1. Home
  2. Inspiratie
  3. Klaar met de toeristenkiekjes? Zo maak jij de perfecte Instagramfoto’s op vakantie

Klaar met de toeristenkiekjes? Zo maak jij de perfecte Instagramfoto’s op vakantie

Door Quirine Brouwer - Zondag 10 Juli 2022 | 11:40

instagramfoto's vakantie

Ben je wel klaar met die stijve foto’s waar je ongemakkelijk in de lens lacht en wil je je toeristenkiekjes naar een hoger niveau tillen? Wij geven je graag tips hoe je je vakantiefoto’s helemaal Instagram-waardig maakt (en welke jurkjes hierbij helpen).

Daar hoef je namelijk echt geen model of pro-influencer voor te zijn. Redacteur Quirine deelt haar geheimen voor de ultieme vakantie-Instagramfeed.

Tip 1: De outfit is het halve werk

De belangrijkste tip is misschien wel: besteed aandacht aan je outfit. Op vakantie maak je vaak op de meest indrukwekkende locaties foto’s – je wil natuurlijk niet dat jij wegvalt in al die pracht en praal. Je foto komt helemaal samen als jij je outfit afstemt op de plek waar je bent. Hoe beter jij matcht, hoe meer de foto opvalt. Zo koos ik voor mijn dag in het Louvre voor een jurkje met druk bloemenpatroon en donkere, romantische kleuren: een kunstwerk op zich en daarom helemaal passend in dit museum. En zoals je op de foto’s hieronder zit, draag ik vaak een jurkje die helemaal bij de sfeer en de achtergrond past.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Quirine ☽ (@quirinebrouwer)

Tip 2: Doe inspiratie op

Waarom zelf het wiel uitvinden, wanneer je de kunst gewoon kunt afkijken bij anderen? Vind inspiratie voor de mooiste locaties voor jouw bestemming bij anderen op Instagram, maar ook voor poses en outfits. Je kunt zoeken op de stad waar je heen gaat door middel van de locatie functie of hashtags. Maar je kunt natuurlijk ook altijd even Googelen: ‘Best photo locations in…’. Ik ben zelf altijd groot fan van foto’s in die prachtige Parijse ramen die enorm populair zijn op Instagram, dus besloot ik mijn eigen versie te maken.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Quirine ☽ (@quirinebrouwer)

Tip 3: Kies de locatie

Naast de outfit, is natuurlijk de locatie van je foto minstens zo belangrijk. Een foto zal een stuk interessanter zijn als er op de achtergrond ook iets gebeurt, dan wanneer je voor een kale muur staat. Als een plek jou inspireert en aanspreekt, is dat vaak een teken dat het óók een goede plek is voor een foto. Zelf word ik altijd blij van musea, dus zorg ik ervoor dat ik daar altijd snel een foto maak.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Quirine ☽ (@quirinebrouwer)

Tip 4: Oefen je poses

Wil jij je foto’s naar een volgend niveau tillen? Vaak valt of staat het met je pose. Sta je stijfjes voor een mooi momument en lach je ongemakkelijk in de camera, dan heb je al snel de standaard toeristenfoto te pakken. Leun je tegen een muur of pilaar en kijk je naar de zijkant, alsof daar iets bijzonders te zien is, dan lijkt de foto al een stuk spontaner. Doe inspiratie op bij andere mensen en oefen desnoods wat poses zelf in de spiegel. Zelf vind ik mijn foto’s al snel saai als mijn armen slap langs mijn lichaam hangen, dus probeer ik daar altijd een vorm of beweging mee te maken.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Quirine ☽ (@quirinebrouwer)

Tip 5: Zorg voor ‘props’

Als je poseren lastig vind, dan kan het helpen om iets vast te houden. Je zonnebril, een tas, een kop koffie of smoothie. Zo voelt het geheel minder ongemakkelijk en lijkt het spontaner, als je gewoon lekker je ding aan het doen bent (wat hopelijk ook zo is). Ook een goede: gebruik je jurkje als accessoire! Door hem vast te houden of omhoog te zwieren, bijvoorbeeld.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Quirine ☽ (@quirinebrouwer)

Tip 6: ‘Train’ je fotograaf

Niets is sneuer dan het typische beeld van een gefrustreerd meisje dat op haar vriend scheld omdat hij niet de goede foto’s maakt. Zoiets wil je natuurlijk voorkomen en geef daarom goed aan wat voor soort foto je wil. Maak desnoods een voorbeeldfoto waarin je je fotograaf in de locatie en positie zet die jij voor ogen hebt, en vraag of zij die foto na kunnen maken. Ook altijd een goede: vraag of ze een ‘burst’ maken, waarbij de camera honderden foto’s maakt. Als jij dan verschillende poses probeert, zal er altijd wat goeds tussen zitten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Quirine ☽ (@quirinebrouwer)

Tip 7: De schaamte voorbij

Iets waar je even overheen moet stappen: de meningen van anderen. Vind jij het ongemakkelijk om uitgebreid te poseren waar andere mensen bij zijn? Dan ga je dat terugzien op de foto. Het is nergens voor nodig, want iedereen maakt tegenwoordig foto’s op vakantie. Of jij dan nu net even wat dramatischer poseert dan de twee duimen omhoog, maakt dan ook niet meer uit. Vind je het toch lastig, dan kun je ervoor kiezen om vroeg in de ochtend op pad te gaan voor foto’s (dan zijn er minder mensen op straat) of voor rustigere locaties te kiezen. Maar weet: je kent die mensen niet, en twee minuten later zijn zij echt alweer vergeten dat jij een foto maakte. Dat was in ieder geval mijn gedachtegang, toen ik hier uitgebreid op de fontein ging liggen bij Paleis Versailles.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Quirine ☽ (@quirinebrouwer)

Tip 8: Maar: geniet ook!

Als laatste tip: vergeet vooral niet van je vakantie te genieten. Mooie foto’s zijn leuk, maar absoluut niet het belangrijkste. Als jij op iedere mooie plek alleen maar bezig bent met het maken van de perfecte foto, zal de lol er al snel af zijn. Een foto is een bonus, maar niet het doel van je vakantie. Dat is ontspannen, genieten en verbinden met de mensen om je heen.

Instagram-waardige jurkjes

Op zoek naar jurkjes die jouw foto net dat beetje extra gaan geven? Wij hebben een aantal favorieten op een rij gezet die absoluut niet zouden misstaan op een zonnige bestemming!

 

Lees ook