1. Home
  2. Inspiratie
  3. Rock de retrojurk

Rock de retrojurk

Door Britte Kramer - Woensdag 25 Januari 2017 | 17:15

Vroeger was alles beter, dat weten we allemaal. Niet? Nee oké, misschien ook niet… In ieder geval waren de jurken toen pas écht leuk: speels, uitdagend en kleurrijk. Gelukkig hebben we de retrojurk, voor een vlucht terug in de tijd. Net als de originele jurkjes uit de 20’s/30’s/40’s/50’s/60’s zijn ze óf frivool zwierig, óf charmant strak, maar altijd ultiem vrouwelijk en stijlvol.

Retrojurk

Wat zullen onze (overgroot)opa’s hun ogen uit hebben gekeken. Deze jurken zijn er om in begeerd te worden. Om de hele dansvloer overgezwierd en -gezwaaid te worden, als een echte vamp. Vooral de halslijnen zijn nooit meer zo sexy geworden als toen, met diepe decolletes en de sweetheartlijn aan top. Maar ook de kraagjes, de kleuren (navy en rood, vooral), de polkadots en bloemenprints roepen goede nostalgische gevoelens op. Va-va-voom!

Schaarse archieven en nauwkeurig handwerk

Voor een béétje jurk betaal je al gauw veertig, vijftig, zestig euro. Dat betekent dus dat de prijzen helaas wat minder retro zijn. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met de stoffen, die vaak uit schaarse archieven komen, en het nauwkeurige handwerk waarmee de oude patronen weer tot leven worden geroepen. Daar leggen we graag een tientje of twee extra voor neer.

Mooi met een maatje meer

Rockabillies, pinups, sailorgirls: allemaal zouden ze niet zijn wat ze zijn zonder zo’n fantastische, vaak bijna iconische retrojurk. En het mooie is: ook – of nee, júist – met een maatje meer staan retrojurken fantastisch.

De shops

Binnen Jurkjes.nl vind je twee shops die gespecialiseerd zijn in de vintagelook: Succubus en TopVintage. Bij beide shops hebben ze wel honderden jurkjes om digitaal doorheen te struinen. Door dit te doen krijg je een goed overzicht van welke verschillende stijlen er allemaal zijn, binnen die vaak toch wat mysterieuze retrowereld.

Beginnerswerk

 

Chess Cirkel Jurk Zwart

Voor de beginnende en/of wat voorzichtige retrofan zijn TopVintage (1e foto), Fever London (2e foto), Tatyana (3e foto) en Miss Candyfloss favoriet. De jurkjes hier zijn wat minder ‘ouderwets’ of zelfs ‘kostuumachtig’; eerder subtiel en bescheiden, maar wel met die fijne vintage twist. Ideale kantoorjurkjes! Is het je alsnog iets té? Kijk dan eens bij gangbare merken als ASOS en King Louie. Ook zij hebben vaak vintage-geïnspireerde jurkjes in hun collecties.

Voor gevorderden

 

Banned Retro 60’s Lipstick Red Motley 50's Dress Marine 50s Deadly Dames Hotrod Honey Dress in Leopard

Een paar grote, favoriete retromerken met een breed aanbod aan stijlen zijn Voodoo Vixen (1e foto) Hell Bunny (2e foto) en Pinup Couture (3e foto). Ook bij de merken Bettie Page en Lindy Bop vind je de meest uiteenlopende exemplaren.

Frivool

 

Dolores Doll Dress, Red/White Polka 50s Dolores Cherry Dress in Black king louie - 60s Lucy Breton Stripe Dress in Peapod Green

Voor frivool retro moet je bij Collectif Clothing (alle foto’s) zijn. Deze jaren ’40 en ’50-geïnspireerde jurkjes worden gemaakt in Londen, en krijgen daardoor automatisch die typische frisse, speelse, enigszins edgy London look mee. Naast kersjes en polkadots vind je hier bijvoorbeeld ook panterprints. Hetzelfde geldt voor de merken Hearts & Roses en Dolly and Dotty.

Romantisch

 

Bunny 50’s Eternity Roses Swing Dress Circle Dress Turquoise 40s Keely Swing Dress in Red

Ben jij meer een type voor meisjesachtige silhouetten, tule, kanten kraagjes en zoete, zachte kleuren? Dan verwijzen we je door naar Bunny, (1e en 3e foto) en Vivien of Holloway (2e foto) – waar de jurken dromerig zijn en enigszins bescheiden. Snoepjestinten vind je ook bij Unique Vintage (3e en 4e foto) – net als jaren ’20 flapperdresses!

Kies uit bijna duizend retrojurken >>

Lees ook