1. Home
  2. Inspiratie
  3. De perfecte jurk voor een bruiloft: zo kies je het juiste exemplaar

De perfecte jurk voor een bruiloft: zo kies je het juiste exemplaar

Door Ilse Bloemendal - Donderdag 03 Maart 2022 | 15:27

bruiloft

Ben je uitgenodigd voor een bruiloft? Fantastisch natuurlijk, maar HELP: wat trek je in hemelsnaam aan?! Er schiet van alles door je hoofd: wit is een no go. Net als een te kort jurkje, en oh, stel je voor dat jouw outfit meer aandacht trekt dan die van de de bruid.  Zit jij al met de handen in het haar? No worries – wij helpen jou bij de zoektocht naar de perfecte jurk voor een bruiloft. Hierbij al onze tips en tricks!


Waar begin je?

Logisch: bij de uitnodiging! De uitnodiging voor de bruiloft is de sleutel tot succes bij de zoektocht naar een perfecte jurk voor de bruiloft. Zorg ervoor dat je deze uitnodiging uitgebreid bestudeerd. Een uitnodiging vertelt je wat de dresscode is en waar en wanneer het feest plaatsvindt. Uit de opmaak van de uitnodiging blijkt bovendien vaak welke sfeer het bruidspaar voor ogen heeft – allemaal essentiële informatie voor een perfecte bruiloftsoutfit!


Locatie bruiloft

Trouwlocaties zijn er in alle soorten en maten. Het is van enorm belang om te weten waar jij jouw feestoutfit zal gaan dragen. Zie je jezelf al stuntelen met je hoge hakken op het strand? Of in je basic jurkje door een chique landhuis wandelen? Je begrijpt het waarschijnlijk al: waar de bruiloft wordt gehouden is ontzettend belangrijk bij het selecteren van je outfit. Denk hierbij ook na over de mogelijke zit- en staplaatsen op de locatie: dezelfde jurk ziet er ineens heel anders uit als je zit. Overweeg bij een zit-bruiloft een onderjurkje. En als je veel moet staan? Dan zullen je voeten je het in dank afnemen als je in plaats van high heels ballerina’s of enkellaarsjes draagt.


Datum bruiloft

De weergoden doen helaas toch wel wat ze doen, maar door stil te staan bij de datum van de bruiloft (en wellicht Google even te vragen wat de gemiddelde temperatuur is), kun je een aardige inschatting maken van het weer. Blijkt het op de dag zelf toch wat minder dan gehoopt, dan kun je altijd nog met laagjes werken – een mouwloze jurk of eentje met korte mouwen leent zich hier het best voor en is dus altijd een goede keuze.


De stijl

Ken je het bruidspaar goed? Dan weet je vast wel wat zij van hun gasten verwachten qua outfit: chic, casual, of een beetje van beide. Probeer hier met je kleding voor de bruiloft altijd rekening mee te houden. Ben je bang dat je overdressed bent? Vergeet dan niet dat iedereen heus wel wat meer uit de kast zal trekken op zo’n speciale dag, maar vraag je altijd af of de bruid nog steeds meer zal opvallen dan jij – je wilt niet degene zijn die alle aandacht van de bruid afleidt.


Dresscode bruiloft

Soms staat er op de uitnodiging een dresscode, ook wel een kledingvoorschrift genoemd, meegegeven. Misschien heeft het bruidspaar een bepaalde kleur of trend voor ogen, of wordt er voor een meer formele dresscode gekozen, zoals black tie, white tie of tenue de ville. Mocht er een dresscode zijn, hou je hier dan altijd aan! Niet alleen is het voor het bruidspaar fijn als het plaatje van hun trouwdag helemaal ‘klopt’, ook voel jij je waarschijnlijk alleen maar ongemakkelijk als je als enige geen rood draagt, zoals gevraagd. Over ongemakkelijke situaties gesproken… Nog even over die dresscodes: die zijn misschien niet altijd even duidelijk. We leggen ze graag aan je uit.

White tie

White tie is de meest formele dresscode, waarbij in principe wordt verwacht dat je je mooiste (en vooral een lange) galajurk uit de kast trekt. Vind je dat echt tien keer niks, dan is het tegenwoordig gelukkig ook redelijk geaccepteerd om bij white tie in een cocktailjurkje te verschijnen. Heren kunnen kiezen voor een rokkostuum. Overdrijf niet met sieraden, houd het subtiel.

Black tie

Black tie is nog steeds één van de formelere dresscodes. Heren worden verwacht in smoking en dames mogen kiezen uit een mooie avondjurk. Bij black tie draait het simpelweg om feest: kort of lang is aan jou, zolang het jurkje maar feestelijk en formeel is. Laat je horloge lekker thuis, want dit is niet gebruikelijk om te dragen bij deze dresscode.

Tenue de ville

Tenue de ville is één van de meest voorkomende dresscode voor bruiloften. Bruiloftsgasten moeten netjes gekleed, maar niet super chic. De naam komt van kleding die je graag naar de stad draagt, oftewel stadskleding. Vroeger kleedde men zich nog formeel als ze de deur uit gingen. Bij deze dresscode kiezen dames voor pastelkleuren of andere lichte tinten en heren voor een grijs of blauw kostuum met stropdas. Pumps of platte loafers/ballerina’s en je outfit is af. Twijfel je of je outfit bij de dresscode past? Check het dan altijd bij de ceremoniemeester.

Casual

Deze dresscode betekent eigenlijk dat je zelf mag weten wat je aantrekt. De meeste mensen kiezen toch een net jurkje of pak uit. Voor de heren is een nette pantalon en blouse al goed. Deze dresscode komt steeds vaker voor. Nederland staat immers voor haar nuchterheid en daarom hoeft het allemaal niet super chic te zijn.

Feestelijke kleding

Er staat vaak op de uitnodiging ‘feestelijke kleding’ en dan mag je hieraan eigen interpretatie geven aan wat je aantrekt, zo lang het maar geen spijkerbroek is natuurlijk! Neem eens een kijkje in de categorie feestjurken voor nog meer leuke jurkjes voor naar een bruiloft.

 

Do’s & Don’ts

Da’s een heleboel info, hè? Maar niemand heeft dan ook gezegd dat het makkelijk zou worden om de perfecte jurk voor een bruiloft te vinden. En nu hebben we het nog niet eens over alle ongeschreven regels gehad… Zullen we de belangrijkste do’s en don’ts ook nog even op een rijtje zetten?

Do’s
–     Kleur! Het is een vrolijke dag en daar hoort een kleurrijke outfit bij.
–     Mooie stoffen zoals zijde en fluweel geven een feestelijke en rijke uitstraling.
–     Neem een paar reserveschoenen mee als je twijfelt of je het redt op je hakken.
–     Zorg voor een panty-emergency-pakket (nagellak, haarspray en reserve panty).
–     Bij een diep decolleté gebruik je Magic Fashion Tape om alles op z’n plek te houden.

Don’ts
–    Een witte jurk – jouw kans om wit te dragen komt heus nog wel (of is al geweest).
–    Ook een zwarte jurk is niet zo feestelijk en wordt meestal niet erg gewaardeerd.
–    Te korte of te sexy jurkjes zijn meestal geen goed idee, dus ook niet op een bruiloft.
–    Last but not least: hoge hakken niet aan jou besteed? Doe het dan ook gewoon niet!

Zo, jij bent er helemaal klaar voor! Dan kan het feest nu beginnen – en dan bedoelen we natuurlijk het shoppen. Bekijk alle jurkjes voor een bruiloft, of neem een kijkje bij onze cocktailjurkjesfeestjurken of zomerjurkjes.

Lees ook