival 2016: de jurken (deel II)

Eurovisie Songfestival 2016: de jurken (deel II)

Door Britte Kramer - Vrijdag 13 Mei 2016 | 16:36

Uiteraard zaten we gisteren weer aan de buis gekluisterd, voor de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2016. En we werden op onze wenken bediend, met een stuk meer jurken dan in ronde 1. En ja, ook deze keer delen we weer punten uit volgens de Eurovisie-telling. And douze points go tooo…

Onze beoordeling van de eerste halve finale gemist? Lees en kijk ‘m hier terug. O, en klik vooral op de foto’s – dan word je doorgelinkt naar de video van het optreden, zodat je de jurk in volle glorie kunt bewonderen.

3 punten: Slovenië | ManuElla
De witte jurk van de Tsjechische Gabriela saai? Dan moet je die van de Sloveense ManuElla eens zien; een witte lap stof – uitgeknipt door een kleuter? – met Marlies Dekkers-achtige bewerking over het decolleté. Niet sexy, niet chic, niet songfestivalwaardig. Ook het haar had wel iets meer aandacht mogen krijgen. Sorry ManuElla, gelukkig kun je wél zingen.

 

4 punten: Macedonië | Kaliopi
Vrij pompeus is-ie wel, de jurk van Kaliopi, en daarom niet op de laatste plek. Want: pompeus equals songfestival. Maar hoort dat zwarte deel zo raar wijd uit te lopen, of is ze sinds de laatste passing misschien wat aangekomen rond de heupen? En wat gebeurt er allemaal ónder die jurk? Verwarrend, zoveel lagen, en niet flatterend bovendien.

 

5 punten: Oekraïne | Jamala
Dat je met zo’n serieus lied niet in glitter en uitbundige kleuren verschijnt, dat valt te respecteren. Deze nachtblauwe creatie is stemmig en tegelijkertijd theatraal – perfecte match, zo met het nummer. Voor die lappen aan haar armen valt ook wat te zeggen. De broek eronder is gedurfd en volgens de trend (zou ze dit artikel gelezen hebben?), maar wel een beetje dat klok-en-klepelverhaal. Er is echter één ding dat ons echt stoort, aan deze look: waarom zo oubollig?

 

6 punten: Servië | Sanja Vučić ZAA
Tja, je moet er van houden. Leer, mesh en franje: Sanja heeft alle hippe elementen van de jaren ’10 samen verwerkt in een nogal ‘rocky’ outfit. Om nou te zeggen dat het heel erg 2016 is: nee. Maar het past wel op het podium, en het plaatje klopt – alsof ze elke dag zo naar haar Servische supermarkt gaat.

 

7 punten: Bulgarije | Poli Genova
Woeiii, Poli toch! Zoveel verwarring! Is ze naakt? Heeft ze haar fluorescerende banden van het hardlopen nog om? Is het überhaupt wel een jurk? Hoe dan ook: al deze vragen maken het wel heel songfestivallig. En toen we uitvogelden dat het geen naakt maar nude was, steeg ze plots een aardig stuk op onze ranglijst. Lekker uitgesproken. Niet voor naar de disco, wél om Bulgarije te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival.

 

8 punten: Zwitserland | Rykka
Wat een schatje, die Zwitserse Rykka. Lekker op d’r blote pootjes, en helemaal on trend met haar grijsblauwe krullen. Misschien is de jurk niet eens zo fantastisch, maar ze zet wel een lóók neer. Eentje die jong en uitgesproken is, zonder al teveel hoempapa. Een body met cut-out, en een organza rok die – dankzij de windmachine – prachtig mee beweegt met haar zang.

 

10 punten: Albanië | Eneda Tarifa
Oeh wat chic, die Eneda! Aan deze jurk mankeert werkelijk niets. Misschien dat-ie iets te stijfjes is voor een optreden als dit, maar dat zien we graag door de vingers, door de mooie kleur en het aparte, bijna grafische silhouet. Sowieso bonuspunten voor het feit dat schoenen en haar de look zo mooi complementeren.

 

12 punten: Australië | Dami Im
Verdorie! Mag Australië een keertje meedoen, winnen ze nog ook! Outfit-wise, in elk geval. Dami maakte ons bijna aan het huilen, met haar figuurlijk én letterlijk schitterende, oogverblindende jurk. Dat silhouet! Die stof! De glittersteentjes! Die rok als een wolk… En niet te vergeten: dat armsieraad! Een heel mooi meisje in een jurk die ons vlinders in onze buik bezorgt. Douze points voor jou Dami (en mogen we nu dan alsjeblieft die jurk hebben?).

 

 

Lees ook