1. Home
  2. Inspiratie
  3. 5 kledingtips voor een sollicitatiegesprek

5 kledingtips voor een sollicitatiegesprek

Door Ilse Bloemendal - Zaterdag 12 November 2022 | 10:52

Uit onderzoek blijkt dat je gemiddeld 385 seconden hebt om aan je eerste indruk te werken. Dus al voordat je antwoord hebt gegeven op de eerste vraag, is de eerste indruk al gevormd. Bij een sollicitatiegesprek let een werkgever vooral op punctualiteit, een goede voorbereiding, oogcontact en het voorkomen. De manier waarop je je kleed, draagt voor een groot deel bij een succesvol resultaat van het sollicitatiegesprek. 5 kledingtips voor een sollicitatiegesprek!

1. De juiste kleding verschilt per bedrijf

Elk bedrijf heeft andere bedrijfsvoorschriften. Als je niet weet wat voor kleding men op kantoor draagt, is het slim om de website door te spitten. Kijk ook bij tags op Instagram, hier zie je vaak foto’s van medewerkers zelf. Het is ook niet gek om te vragen wat de dresscode is, als je de recruiter aan de lijn hebt. Dit is een teken dat je je goed voorbereid.

2. Kies voor een jurkje met een professionele uitstraling

Een jurkje is ook een slimme keus, mits hij een professionele uitstraling heeft. Dit begint met de juiste lengte. Draag geen kort jurkje, zorg dat hij niet boven de knie komt. Ga ook niet voor een jurkje met een doorschijnende stof of een diepe decolleté. Nu je weet wat je niet moet doen, is het goed om te kijken wat wel kan. Met een zakelijke jurk zit je altijd goed.

3. Let goed op je persoonlijke verzorging

Dit lijkt misschien de meest voor de hand liggende tip, maar controleer je kleding op plekken en vouwen. Zo kom je goed en verzorgd voor de dag. Als je veel zweet (als je zenuwachtig bent), kies dan niet voor satijn. Sommige stoffen kreuken ook sneller dan de ander. Een outfit zonder kreukels komt altijd verzorgd over.

4. Let op je schoenen

Hoewel schoenen vaak vergeten worden, spelen deze ook een grote rol in de indruk die je maakt met je outfit. Ga voor schoenen die goed bij de outfit aansluiten. Kies een paar net paar schoenen, zoals loafers, pumps of nette dichte schoenen. Laat in ieder geval die slippers, sandalen, te hoge hakken of sportschoenen thuis. 

5. Ga voor kleding waarin jij je goed voelt

Kies kleding waarin jij je goed voelt. Als dit het geval is, ben je gelijk een stuk zelfverzekerder. Dit bepaald voor een groot deel je eerste indruk. Trek kleding aan die goed zit en niet te strak of te los zit. Bereid je goed voor en wees jezelf. Dan moet het helemaal goedkomen!

Lees ook