1. Home
  2. Inspiratie
  3. De Smart Dress: high tech couture in je kledingkast

De Smart Dress: high tech couture in je kledingkast

Door Darcy Oerlemans - Maandag 25 Januari 2016 | 16:01

Herinner je je de Spider Dress 2.0 en de Adrenaline Dress nog, twee bijzondere jurken die weerspiegelen hoe je je voelt? Wellicht hangt er binnenkort wel zo eentje in jouw kast, want Somfy wil de Smart Dress op de markt gaan brengen. Ontworpen door niemand minder dan onze eigen Anouk Wipprecht!

smart dress

Art in Motion
De gele, bewegende jurk is onderdeel van het project ‘Art in Motion’ van Somfy, een bedrijf dat bekend staat om slimme, technische oplossingen in en rondom het huis. En dat dit helemaal past bij Anouk’s werkwijze hebben we al bij de Spider Dress 2.0 (en vaker) gezien. 3D-printers, bewegende jurken, innovatieve designs: ze is er dol op.

Hoe werkt het?
Maar hoe kan een jurk zó slim zijn dat-ie zelf kan bewegen? Het is eigenlijk best eenvoudig. Op de jurk zitten allerlei motortjes die verschillende onderdelen kunnen laten bewegen. Die motortjes zijn heel subtiel, behalve op de rug, daar zit een vrij lompe bobbel. Gelukkig is dit nog een conceptversie: als de jurk écht de markt op gaat, wordt-ie anders ontworpen om ‘m draagbaarder te maken.

Alles in verbinding
Behalve de gele jurk ontwierp ze ook woonaccessoires voor het project, en het is uiteindelijk de bedoeling dat alles met elkaar in verbinding staat via ingewikkelde technieken. Dit komt voort uit de gedeelde ideeën van Anouk en Somfy over de toekomst. Anouk: ‘Ik voorzie een toekomst die zowel huizen als alle dingen om ons heen smart maken. Ze herkennen zo onze behoeftes en wat we willen. Ik ben geïnteresseerd in het idee dat design om ons heen een ziel krijgt.’

Mooi gezegd, Anouk. We wachten in spanning op de Smart Dress. Ondertussen kun je de video hieronder bekijken om alvast een idee te krijgen – en om ‘m in beweging te zien!

https://youtu.be/Gp9tIb4wyW4

Beeld: Somfy

Lees ook