1. Home
  2. Inspiratie
  3. Dirndl kopen? Lees dit eerst!

Dirndl kopen? Lees dit eerst!

Door Britte Kramer - Woensdag 05 Oktober 2016 | 12:45

Wil je een dirndl kopen? Omdat je naar Oktoberfest gaat, bijvoorbeeld? (In Nederland is het de komende maand namelijk volop bal! Zie hier de agenda.) Bedenk je dan wel dat dit serious business is. Knoop je de strik bijvoorbeeld per ongeluk aan de ‘verkeerde’ kant, dan zouden de mannen weleens kunnen denken dat je bezet bent… Hoog tijd voor een lesje dirndl dus! (Promiss.)

Dirndl kopen

De dirndl is on trend
Als je aan een dirndl denkt zie je misschien direct kleuren als rood, groen en bruin voor je, maar wist je dat ze er in alle kleuren van de regenboog zijn? Zo zijn roze en paars momenteel behoorlijk on trend. Überhaupt is de dirndl nogal on trend. Sinds 2010 maakt-ie een behoorlijke opmars. Vooralsnog slechts in Duitsland, maar wie weet hoe lang het nog duurt nu er ook steeds meer Oktoberfeesten in Nederland worden georganiseerd.

Kim Kardashian in een dirndl
Het kledingstuk van weleer stijgt enorm in populariteit en wordt bij steeds meer gelegenheden uit de kast getrokken. Misschien heeft het iets te maken met alle celebs die de laatste jaren in dirndl verschenen: Emma Watson, Katy Perry, Claudia Schiffer (aber natürlich), Salma Hayek én Kim Kardashian en Paris Hilton.
Goed, een lesje dirndl. Komt-ie!

Waarom een dirndl?
Het heeft iets ondeugends, iets traditioneels en iets gezelligs. De dirndl doet denken aan bier en vertier (want: Oktoberfest), en is op zich natuurlijk, in al z’n kneuterigheid, best een sexy ding.

Waar komt de dirndl vandaan?
Eigenlijk is de dirndl Beiers/Oostenrijks, en ontstond-ie in 1870 als een mix tussen klederdracht en dienstbodekleding.

Waarom heeft het ding zo’n onuitspreekbare naam?
Geen zorgen: je kunt het ook een Tiroler jurkje of tracht noemen. Voor de geschiedenisfreaks: dirndl is het Zuid-Duitse woord voor ‘meisje’ (denk maar aan het Nederlandse ‘deerne’). De jurk heette eerst dan ook een ‘dirndlgewand’, maar in de volksmond is dat al gauw ingekort.

Wat is nou precies een dirndl?
Goed dat je het vraagt. Een dirndl is namelijk niet zomaar een jurk, maar bestaat officieel uit vier onderdelen: de body/bh (die érg belangrijk is…), het bloesje, de rok en het schort.

Hoe draag ik de juiste boodschap uit?
Vrijgezel? Knoop het schort aan de linkerkant. Getrouwd, of laten we zeggen ‘bezet: dan hoort-ie rechts. Wel vrijgezel, maar geen behoefte aan hordes hitsige Duitsers achter je aan? Knoop ‘m dan vooral in het midden. Weduwen dragen het schort achterstevoren, dus op de rug.

Vinden Duitse mannen het echt aantrekkelijk?
Ja, Duitse mannen vinden een dirndl écht aantrekkelijk. Buiten de vanzelfsprekende redenen wordt hun nationalistische gevoel ook nog eens aangewakkerd, en dat maakt die Deutschers natuurlijk o zo stolz.

En Nederlandse mannen?
Een kleine peiling hier op kantoor bevestigde onze vrees en vermoedens: een volmondig ‘ja’. Maar: alleen leuk voor Oktoberfest, niet vaker dan dat. Over het design van de jurkjes werd overigens met geen woord gerept; het aandachtspunt lag duidelijk elders… Ons mannenpanel moet er overigens niets van weten.

Of onze mannen een slipdress wél wat vinden? Dat lees je hier >>

Hoe style je een dirndl?
Wat voor schoenen draag je onder een dirndl? Het antwoord vonden wij in het lookbook van Influence. Een moderne meid draagt onder een dirndl gewoon gympies. Bovendien maakt het niet eens zo heel veel uit, want knappe jongen die het met zijn blik tot aan je schoenen redt. Enne, als het koud is? Denk aan een stola of een capejas. Die passen over al het volume heen en komen ook qua stijl het dichtst in de buurt van je look.

Promiss

Lees ook