1. Home
  2. Inspiratie
  3. Vlekkenwijzer

Vlekkenwijzer

Door Britte Kramer - Vrijdag 29 April 2016 | 11:22

Klunzig of niet, een ongeluk zit in een klein hoekje. Nu de huishoudschool de deuren voorgoed heeft gesloten, grijpen we massaal naar Vanish, Shout en Biotex. Niks mis mee, maar er zijn een heleboel middeltjes die goedkoper zijn en vaak nog beter werken ook. Daarom deze vlekkenwijzer, met de beste trucs uit grootmoeders tijd.

VlekkenwijzerWe beginnen met wat algemene tips:

1. Hoe verser de vlek, hoe groter de kans dat je jurkje nog te redden is.
2. Eerste handeling: dep alle overtollige substantie af met keukenpapier. Zachtjes, want je wilt die troep niet nog dieper je jurk in drukken.
3. Probeer eerst al het andere voor je het kledingstuk in de wasmachine gooit. Wasmiddel heeft de neiging een vlek te fixeren in plaats van te verwijderen.

Balpen
Insmeren met koffiemelk, daarna Biotex erop en vervolgens wassen in de wasmachine.

Bloed
De verschrikkelijke, de vlek der vlekken. Vooral als-ie gelinkt is aan ‘die periode van de maand’. Je zou bijna geneigd zijn altijd een lang vest mee te hebben, voor noodgevallen. Maar een reisverpakking Head & Shoulders – jawel, die antiroosshampoo – neemt minder ruimte in, en lost het probleem bovendien op in plaats van het te verdoezelen. Zorg er wel voor dat je koud water gebruikt bij het uitwassen. Bij warm water stollen de eiwitten in het bloed, waardoor de vlek zich onomkeerbaar hecht aan de stof. Het enige dat je dan nog kunt proberen is Dasty, een krachtpatser die te koop is bij Wibra.

Chocola
Wat je ook doet, ook hier geldt: géén warm water! Chocola bevat namelijk evengoed eiwitten die kunnen stollen, waardoor alles wat je erna probeert compleet zinloos zal zijn. In principe zou het afkrabben en vervolgens uitspoelen van de vlek voldoende moeten zijn.

Foundation
Foundationvlekken kun je voorkomen door je eerst op te maken, vervolgens een dun sjaaltje over je hoofd te doen en dan pas de jurk aan te trekken. Bij het uittrekken van de jurk is het risico echter groter. Vooral als je meteen, als de make-up er nog vers op zit, besluit om toch iets anders te dragen. Mocht je zo toch in de problemen raken, weet dan dat afwasmiddel – liefst met citroen erin – je vriend is.

Fruit
Het beste is het om gelijke delen azijn en afwasmiddel op te lossen in water, en het jurkje daarmee te wassen. Aardbeismurrie verwijder je met een dot scheerschuim en de grootste boosdoener, tomaat, met tapijtreiniger. Zelfs oudere tomaatvlekken gaat dit goedje te lijf!

Gras
Festivalletje, biertje, tja dan plof je met nieuwe jurk en al gewoon neer in het gras, kan jou het schelen! Laat deze actie een groene vlek achter op de bips, ga er dan overheen met puur, nog groener wasmiddel, of met een mengsel van gelijke delen azijn en afwasmiddel, opgelost in water. (Deze tip kun je ook gebruiken bij het voetbalwasgoed van je vriend – of van jezelf natuurlijk. Zet in dat geval gerust de afwasborstel er flink op.)

Inkt/ecoline
Een jurkje met inkt- of ecolinevlekken mag een nacht lang badderen in een emmertje melk. De volgende dag is het: uitspoelen en in de wasmachine. Als je het na het melkbad nog niet vertrouwt, en je jurkje is lichtgekleurd, wrijf dan eventueel nog wat citroensap over de vlek.

