1. Home
  2. Inspiratie
  3. De ‘Y2K’ trend: wat is het en hoe draag je ‘m?

De ‘Y2K’ trend: wat is het en hoe draag je ‘m?

Door Quirine Brouwer - Dinsdag 14 Juni 2022 | 14:12

Y2K trend
Krijg jij tegenwoordig ook flashbacks naar je kindertijd wanneer je een willekeurige kledingwinkel inloopt? Ja, de jaren 2000 zijn weer helemaal terug! Een trend die wordt aangeduid als ‘Y2K’. Hoe draag je deze trend?

Met een beetje geluk heb je nog kleding uit die tijd op zolder liggen…

Y2K: wat is het?

Allereerst: wat betekent de term Y2K? Het is een Engelse afkorting voor ‘year 2000’, en de term werd gebruikt voor de eeuwwisseling. Men was doodsbang voor het verspringen van het jaar 1999 naar 2000, omdat ze niet wisten of de computers deze verandering aan zouden kunnen. Er was een mogelijkheid dat alles compleet op hol zou slaan. Veel mensen sloegen dan ook een grote voorraad eten in en zaten op 31 december 1999 om middernacht ben ingehouden adem voor de televisie. Uiteindelijk bleek er helemaal niets aan de hand te zijn. De term Y2K is blijven hangen en wordt nu gebruikt voor de modetrend die vorig jaar op is komen zetten.

Y2K als modetrend

Want in de mode zijn de jaren 2000 weer hélemaal terug. Waarom? Simpelweg omdat de meeste modetrends na een aantal jaar weer terug circuleren. Waar we twee jaar geleden nog vol afschuw ‘echt niet’ hadden geroepen als iemand ons had verteld dat de heupbroeken weer terug zouden komen, is het nu alweer de realiteit.

Mede door videoplatform TikTok, waar micro-trends sneller ontstaan dan je kunt knipperen, is Y2K weer helemaal terug. Denk aan outfits zoals ze gedragen werden in The Hills, Gossip Girl, Mean Girls en High School Musical. Paris Hilton en Nicole Richie waren dé it-girls uit deze tijd, net als Lauren Conrad, Lindsay Lohan, Hilary Duff en niet te vergeten Mary-Kate en Ashley Olsen (‘The Olsen Twins’). Ook Bratz poppen, die in 2001 verschenen, zijn ultieme Y2K-iconen die nu als voorbeeld worden gebruikt.

Hoe draag je Y2K?

Hoe herken je de Y2K stijl? De mode in de jaren 2000 werd hevig geïnspireerd door de technische revolutie. Men kreeg eigen mobieltjes en konden uren spenderen op het internet. De Y2K stijl is daardoor futuristisch, maar dit werd gemixt met een vleugje retro uit de vorige eeuw. Denk hierbij aan glimmende materialen, wijde pijpen, kleurrijke accessoires, veel glitter en bling. We hebben de meest opvallende kenmerken op een rij gezet:

– Glitterende accessoires: hoe meer bling, hoe beter.
– Heupbroeken en ‘baby tees’ (kleine, korte t-shirts): die buik mocht gezien worden
– Wijde, flared broeken, vaak met extra details zoals kant, glitter, strass-stenen of bedrukking.
– Kleine, kleurrijke schoudertasjes.
– Accessoires met je eigen naam: Paris Hilton deed het voor, wij volgden.
– Plooirokjes- en jurkjes.
– Jurkjes met een broek eronder: ook dat deden we in de 2000s.
– Fluwelen trainingspakken (het liefst van merk Juicy Cuture).
– Hoe meer haaraccessoires, hoe beter. Denk aan vlinderklipjes, sjaaltjes in het haar of gekleurde highlights.
– Chokers: ook die mogen weer.
– Spijkerstof, en dan het liefst spijker-op-spijker.
– Kort, korter, kortst! Veel jurkjes en rokken kwamen maar net tot de bovenbenen.
– En waren ze wel langer, dan was het ook meteen tot de grond. De hippielook was namelijk ook helemaal in.

De leukste Y2K jurkjes

Heb jij wel zin in een vlaag nostalgie in je kledingkast? Dan helpen we je graag door de leukste Y2K jurkjes voor je op een rij te zetten.

 

Lees ook