1. Home
  2. Inspiratie
  3. Fan van retro jurkjes? Zo draag je ze met een moderne twist

Fan van retro jurkjes? Zo draag je ze met een moderne twist

Door Quirine Brouwer - Dinsdag 15 Februari 2022 | 13:43

retro jurkjes

Een ding is zeker wanneer het op mode aankomt: trends komen altijd weer terug. Niets voor niets hangen de winkels vol met retro jurkjes en andere items. Ben jij gek op de retro trend? We vertellen je er alles over.

Wat is retro?

Allereerst is het handig om te weten wat de term retro precies inhoudt, en waar het zich onderscheidt van vintage. De term retro verwijst naar voorwerpen (of dit nu gaat om mode, interieur of iets anders) die in de huidige tijd gemaakt zijn, maar die qua stijl gebaseerd zijn op de jaren ’50, ’60 en ’70. De spullen komen dus niet écht uit die tijd. Bij vintage is dat wel het geval: daarbij gaat het om items die echt minimaal dertig jaar oud zijn. Retro items ‘vintage’ noemen is dus uit den boze, met name in het geval van verkoop, want dat is misleidende informatie.

Hoe herken je retro?

Maar wat is dat dan, die typische stijl uit de jaren ’60 en ’70? Je kunt de retrostijl aan een aantal dingen herkennen:

  • Pasvorm: de jaren ’60 kenmerkt zich door rechte pasvormen en a-lijn jurkjes, waarin vrouwelijke vormen niet werden benadrukt. Ook de jurkjes in de jaren ’70 waren vaak niet getailleerd met los en luchtig. Wel werden in deze tijd de high-waisted wijde broeken populair.
  • Prints: hier zijn retro-jurkjes misschien wel het best aan te herkennen: de funky prints! Vaak gaat het om geometrische prints (vierkanten, cirkels, driehoeken), psychedelische prints (je wordt er een beetje duizelig van als je ernaar kijkt) of minimalistische bloemenprints.
  • Kleuren: de jaren ’60 had een heleboel pastelkleuren (denk maar eens aan Twiggy), terwijl in de jaren ’70 herfstkleuren de boventoon voerde. Mosgroen, roestoranje, mosterdgeel en bruin schreeuwen dan ook retro.
  • Materialen: omdat retro kleding nu wordt gemaakt, zal het vooral gemaakt zijn van ‘hedendaagse’ materialen. Wat echter heel herkenbaar is voor de jaren ’70, is gehaakte items. Van bikini’s tot tassen, men was dol op haken in die tijd.

Zo draag je retro

Retro staat erom bekend om best heftige prints te hebben. Dé manier om stijlvol retro te dragen is dus ook door de rest van je outfit rustig te houden. Draag bijvoorbeeld een jurkje met print boven een effen blouse. Als je het toch een stapje verder wil brengen, draag dan een felgekleurde panty die bij de print matcht onder je jurkje. Helemaal retro!

Wat betreft accessoires is de grote vierkante zonnebril een echt jaren ’70 item om je retro look af te maken. Ook plastic, felgekleurde oorbellen, kralenkettingen of sjaaltjes mogen niet ontbreken.

Lees ook