Kauwgom
Een zakje ijsklontjes erop of een nachtje in een zak in de vriezer, en je kunt de kauwgom er zo afkrabben. Pindakaas doet ook wonderen; een flinke dot op het aangedane stuk jurk en het wordt zo zacht dat je de kauwgom kunt verwijderen. Vrees niet voor pindakaasvlekken: gek genoeg komen die er niet. En dan is er nog een laatste optie: terpentine. Alle stoffen kunnen ertegen, en mocht je jurkje van velours zijn, dan is het zelfs het enige dat helpt.

Koffie
O, die ochtendstress! Maar haal adem, zet een nieuw bakkie en dep je jurkje ondertussen rustig schoon met een mengsel van lauw water en afwasmiddel.

Nagellak
Oei, sorry. Deze is heel tricky. Haarlak of deodorant met alcohol wil wel eens de oplossing zijn. Spray een beetje op de vlek, laat twintig seconden intrekken, veeg af en herhaal deze handelingen tot de vlek weg is. Je kunt ook een scheutje nagellakremover proberen op een uiterst klein stukje stof, maar waarschijnlijk zal het te agressief zijn. Spoel het sowieso onmiddellijk uit!

Rode wijn
Kijk om je heen. Wat zie je nog meer op de eet-/dranktafel? Witte wijn, bier, sherry? We zijn niet zo van het verspillen van drank, maar nog minder van het weggooien van mooie jurkjes. Dus giet er een plens (vrijwel) kleurloze drank over en let the magic work. Zout werkt ook trouwens. Niet te voorzichtig, maar een royale berg over de gehele vlek, zodat de wijn genoeg zout heeft om in te trekken. Als het zout alles geabsorbeerd heeft, en als een soort rots geworden is, breek je het zo van je jurk af.

Vergeling (ouderdom, zweet)
Witte wol of zijde die vergeeld is, spons je af met een oplossing van een eetlepel witte azijn, opgelost in een halve liter water.

Een andere vlek?
Staat jouw probleem hierboven niet genoemd? Waarschijnlijk is dat omdat-ie dan – ennn haal adem – te verwijderen is met een of meerdere van de volgende opties.

Het absolute wondermiddel: afwasmiddel, liefst puur en geconcentreerd (zoals Dreft) en een drupje citroen. Het is net zo goed voor je jurkjes als voor je borden, voornamelijk bij vet- of zweetvlekken. Ook het proberen waard: billenpoetsdoekjes (ja, die voor baby’s!); Blue Wonder (vrij agressief voor het gemiddelde jurkje, maar zeker een laatste redmiddel voor als je alles hebt geprobeerd); Dasty, bij Wibra (niet in laten weken, dat kan slecht zijn voor de stof, en ook liever niet op jurkjes gebruiken die hun eerste wasbeurt nog niet hebben gehad); Marseillezeep (scoor je bij voorkeur in een Franse supermarkt, en wint het met gemak van zaken als motorolie, roest en etensvlekken); Ossengalzeep (alleen bij denim of katoen, anders grote kans op verkleuring); soda en Steradent (ja, de kunstgebitschoonmaaktabletten – eentje bij de witte was en alles straalt weer).

Let op: Agressieve middeltjes eerst uitproberen op een weinig opvallende plek, om te testen of je jurkje niet verkleurt of zelfs beschadigt.

Missie mislukt?
Bij écht hopeloze gevallen kun je altijd nog je creatieve skills op je jurkje loslaten. Knip van een maxi een mini; van een longsleeve een sleeve- of zelfs strapless; geef het hele ding een verfbad (met verf van Dylon); knip er een stuk uit (cut out!); naai er een applicatie op; draag er een cropped shirtje of truitje over, of juist een lang vest. Zie? Er is zoveel mogelijk met een jurkje dat gedoemd lijkt tot bestemming prullenbak! Om even op z’n Peter Jan Rens’ af te sluiten: GEEF. NOOIT. OP.

Lees ook