1. Home
  2. Inspiratie
  3. Terug in de tijd met deze iconische jurken uit verschillende mode-tijdperken

Terug in de tijd met deze iconische jurken uit verschillende mode-tijdperken

Door Yvonne Floor - Donderdag 23 Februari 2023 | 09:30

Jurken zijn door de jaren heen een belangrijk onderdeel geweest van de mode. Elk tijdperk had zijn eigen kenmerkende stijl, van de flapperjurken uit de jaren 1920 tot de bodycon-jurken uit de jaren 80. Deze jurken zijn nog steeds iconisch en dienen vaak als inspiratie voor hedendaagse ontwerpers. In deze blog gaan we terug in de tijd en bekijken we enkele van de meest onderscheidende en stijlvolle jurken uit verschillende mode-tijdperken! 

Flapperjurken – 1920

Flapperjurken waren populair in de jaren 1920 en werden gekenmerkt door hun losse, rechte silhouet, korte lengte en versieringen zoals franje en kralen. Door de film The Great Gatsby uit 2013 staat de flapper dress weer helemaal in de modespotlight. De jurk was namelijk een grote verkoophit in dezelfde tijd waarin de filmhit zich afspeelt. De flapperjurk staat bekend om zijn lage taille, recht lopende vorm en ingekorte zoom werd ontworpen om de ‘flappers’ comfort te bieden. Leuk om te weten: het woord flapper is een ander woord voor de vrouwen met een boblijn die naar jazz luisterden, autoreden, rookten en hun seksualiteit toonden.

A-lijn jurken – 1950

De jaren 1950 waren het tijdperk van de A-lijn jurken, die wijd uitlopen vanaf de taille en vaak tot net onder de knie komen. Zo’n jurk staat bijna alle vrouwen. Hij zit niet te strak en kleed mooi af. Andere populaire stijlen waren de baljurk en de penciljurk, die strak rond het lichaam zaten. De mooie belijningen van deze jurken zorgen voor een soepel vallend effect en oogt super vrouwelijk. Wie wil er nou niet in zo’n zwierige jurk voor de dag komen? De A-lijn jurk is nog steeds razend populair!

Mini dresses en hippie jurken – 1960

Jurken uit de jaren 60 waren vaak korter, meer experimenteel en modieuzer. Shift-jurken waren populair, evenals minijurken en tuniekjurken. Hoe korter, hoe beter. Dit was in deze tijd een heel big thing. Voorheen liepen vrouwen alleen maar in jurken tot (ver) onder de knie. Wie zo’n mini dress durfde te dragen, maakte echt een statement. Dit was trouwens ook de tijd van de opkomst van de hippie-stijl, met maxi-jurken en bloemenprints. Kan ook niet anders, want de jaren 60 zijn de hippie times! Je zag ook de eerste doorknoopjurken voorbij komen.

Bodycon jurken – 1980

Jurken uit de jaren 80 waren vaak opvallend en gedurfd, met opvallende kleuren, glitters en patronen. Populaire stijlen waren de bodycon-jurk, met een strak silhouet dat het lichaam omarmde, en de mouwloze ‘zonnejurk’, die vaak werd gedragen met beenwarmers en sneakers. Die combinatie zullen we anno 2023 niet meer maken, maar bodycon jurken zijn nog steeds helemaal in. Neem maar eens een kijkje in de winkels of laat je online inspireren door deze mooie exemplaren.

Slipdresses – 1990

Jurken uit de jaren 90 waren over het algemeen eenvoudiger en minimalistischer dan in voorgaande decennia. Populaire stijlen waren de slipdress, met een losse, vloeiende pasvorm en dunne bandjes, en de babydoll-jurk, die wijd uitloopt vanaf de buste. Ook de slipdress is weer terug van weggeweest. Vooral vorig jaar hoorde de slip dress absoluut tot een van de meest populaire jurken. Van een onderjurk was absoluut geen sprake meer.

Jurkjes komen en gaan

Na het lezen van dit artikel ben je je hopelijk gaan beseffen dat veel jurken blijven terugkomen. Gooi dus nooit zomaar een jurkje weg – wie bewaart heeft wat. En anders heeft misschien je moeder nog wel een slipdress of bodycon jurk liggen.

Lees ook