1. Home
  2. Inspiratie
  3. Het is Nationale Complimentendag, help!

Het is Nationale Complimentendag, help!

Door Britte Kramer - Vrijdag 28 Februari 2014 | 08:50

Hé leuke lezer! Bereid je voor op de meest positieve dag van het jaar. Het is morgen namelijk 1 maart en dat betekent: tijd voor de twaalfde jaarlijkse Nationale Complimentendag. Maar hoe werkt dat eigenlijk allemaal? In ons nuchtere kikkerland weten we beter met kritiek om te gaan dan met complimenten, en da’s natuurlijk foute boel. Hoog tijd voor een stoomcursus aardig en attent zijn. Complimenteren kun je leren!

Complimentjes: waarom eigenlijk?
Feit: een compliment krijgen werkt stimulerend, geeft energie, maakt vrolijk en zorgt voor meer betrokken en productieve werknemers. Ook al lijkt het misschien soms of mensen zelf wel weten hoe grappig, stijlvol, slim of hardwerkend ze zijn, een compliment verrast bijna iedereen. Het is heel anders om iets echt zwart-op-wit te horen te krijgen, en dat zul je merken aan iemands reactie. Hij of zij blij, jij blij!

Complimentjes: maar aan wie?
Je vriend, je vriendin, je baas, je leraar, je stagiair, je werknemer – ze verdienen allemaal een compliment. Dus hup, hart op je tong. Maar vergeet vooral ook niet die goodlooking stranger op straat, die behulpzame winkelmedewerker, die vrolijke serveerster en de vuilnisman. Complimentjes krijgen is altijd leuk, maar – hoe stom dat eigenlijk ook is: een compliment van een onbekende weegt altijd nét effe zwaarder.

Complimentjes: hoe moet dat dan?
Wees oprecht: het heeft geen zin om een compliment te maken terwijl je het niet meent. Maar kom op, zo moeilijk is dat niet. Voor iedereen valt iets te bedenken! Die buurvrouw wiens kat zijn drollen altijd in jouw tuin dropt ziet er tenslotte wél altijd piekfijn uit. Toch? En die agent die jou een bon gaf omdat je zonder licht reed, die verzachtte het leed wel met zijn humor. Of niet soms?
Wees persoonlijk: gebruik het woord ‘ik’ in je compliment, dan schijnt-ie er net even meer in te hakken. Verruil ‘sjezus, wat een goeie lasagne’ dus eens voor  ‘ik vind jouw lasagne echt de aller-allerlekkerste die ik ooit heb geproefd!’ en zie wat er gebeurt.
Wees specifiek. je vrienden snappen zo ook wel dat je ze leuk vindt, maar waaróm vind je ze precies zo leuk? Benoem juist dat, voor extra impact. Bovendien is het ook voor jezelf leuk hier eens echt bij stil te staan.
Wees origineel: dan dringt het pas echt door. Neem me niet kwalijk dat ik even een persoonlijke weg in sla, maar het compliment dat mij het meest vers voor de geest ligt is de ‘leuke tandjes heb jij!’ die een wazige jongen me tijdens een wazig avondje uit in mijn oor schreeuwde. Een jaar of 3, 4 geleden. Vast – hopelijk – niet het beste compliment dat ik ooit kreeg en ja, best een beetje gek, maar hij is wel blijven hangen! En hé, sta ik sindsdien niet net iets breder lachend op foto’s? De vrouw van deze internetgoeroe kan ook haar lol op, trouwens.
Durf! Je doet iets positiefs, iets leuks en iets ont-zet-tend aardigs voor iemand. Niets om je voor te schamen dus. Stel dat iemand het verkeerd interpreteert of raar reageert, dan heeft diegene een  behoorlijke issue met zichzelf, heus.

Zó ontvang je een compliment

How to accept a compliment | NellieBellie.com

Je bent vast niet de enige die op de hoogte is van deze Nationale Complimentendag, dus bereid je voor op het feit dat er misschien ook een compliment jóuw kant op komt. Schiet je bij die gedachte compleet in de stress? Neem een flinke teug adem en bedenk wat jij een leuke reactie vindt wanneer je iemand een compliment geeft. Een oprecht verrast, enthousiast ‘o, wat leuk om te horen, je hebt m’n dag gemaakt!’ maakt die glimlach op je gezicht waarschijnlijk groter dan een bagatelliserende  ‘ah joh, dat valt echt wel mee…’ Aannemen dus, die complimenten! En nog lang van nagenieten en op teren! Klik vooral ook even op het plaatje hiernaast voor een paar ‘don’ts’ en dé ‘do’ op dit gebied. Al is wat ons betreft een compliment terug maken niet altijd nodig. Dat komt de oprechtheid niet echt ten goede, en haalt bovendien de shine van het compliment dat de ander jóu gaf. Wacht dus lekker je beurt af en bewaar jouw compliment voor een onverwacht moment. Da’s 10x zo speciaal!

Nog een tip: houd een lijstje bij met complimenten die je van mensen krijgt. Waarschijnlijk zijn het er veel meer dan je verwacht. Hoe stom ook, de meeste vergeet je namelijk meteen. En hoe lekker is het om op een baaldag even dat lijstje door te scannen!

En zó verspreid je de positiviteit!
Start een kettingreactie: geef iemand een compliment en zeg dat hij of zij, diezelfde dag nog, minstens twee anderen een compliment moet geven, met deze zelfde informatie erbij. Binnen 23 stappen loopt tout Nederland dan de stralen. Of verzin allerlei leuke, grappige complimentjes, schrijf ze op zoals hieronder en hang je gelukkigmakende masterpiece op in een openbare ruimte. Klik op het plaatje om direct naar de printversie te gaan.

Nationale Complimentendag - Free Compliments

Lees ook