1. Home
  2. Inspiratie
  3. Editor’s tips: & Other Stories, PechaKucha & De Pepernotenwinkel

Editor’s tips: & Other Stories, PechaKucha & De Pepernotenwinkel

Door Britte Kramer - Dinsdag 28 Oktober 2014 | 17:40

Editors tips Britte Kramer

Elke keer schrik ik ervan hoe snel drie weken voorbij gaan; heb ik wel genoeg meegemaakt en ontdekt om deze rubriek te vullen? Vooral deze keer was het tricky, want… heb ik me überhaupt met iets anders bezig gehouden dan eten? (Mijn lijf vraagt om een beschermend vetlaagje tegen de kou, en zoiets negeer je niet.) Brunchen is – hoe erg ik de term ook vind – helemaal ‘mijn nieuwe ding’. Ikzelf doe dat in Amsterdam, bij zaken als Scandinavian Embassy en Staring at Jacob. Maar toen ik verder ging denken kwam ik tot de conclusie dat naast m’n buik ook m’n leven toch best weer behoorlijk verrijkt is, de afgelopen nog-niet-eens-een-maand. M’n favoriete winkel & Other Stories opende het eerste Nederlandse filiaal, ik vond een nieuw idool (Tim den Besten) en de pepernotenfabriek opende een winkel. Ondertussen verheug ik me op PechaKucha.

& Other Stories
M’n liefste lievelingswinkel, & Other Stories, is dan ein-de-lijk gearriveerd in Amsterdam. Je vindt ‘m op – hoe toepasselijk – Heiligeweg 26-28 en dat is voor mij exact tussen huis en kantoor in, wat natuurlijk geen toeval kan zijn. Goed nieuws voor de knip is dit niet, maar voor m’n garderobe en happy hormones des te meer. Een tijdje terug vertelde ik nog hoe ik in de Kopenhaagse vestiging m’n mooiste jurk ooit kocht. Maar wat & Other Stories voor mij echt uniek maakt zijn de accessoires. Tassen en sieraden zijn niet mijn terrein, maar bij &OS slenter ik gerust uren over deze afdelingen, als een emoji met hartjesogen.

Tim den Besten
Er is een nieuwe man in mijn leven. Ik heb eng veel avonden doorgebracht met Tim den Besten, de afgelopen weken. En als je nu denkt ‘hee, ken ik die niet ergens van?’ dan heb je waarschijnlijk gelijk. Tim is namelijk, en bijzonder jammerlijk, niet mijn privébezit. Ik ontdekte hem door een vriendin die al behoorlijk op hem was. Zij liet me kijken naar de serie Oudtopia en ik raakte enthousiast. Heel enthousiast. Zo enthousiast dat ik de toch-al-marathonsessie maar voortzette met die andere docu van hem en (ook leuk) Nicolaas Veul: ‘Een man weet niet wat hij mist‘. Vanaf toen werd het eng, omdat ik lichtelijk afhankelijke verschijnselen begon te vertonen.

Inmiddels heb ik, denk ik, al zijn columns gelezen. Zoals inderdaad die ene over die quinoakutten, maar ook bijvoorbeeld een die heet ‘ik ben te lui om een leuke titel te bedenken‘. Tussendoor kijk ik interviews die hij een keer in de zomer afnam in een parkeergarage, waaraan je verder echt niks mist. (Dat komt uiteraard door de gasten, niet door Tim. Hoewel, die met Aynouk Tan is ook voor de niet-Timfan een blik waard.) Noem me een fan, noem me een groupie, maar wacht maar! Ik kan wel honderd dingen roemen, maar wat Tim den Besten nou echt de beste (ha!) maakt? Dat je denkt: dit is precies mijn mening, dit had ik moeten maken! Die irritatie, en dat je het hem vervolgens absoluut niet kwalijk kan nemen. Dat is echte liefde, denk ik.

De Pepernotenwinkel
Waarom dit niet met heel veel trommels, fluiten en andere bombarie is verkondigd snappen we ook niet helemaal, maar er is dus een pepernotenwinkel geopend. Een PEPERNOTENWINKEL! Een winkel (van Sint z’n hofleverancier ‘Van Delft’) die het hele jaar door open is, en die puur en alleen pepernoten verkoopt. Nou ja, ook kruidnoten, vooral kruidnoten eigenlijk, maar blijkbaar mag je het tegenwoordig officieel pepernoten noemen. Anyway! Stel je voor: truffel, yoghurt, chocola, cappuccino, stroopwafel, puur natuur, ja, zelfs gouden nootjes… Op de Amsterdamse Van Woustraat 101 hebben ze het vanaf nu allemaal, altijd, in De Winkel van de Pepernotenfabriek (zo heet-ie)!

PechaKucha
Morgen (woensdag 29 oktober dus), na de lancering van ons Engelse zusje MyDress.co.uk (!), is het tijd voor PechaKucha, in Trouw Amsterdam. Voor wie er niet bekend mee is even in het kort het concept: een persoon die wat te vertellen heeft (kunstenaars en andere creatieven, vooral), een powerpointpresentatie, twintig slides, twintig seconde per slide. Een bommetje inspiratie dus, onder het genot van een biertje. (Een van de twaalf presentaties morgen is bijvoorbeeld door de genieën achter het Kickstarterproject NoPhone.) Het creatieve concept lokt de meest boeiende presentaties uit en voor negen euro ben je erbij. Een kaartje kopen kan aan de deur. Het begint om 21:00 uur maar de plekken zijn gewild, dus kom op tijd!

Lees ook