1. Home
  2. Inspiratie
  3. Vlekken uit jurken verwijderen doe je zo

Vlekken uit jurken verwijderen doe je zo

Door Ilse.bloemendal - Woensdag 08 Februari 2023 | 15:47

Gemorst op je favoriete jurk? Oh no! Voordat je hem gelijk in de wasmachine gooit: je hoeft jurkjes niet altijd meteen in de wasmachine te stoppen om hardnekkige vlekken en vuil te verwijderen. Het is belangrijk om vlekken eerst grondig te behandelen voordat ze in de wasmachine terechtkomen, aangezien niet alle vlekken geschikt zijn voor directe behandeling met warm of koud water en wasmiddel. In dit artikel lees je hoe je de meest voorkomende soorten hardnekkige vlekken op een eenvoudige en goedkope manier kunt verwijderen.

Vlekken verwijderen: hier moet je op letten

Bij het verwijderen van vlekken uit textiel zijn er enkele belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Het verwijderen van vlekken in gebreide jurkjes vraagt altijd om zorgvuldigheid, omdat een verkeerde behandeling de vlek soms permanent zichtbaar kan maken in de vezels of deze kan beschadigen. Bovendien is het belangrijk om vlekken tijdig te behandelen, aangezien verse vlekken gemakkelijker te verwijderen zijn dan oudere vlekken. 

Tip: Zorg altijd voor een schone werkomgeving tijdens het behandelen van een vlek. Het is het beste om ook de werkplek te beschermen tegen verkleuring.

Bloedvlekken verwijderen

Bloedvlekken zijn een van de meest voorkomende soorten vlekken. Voor het verwijderen van verse bloedvlekken is het belangrijk om deze juist voor te behandelen. Laat het textiel een half uur in koud water weken en knijp het vervolgens licht uit. Het grootste deel van de vervuiling zou nu verdwenen moeten zijn. Daarna kun je het kledingstuk gewoon in de wasmachine wassen.

Ook oude bloedvlekken zijn verwijderbaar met de juiste aanpak. Laat het kledingstuk ook hier een half uur in koud water weken en knijp het vervolgens licht uit. Wrijf vervolgens zachtjes met galzeep over de vlek, zodat deze diep in de vezels dringt. Laat de zeep even intrekken en spoel vervolgens af met koud water. Nu kun je het kledingstuk gewoon in de wasmachine wassen.

Rode wijnvlekken verwijderen

Een effectieve manier om snel verse rode wijnvlekken te verwijderen, is door gebruik te maken van koud water. Eerst moet je de vlek droog deppen en vervolgens grondig uitspoelen met koud water. Een alternatief is het gebruiken van mineraalwater met koolstofdioxide. Zacht wrijven is ook belangrijk om te voorkomen dat de kleurstoffen in de vezels doordringen. Daarna kun je het kledingstuk gewoon wassen.

Het is bewezen dat zout ook nuttig is bij het verwijderen van verse rode wijnvlekken. Strooi zout op de vlek totdat deze volledig bedekt is en laat het zout de vlek opnemen. Daarna kun je het kledingstuk gewoon wassen. Als de vlek in gevoelige materialen zoals kasjmier of zijde zit, dan kan droogshampoo een effectieve oplossing zijn. Spuit de vlek volledig in met droogshampoo en laat het een paar minuten inwerken. Wanneer de vlek volledig is opgenomen, kun je de vlek er eenvoudig mee borstelen.

Het verwijderen van oude rode wijnvlekken is iets tijdrovender en moeilijker. Voeg een eetlepel waspoeder of wasmiddel toe aan koud water en laat de vlek hierin een uur weken. Wrijf de vlek zachtjes of gebruik een borsteltje om het wasmiddel diep in de vezels te laten doordringen. Spoel vervolgens de vlek af met koud water en was het kledingstuk zoals gewoonlijk.

Tip: Deze methode kan ook gebruikt worden voor wortel-, tomaat- en ketchupvlekken.

