1. Home
  2. Inspiratie
  3. Bizar: deze jurk voelt wat jij voelt

Bizar: deze jurk voelt wat jij voelt

Door Darcy Oerlemans - Dinsdag 15 September 2015 | 16:55

adrenaline dress
Een jurk van stof? Nee joh, hartstikke ouderwets. Becca McCharen van Chromat
 verving haar naaimachine door een 3D-printer en bewees daarmee hoe goed mode en technologie samengaan. Het resultaat: de ‘Adrenaline Dress’, gespot op de MADE Fashion Week.

Vleugels
Trek deze jurk aan, en hij voelt wat jij voelt. Niet op je gemak? Dan klappen twee geometrische vormen aan de achterkant uit, waardoor je een dreigende look krijgt.

Uit de natuur
De ontwerpster keek dit geintje af bij moeder natuur: als dieren bang of gestrest zijn, verandert hun silhouet (ooit een bange kat gezien?) om dreigender over te komen. Zo ‘beschermt’ de jurk dus de draagster tegen allerlei bedreigingen en geeft-ie je een sterk gevoel, alsof je de hele wereld aan kunt. Komt dit idee jou ook bekend voor? Dat kan goed kloppen, want de Nederlandse ontwerpster Anouk Wipprecht lanceerde begin dit jaar al haar Spider Dress 2.0, die eigenlijk hetzelfde doet. 

Sensoren
Maar hoe werkt dat dan? Tja, dat is nogal een technisch verhaal. Waar het op neer komt, is dat er sensoren aan de binnenkant van de jurk zitten, die de hartslag en de ademhaling van de draagster meten. Deze gegevens worden met behulp van een chip van Intel en wat snoertjes doorgestuurd naar de ‘vleugels’ achterop de jurk. Best indrukwekkend.

adrenaline dress

Jurkjes uitprinten?
Het is niet zo dat we ons na een avondje stappen in deze jurk ineens superveilig voelen als we alleen door een steegje naar huis lopen. Trouwens ook niet echt handig als je tijdens het stappen ineens schrikt, en vervolgens je hele entourage omver duwt met je uitgeklapte jurk. Of dat je tijdens een belangrijke meeting ineens vleugels krijgt (draag voor zo’n meeting liever een zakelijk jurkje als dit). Maar het punt is dat mode een hele nieuwe technische dimensie krijgt. Stel je voor, in een verre toekomst, dat je een jurkje kunt downloaden als pdf en ‘m vervolgens uitprint in jouw maat? Of dat jurken zoals deze door iedereen gedragen worden?

Chromat
Leuke vooruitzichten, maar waarschijnlijk is dat meer besteed aan onze achterkleinkinderen. Wil je voor die tijd al een innovatief jurkje shoppen? Ze worden gewoon verkocht op de website van Chromat. Voor deze Adrenaline Dress moet je echter wel een flinke portemonnee hebben: deze kost maar liefst $ 18.750. Wow!

Op zoek naar iets goedkopers?  >>

 

Lees ook