1. Home
  2. Inspiratie
  3. Streetstyle: poseren kun je leren

Streetstyle: poseren kun je leren

Door Britte Kramer - Dinsdag 12 April 2016 | 17:26

Je kent dat wel: loop je op straat in je toffe pakkie, komt er weer zo’n fotograaf met z’n camera voor je snufferd staan. Oké, misschien heb je hier niet dagelijks last van, maar mocht je nou een keertje naar een mode-evenement gaan – of laat je outfitfoto’s maken voor je eigen blog – dan is het wel zo handig om te weten hoe je een beetje voordelig op de kiek komt.

Streetstyle poseren

1. Vind jouw signature pose
Net als dat het even duurt om jouw persoonlijke stijl te ontwikkelen, duurt het ook even voor je je meest voordelige en gemakkelijke pose onder de knie hebt. Maak het jezelf niet te moeilijk: ontspan je schouders en concentreer je op hoe mooi je eruit ziet en hoe goed je in je vel zit. Geloof het of niet, maar dat zelfvertrouwen zie je gegarandeerd terug op de foto’s.

2. Lach!
Ja echt, het mag weer! Maar méén het, want alleen dan lachen je ogen mee. Zo niet, dan luidt het awkward-alarm.

3. Haal adem
Zoals je ziet zijn het vooral de basisbehoeften die een foto tot een succes maken: beetje lachen, beetje ademen. Maar even zonder dollen: blijf normaal ademen en ontspan jezelf. Aangespannen spieren zorgen voor een houterige houding en een verkrampt smoeltje.

4. Kop op
Dat koppie éven een extra slagje de lucht in voor minder onderkin (voor zover daar überhaupt een spoor van te bekennen viel) en gunstigere belichting.

5. Wees jezelf
Ja, ja, ja, makkelijker gezegd dan gedaan en dat soort dingen – en hoe ‘jezelf’ kun je zijn in een situatie als deze –  maar zorg dat je in elk geval qua kleding, haar en make-up enigszins bij jezelf in de buurt blijft. Als je je op je gemak voelt bij de stijl die je draagt, dan poseer je een stuk natuurlijker.

6 Bezig bijtje
Te veel handen en voeten om allemaal een fatsoenlijke positie voor te verzinnen, en geen zakken om ze in te stoppen? Doe alsof je bezig bent. Houd je telefoon vast, balanceer over een stoepje… Buiten dat jij je zo meer op je gemak voelt, vertelt je foto ineens een miniverhaal. Nice!

7. Balanceer
Verplaats je gewicht naar één been. En plaats ze wat uit elkaar, voor een beetje dynamiek.

8. BFF
Doe alsof ’t een vriend(in) is, achter de camera. Dat helpt je om minder je best te doen. En hoe minder je je best doet, hoe beter het is voor de foto. Sterker nog: de meeste fotografen geven als tip om hen compleet te negeren. (En dat moet je bij je vriend(in) dan weer niet doen.)

9. Door de camera heen
Je wordt niet gefotografeerd door die enge, grote, onpersoonlijke camera, maar door degene erachter. Probeer niet naar de camera te kijken, maar er doorheen. Bedenk je dat daar de ogen van de fotograaf zijn. De ogen die jou de moeite waard vonden om te fotograferen. Als je dáár niet van gaat stralen…

Met dank aan: Refinery29
Beeld: Monki

 

Lees ook