Grasvlekken verwijderen

Om grasvlekken uit je kleding te halen, heb je tandpasta met menthol en een bleekmiddel nodig. Dit huismiddel is bijzonder geschikt voor lichte stoffen, zoals een witte T-shirt of een lichtblauwe spijkerbroek. Breng eenvoudig de tandpasta op de vlek aan, laat het een uur zitten en spoel het vervolgens grondig uit met warm water. Voor oudere of donkerder vlekken werkt galzeep ook goed. Galzeep is een uitstekend middel om dit soort moeilijke vlekken te verwijderen. 

Vetvlekken verwijderen

Als je snel wilt voorkomen dat vet door de stof dringt en permanente vetvlekken veroorzaakt, is het belangrijk om onmiddellijk actie te ondernemen. Oude vetvlekken kunnen moeilijk verwijderd worden en vereisen een bezoek aan de stomerij. Voor het verwijderen van recente vetvlekken, dep eerst zoveel mogelijk vet met een theedoek, los een eetlepel wasmiddel op in heet water en was de vlek in de oplossing. Afwasmiddel werkt ook. Was tenslotte het kledingstuk bij de hoogste temperatuur volgens de wasvoorschriften.

Voor gevoelige stoffen, zoals zijde, gebruik je babypoeder of vloeipapier om het vet op te nemen of terpentine. Test eerst op een onopvallende plaats of de stof bestand is tegen de behandeling. Handige tip, helemaal bij een bruidsjurk

Kauwgomvlekken verwijderen

Verwijder kauwgom uit kleding met een plastic zak en een vriezer. Plaats het besmeurde kledingstuk in de zak en bewaar het een nacht in de vriezer. De volgende dag kun je de bevroren kauwgom gemakkelijk verwijderen door eroverheen te schrapen. De resten kun je verwijderen door spiritus of terpentine op een doek te gebruiken en over de resten te wrijven.

Onaangename geuren verwijderen

Het gebeurt regelmatig dat frisgewassen kleding nog een onaangename geur heeft, want niet alle geuren kunnen door een wasbeurt verdwijnen. Zelfs na het verwijderen van vlekken, kunnen ze nog een onprettige geur achterlaten. Of het nu zweet-, muffe of rookgeur is, sommige geuren vereisen speciale methoden om de kleding opnieuw fris te maken.

Zweetlucht laten verdwijnen

Hardnekkige zweetgeuren zijn moeilijk te verwijderen met gewoon wassen. Bacteriën zijn de oorzaak van deze geur en zelfs deodorant is niet effectief. Zonde van je favoriete cocktailjurkHet beste middel om deze geur aan te pakken is azijn voor donkere kleding en citroenzuur voor lichtere kleding. Maak een oplossing van warm water en azijn of citroenzuur en week het kledingstuk ongeveer een uur. Na de behandeling kan het gewoon gewassen worden. Het citroenzuur heeft ook een antibacterieel effect en maakt ook deodorantresten lichter.

Verwijder de rookgeur

Naast geuren van zweet, is rook een veelvoorkomende oorzaak van onaangename geuren in kleding. Om de rookgeur te verwijderen, hang je het kledingstuk het beste op in de buitenlucht, vooral ’s nachts. Plaatsen in de vriezer is ook effectief, omdat koude de bacteriën ontbindt. Fijn, kan je die blazerjurk toch nog aan. 

Verwijderen van muffe geur

Soms blijft wasgoed, zelfs na het wassen, muffig ruiken. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals onvoldoende droging of de overdracht van muffe geur van de wasmachine. Om muffe wasgoed te voorkomen, is het belangrijk om er op te letten dat de was goed droog is en de wasmachine regelmatig te reinigen, inclusief het schoonvegen van de rubberen randen van de trommel. Als de muffe geur toch blijft hangen, kunnen bacteriën de oorzaak zijn. Gebruik speciale producten voor wasgoed om de bacteriën te bestrijden.

 

Lees ook